۰
چهارشنبه ۲۰ فروردين ۱۴۰۴ ساعت ۰۸:۲۸
تهران و واشنگتن وارد مذاکره غیر مستقیم می‌شوند

دیپلمات‌های ایران و آمریکا در راه عمان

ایران و آمریکا در میانه غبار بزرگ جنگ به مذاکره غیرمستقیم در عمان رسید‌ه‌اند. بامداد دیروز (سه‌شنبه) سکوت رادیویی تهران و واشنگتن در کاخ سفید شکسته شد. رئیس‌جمهوری آمریکا خبر از یک دیدار مهم در روز شنبه داد؛ موضوعی که توسط رئیس‌جمهوری ایران هم تایید شد.
دیپلمات‌های ایران و آمریکا در راه عمان
گروه بین‌الملل - الهام یلمی: ایران و آمریکا در میانه غبار بزرگ جنگ به مذاکره غیرمستقیم در عمان رسید‌ه‌اند. بامداد دیروز (سه‌شنبه) سکوت رادیویی تهران و واشنگتن در کاخ سفید شکسته شد. رئیس‌جمهوری آمریکا خبر از یک دیدار مهم در روز شنبه داد؛ موضوعی که توسط رئیس‌جمهوری ایران هم تایید شد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،«سید عباس عراقچی» در شبکه ایکس نوشت: «ایران و ایالات متحده روز شنبه در عمان برای گفتگوهای غیرمستقیم در سطح مقامات عالی ملاقات خواهند کرد.» وزیرامورخارجه ایران تصریح کرد :«این یک فرصت و نیز یک آزمون است. توپ در زمین آمریکاست.»
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید با تکرار ادعاها به خبرنگاران گفت: «ما در حال گفتگوهای مستقیم با ایران هستیم. ما روز شنبه نشست بسیار بزرگی خواهیم داشت. همه موافق هستند که انجام یک توافق بر انجام امور بدیهی ارجحیت دارد و بدیهی است. امری نیست که من بخواهم از آن استفاده کنم. ما وارد مرحله بسیار خطرناکی شده‌ایم.»
ترامپ که در کنار «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل در اتاق بیضی کاخ سفید صحبت می‌کرد، گفت که« یک نشست بسیار بزرگ روز شنبه برگزار خواهد شد» و «این دیدار بصورت مستقیم و در سطح عالی برگزار می‌شود» اما تاکید کرد که تهران نمی‌تواند به سلاح هسته‌ای دست یابد.
در همین حال تارنمای سی‌ان‌ان امروز به نقل از یک منبع آگاه نوشت که پیش‌بینی می‌شود مقام‌های آمریکایی شنبه در نشستی به میزبانی عمان با مقام‌های ایرانی به طور مستقیم درباره توافق هسته‌ای گفتگو کنند.
رویترز نوشت که پس از اظهارات دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر گفت‌وگوی مستقیم با ایران، یک مقام ارشد ایرانی که خواست نامش فاش نشود، به این خبرگزاری گفت: گفت‌وگوها مستقیم نخواهد بود... و با میانجیگری عمان خواهد بود.یک مقام ایرانی دیگر که او نیز خواست نامش فاش نشود، اواخر هفته گفت که احتمالا یک بازه زمانی دو هفته‌ای برای رسیدن به توافق وجود خواهد داشت.
ترکیب هیات آمریکایی
تارنمای خبری آکسیوس امروز به نقل از ۲ منبع آگاه نوشت که «استیو ویتکاف»، فرستاده رئیس‌جمهوری آمریکا در خاورمیانه، ریاست هیأت مذاکره‌کننده آمریکایی در مذاکرات هسته‌ای با ایران در عمان را بر عهده خواهد داشت.تاکنون تنها رایزنی‌ها و گفت‌وگوهایی درباره نحوه انجام مذاکرات میان طرفین انجام شده که به نظر می‌رسد هنوز به راه‌حلی منتهی نشده است.
به گفته یکی از مقام‌های آمریکایی، این مراودات بیشتر «مذاکره درباره قالب مذاکرات» بوده است؛ آمریکا کارآمدی را در اولویت قرار داده و ایرانی‌ها خواهان مذاکرات غیرمستقیم و آهسته هستند تا امکان اعتمادسازی و ارزیابی هدف نهایی آمریکا را داشته باشند. این تارنمای خبری نوشت که ترامپ گرچه در جریان نشست دیشب با نخست‌وزیر اسرائیل، ایران را تهدید به حمله کرد، اما او بیشتر با حامیان راه‌حل دیپلماتیک همسو است.ویتکاف چندی پیش گفته بود که ترامپ در تلاش است تا با اعتمادسازی با تهران از درگیری مسلحانه جلوگیری کند.وی در مصاحبه با تاکر کارلسون، مجری برکنار شده شبکه تلویزیونی فاکس نیوز، گفته بود که نامه اخیر ترامپ به دولت ایران به قصد تهدید نبوده است. ویتکاف در مورد مضمون نامه گفت: کلاً گفته شده «من رئیس‌جمهور صلح هستم. این چیزی است که من می‌خواهم. دلیلی وجود ندارد که ما این کار را از راه نظامی انجام دهیم. ما باید گفت‌وگو کنیم. ما باید یک برنامه راستی‌آزمایی ایجاد کنیم تا کسی نگران کاربرد نظامی مواد هسته‌ای شما نباشد، زیرا (اقدام) جایگزین، جایگزین چندان خوبی نیست.»
ویتکاف مدعی شده بود که گفتگوهای آمریکا با ایران از طریق «ارتباطات غیررسمی، از طریق چندین کشور و مجاری چندگانه» ادامه دارد. وی ابراز امیدواری کرد که وی یا مقام دیگری از دولت ترامپ برای انجام مذاکرات راهی تهران شود.
به گفته یک منبع آگاه، ویتکاف و جی دی ونس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا نیز معتقدند توافق با ایران ممکن و ارجح است با این حال تندروهایی مانند مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه حمایت بسیار بیشتری از اقدام نظامی کرده و نسبت به‌ احتمال دستیابی به توافق بدبین هستند. آکسیوس به نقل از مقام‌های رژیم صهیونیستی نیز نوشت که بنیامین نتانیاهو پیش از موعد در جریان مذاکرات آتی ایران و آمریکا قرار گرفت؛ هر چند که این وضعیت برای نخست وزیری که به شدت از دولت‌های پیشین آمریکا به دلیل ارتباط با ایران انتقاد کرده بود، خجالت‌آور بود.
استقبال محتاطانه از مذاکرات ایران و آمریکا
«استفان دوجاریک» سخنگوی سازمان ملل متحد در واکنشی سریع گفت: سازمان ملل از افزایش تنش در روابط ایران و آمریکا نگران است و امیدوار است که آنها بتوانند از طریق میانجیگران بر سر مذاکرات غیرمستقیم به توافق برسند.
سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد: «ما مسلما نگران تنش‌های فزاینده در خلیج فارس، تنش‌های فزاینده بین آمریکا و ایران هستیم.
ما به اخبار منتشر شده پیرامون احتمال گفت‌وگوهای غیرمستقیم از طریق طرف ثالث واکنش مثبت نشان دادیم. امیدواریم فرصت استفاده از یک کشور دیگر به عنوان واسطه برای راهی جهت کاهش تنش‌ها استفاده شود.»
«دیمیتری پسکوف» در پاسخ به این پرسش که آیا مسکو از آغاز روند مذاکرات ایران و آمریکا حمایت می‌کند، گفت: البته، ما بارها گفته ایم که طرفدار حل مشکل پرونده هسته‌ای ایران از طریق اقدامات سیاسی و دیپلماتیک هستیم. اگر مذاکرات در این راستا انجام شود، قطعاً از آن استقبال می‌کنیم.
سخنگوی ریاست‌جمهوری روسیه ادامه داد: ما می دانیم که تماس‌های مستقیم و غیرمستقیم خاصی در عمان برنامه ریزی شده است و البته از این امر فقط می‌توان استقبال کرد، زیرا می‌تواند به تنش زدایی منجر شود.
شبکه خبری «اسکای نیوز» و روزنامه «گلوبال تایمز» گزارش دادند که چین خواستار «صداقت» آمریکا در مذاکرات با ایران شده است.
کد مطلب: 235075
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *