گروه سیاسی- رحمان زین الدین: طی روزهای گذشته خبر از ثبت طرح استیضاح وزرای امور اقتصادی و دارایی و نفت در صحن مجلس بصورت گسترده منتشر است.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،آنگونه که علی نادری عضو هیات رئیسه مجلس میگوید استیضاح عبدالناصر همتی با 70 امضا و پاک نژاد با 20 امضا در سامانه مجلس شورای اسلامی ثبت شده است اما هیچ یک از ۲ استیضاح ثبت شده، هنوز به هیات رئیسه ارسال نشده و احتمالاً طراحان این دو طرح استیضاح به دنبال این هستند که سایر نمایندگان را هم برای امضای طرح متقاعد کنند.
همین روزهای پیش بود که همتی برای توضیح درباره افزایش نرخ دلار به جلسه غیرعلنی مجلس و کمیسیون اقتصادی رفت و مفصل درباره دلایل افزایش نرخ آن صحبت کرد.
حذف رانت کاسبان تحریم
البته از چند روز قبل بازار توافقی ارز راه اندازی شده بود و رئیس اصولگرای بانک مرکزی که از مدیران ارشد دولت پیشین بوده در سمت خود ابقا شد تا برنامههای خود را بطور کامل اجرا کند.
برنامه اصلی وی حذف ارز نیمایی بود که با استقبال و همراهی دولت چهاردهم اجرایی شد و البته سودجویان و دلالان بازار ارز نیز برای انتقام جویی از دولت اقدام به افزایش نرخ ارز در بازار تجاری گرفتند تا دولت چهاردهم را زمین بزنند.
حذف بازار نیمایی باعث شده که با جابجایی تدریجی عرضه ارز از نیما به بازار توافقی بسیاری از رانتهای این بخش از بین برود و دلالان به تکاپو بیافتند که به زودی درآمدهای سرشاری که از رانت ارز نیمایی داشتند، به خاکستر تبدیل خواهد شد و دکانشان در این زمینه تخته میشود، به همین دلیل آنهایی که نفعشان در تحریم است و معروف به کاسبان تحریم هستند، دست بکار شدند و به دنبال ارسال پیامهایی به نمایندگانند تا بتوانند به هر شکلی که شده، جلوی تصمیم دولت را بگیرند.
از همین روی نمایندگانی که مخالف رفع تحریمها و حتی پیوستن به FATF هستند نقشه ای جدید کشیدند و برای چوب گذاشتن لای چرخ دولت آماده میشودند. این افراد میخواهند از دولتی انتقام بگیرند که به تازگی به سن 5 ماهگی رسیده و تاکنون به دنبال آواربرداری از خرابههای تحویل گرفته از دولت قبل مانند پرکردن ذخایر فروخته شده گازوییل نیروگاهها برای تولید برق بوده اما نمایندگانی که سینه چاک دولت قبل هستند، میخواهند اینگونه القا کنند که دولت نتوانسته به خوبی انرژی در کشور را مدیریت کند. البته اگر به استیضاح باشد باید علی آبادی وزیر اصولگرای کنونی نیرو که تمامی هم جناحیهای نمایندگان را به این وزارتخانه برده است، مورد استنطاق قرار گیرد که چرا وضعیت به این شکل است، اما دریغ از حتی یک سوال در صحن مجلس!!
مخالفت با استیضاح، حتی قالیباف
از سوی دیگر حتی محمدباقر قالیباف رئیس مجلس نیز در روز نهم دی ماه در نطق پیش از دستور خود گفت: «در حالی که دشمنان ایران از هر فرصتی برای ضربه زدن به اقتصاد کشور استفاده میکنند، بازار ارز به تصمیمات شجاعانه مدبرانه و آگاهانه نیاز دارد لذا طبیعی است که وارد شدن به فرایند استیضاح در مقطع فعلی خلاف منافع مردم است و فقط یک اقدام نمایشی و سیاسی محسوب میشود.
البته مجلس از حق خود در صورت نیاز و در شرایطی که اوضاع اصلاح نشود و راه دیگری باقی نمانده باشد، استفاده خواهد کرد.»
علاءالدین بروجردی که عضو فراکسیون مستقلین است نیز در این باره میگوید: «دولت به تازگی کار خود را شروع کرده و در آغاز راه است، باید مجلس به رفع کاستیها کمک کند و هم اینکه فرصت بیشتری بدهد که دولت بتواند مشکلات پیش آمده را حل کند و بعد تصمیماتی از این قبیل را اتخاذ کند.»
البته وی با نیت خیر به این موضوع نگاه میکند و میگوید «شاید آنها که دنبال استیضاح وزیر اقتصاد هستند، از روی دلسوزی برای مردم این کار را انجام میدهند.»
ولی صراحت قسیم عثمانی بیشتر از بروجردی است، میگوید «همان طیف همیشه مخالف دولت چهاردهم الان دنبال استیضاح هستند اما بهتر است در این فضا با عقلانیت تصمیم گیری شود.»
از سوی دیگر امیرحسین ثابتی یار نزدیک سعید جلیلی و از نمایندگان مخالف دولت در نشست علنی چهارشنبه گذشته مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی گفت: «متاسفانه در ۵ ماه گذشته ارزش پول ملی ما ۴۰ درصد کم شده است؛ یعنی در هر یک ماه از زمانی که دولت کار خود را شروع کرده است، ارزش ریال میانگین ۸ درصد افت کرده است. خیلی از مردم میگویند باید رئیس جمهوری را استیضاح کرد اما استیضاح رئیس جمهوری به صلاح نیست چرا باید دولتی که کمتر از ۲۰۰ روز قبل از مردم رأی گرفته را استیضاح کنیم؟»
نماینده تهران در مجلس ادامه داد: «ثبات کشور مهم است ولو اینکه به آقای پزشکیان رأی نداده باشیم، وظیفه داریم به دولت کمک کنیم موفق شود زیرا حل مشکل در اینجا یعنی حل مشکل مردم، اما مسئله این است که ما نباید از مجلس پالسی ارسال کنیم که قرار نیست وزرا را هم استیضاح کنیم، این خطای راهبردی است.»
وی ادامه داد: «اینکه برادری در مجلس بگوید الان استیضاح وزرا به مصلحت نیست، نادرست است ما در مجلس، اول به همه وزرا رأی اعتماد دادیم، بعد به بودجه رأی دادیم، الان هم نمیخواهیم کسی را استیضاح کنیم. اسناد بالادستی هم اجرا نمیشود؛ پس چه توقعی است که کسی از مجلس حساب ببرد این در واقع عقیم کردن مجلس است.»
ثابتی در بخش دیگر صحبتهای خود خطاب به وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: «آقای همتی هفته گذشته که نرخ ارز ۷۸ هزار تومان بود در جلسه غیرعلنی مجلس قولهایی داد اما امروز دلار به ۸۲ هزار تومان رسیده است میگوید همه چیز تقصیر FATF است، خیر برادر من یا نمیدانید FATF چیست یا میدانید و کارایی آن را نمیدانید، بیایید یک مناظره در خصوص FATF داشته باشیم و ببینیم این ادعای شما منطق دارد یا خیر؟»
سینه چاکان امروز مردم در دولت سیزدهم ساکت بودند
البته استیضاح حق قانونی نمایندگان مجلس است اما برای مردم همواره جای سوال دارد که زمانیکه نرخ دلار از 25 تومان در دولت سیزدهم ناگهان 50 هزار تومان یعنی دوبرابر شد، چرا هیچ کدام از این نمایندگانی که امروز سنگ مردم را به سینه میزنند، صدایی از آنها بر نخواست و همواره بر همراهی با دولت مردمی تاکید کردند؟ به نظر میرسد اقدامات دولت بخصوص در زمینههای مهمی چون ایجاد بازار ارز توافقی بدون موافقت با بالاترین تصمیمگیران کشور اجرایی نمیشود و نمایندگان کنونی مجلس شورای اسلامی همچنان باید سخنان رهبر معظم انقلاب درباره همراهی و همکاری با دولت را برای خود روزی چندین بار تکرار کنند.