۰
چهارشنبه ۲۰ فروردين ۱۴۰۴ ساعت ۰۸:۲۵
«مردم سالاری» برخورد با نزدیکان در دولت‌های مختلف را بررسی می‌کند

عزل رفیق درسی برای اصولگرایان

اینکه در دولت‌های پیشین نزدیکان و رفقای رئیس دولت به عنوان امین و یا معاون منصوب می‌شدند، عملی کاملا عرفی است و هیچ سنخیتی با منش جمهوری اسلامی ندارد.
عزل رفیق درسی برای اصولگرایان
گروه سیاسی- رحمان زین الدین: اینکه در دولت‌های پیشین نزدیکان و رفقای رئیس دولت به عنوان امین و یا معاون منصوب می‌شدند، عملی کاملا عرفی است و هیچ سنخیتی با منش جمهوری اسلامی ندارد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،حاج احمد آقای خمینی، نقش رابط میان امام (ره) و مسئولان را داشت و بعد از ارتحال بنیانگذار انقلاب در دولت‌های بعد از رحلت ایشان نیز روسای دولت اقدام به انتصاب افراد نزدیک به خود در نهاد ریاست جمهوری یا به عنوان وزیر می‌کردند که از سوی رهبر انقلاب نیز هیچگاه ایراد و اشکال گرفته نشد.
اما اینکه دولت‌های مختلف چه واکنشی نسبت به برخورد با نزدیکان خود از سوی نهادهای مختلف داشتند جای بررسی دارد.
عملکرد دولت چهاردهم در برخورد با رفقای قدیمی
این روزها موضوع برکناری معاون پارلمانی ریاست جمهوری از سوی پزشکیان نقل محافل سیاسی است و همه بر درستی این اقدام صحه می‌گذارند. عزلی که به دلیل سفر پر هزینه و لاکچری شهرام دبیری به قطب جنوب از طریق کشور آرژانتین انجام شد و بازتاب بسیاری در رسانه‌های کشور داشت.
البته مشکل این سفر در سه زمینه بود که پزشکیان را مجبور کرد تا واکنش تندی به این اقدام داشته باشد و در حکمی قاطع از همکاری با دبیری عذرخواهی کند.
اولین موضوع دروغ بزرگی بود که وی و نقش روابط عمومی دفترش که زمانی دبیری شورای اطلاع رسانی دولت احمدی نژاد را برعهده داشت، ایفا کرد. وی همان فردی است که به قول معروف پوست خربزه زیر پای دبیری انداخت و باعث برکناری اش شد.
البته رئیس جمهوری که در ابتدای شروع دولتش حکم معاونت پارلمانی را برای دبیری کنار گذاشته بود و رفیق قدیمی‌اش جزء اولین افرادی بود که حکم از پزشکیان دریافت کرد، هرگز تصور نمی‌کرد که سومین فردی باشد که از دولت خارج می‌شود.
وی بعد از عبدالناصر همتی که با استیضاح نمایندگان تندرو، محمد جواد ظریف که با استعفا کنار رفته بودند، سومین فردی است که دولت چهاردهم را ترک می‌کند.
البته خروج دو فرد دیگر نیز با حاشیه‌های فراوانی مواجه بودند اما آن دو نفر با رای فشار رقبا از میدان به در رفتند ولی دبیری بسان غضنفری عمل کرد که گل به خودی زده است.
افشای سفر پرحاشیه دبیری به قطب جنوب در همان روزهای ابتدایی فروردین ماه، از سوی برخی رسانه‌ها و کانال‌های تلگرامی مخالف دولت آغاز شد؛ افشاگری‌ای که در میان سکوت دولتمردان چهاردهم، ابتدا از سوی روابط عمومی دفتر دبیری تکذیب شد. اما شدت انتقادات به دبیری سبب شد تا او در متن تند و تیزی درباره سفر نوروزی‌اش بنویسد: «خوبه که موضوع مسافرت من باعث سرگرمی دوستان شده و نمی‌دونستم اینقدر جلب توجه می‌کنه. من هم مثل خیلی‌ها با هماهنگی، تعطیلات رو اومدم سفر. قطب هم نیستم. فکر نمی‌کنم سفر من ضرری به مردم و جامعه بزنه. فعلا دولت و مجلس هم جلسه ندارند. من تمام سفرهایم را با هزینه شخصی می‌روم و سفر یک مسئله شخصی است که برخی می‌خواهند از آن برای تخریب من استفاده کنند. من کاری را که فکر می‌کنم درسته انجام می‌دهم و تابه حال ضررم به مردم و جامعه نرسیده است...»
این دومین دلیلی بود که پزشکیان را وادار کرد تا حکم اخراج معاون خود را امضا کند یعنی بی توجهی به خواست مردم در زمانیکه مردم ایران در شدیدترین تنگنای معیشتی قرار دارند، سفر لاکچری یکی از اعضای دولت به قطب جنوب باعث شد تا رئیس دولت تصمیم به عزل وی بگیرد.
این اتفاق دقیقا در زمانی رخ داد که هر روز رئیس جمهوری آمریکا به تهدید نظامی ایران می‌پردازد و همین تهدیدها با توجه به سابقه وی در به شهادت رساندن سردار سلیمانی و جنگ تعرفه ای اخیر میان آمریکا و دوستانش این شائبه را در میان مردم ایجاد کرده است که وی به هرچه می‌گوید عمل خواهد کرد به همین دلیل از ترس اقدامات وی، قیمت دلار در بازار تهران هر روز افزایشی است و در همین راستا قیمت‌ها نیز روندی افزایشی به خود گرفته است.
منش امیرمومنان علی (ع) سرلوحه دولت چهاردهم
اما سومین دلیل نیز اجرای عدالت از سوی فردی است که منش خود در حکمرانی را نهج البلاغه و منشور حکومتمداری حضرت علی (ع) قرار داده است. همان ولی شیعیانی که در این نامه عثمان بن حنیف را توبیخ کرده و منشور حکومت مداری اش را ترسیم می‌کند.
در این نامه حضرت امیر (ع) بر پاکدامنی، پرهیزکاری، اهتمام به مساکین، کنترل خواهش‌های نفسانی، قناعت، پرهیز از اِسراف، همدردی با مردم، ساده‌زیستی، پیروی از امام در شیوه زندگی و حساسیت‌ داشتن نسبت به دعوت‌ها و مجالس پذیرایی تاکید دارند.
در این نامه علاوه بر آسیب‌شناسی اشرافی‌گری، راهکارهایی برای مقابله با آن بیان شده است. به گفته محققان، این نامه الگوی اخلاقی ‌ـ ‌اجتماعیِ مناسبی در مواجهه با اشرافی‌گری ارائه کرده است.
برخی محققان این نامه را قوی‌ترین مصداق برای نظریۀ حداکثری دین دانسته‌اند.همچنین گفته شده، از این نامه می‌توان شخصیت امام علی(ع) را در عرصه سیاست و مدیریت شناخت.
به همین دلیل فردی که خود را مقلد امیرمومنان (ع) می‌داند و کلاس‌های نهج البلاغه در تبریز برگزار می‌کند و به تدریس منش و روش ایشان می‌پردازد اول باید خود در این زمینه به منویات امام اول شیعیان پایبند باشد تا شائبه ای درباره گفتار و کردارش رخ ندهد.
حال این اتفاق را با عملکرد دولت‌های پیشین بخصوص دولت‌هایی که اصولگرایان مدعی ذوب در ولایت ایجاد کردند مقایسه کنید.
در می‌یابیم که پزشکیان فردی است که با اینکه نگاهی اصلاح طلبانه دارد اما در اجرا کردن اوامر اسلامی تاکید کرده و به دنبال اجرای اسلام ناب است.
دولت مردمی
در زمان بسیار نزدیک و در دولت پیشین به خاطر داریم که پس از اتفاق چای دبش، سخنگوی حقوقدان دولت در وهله اول که از وی درباره استعفای وزیر جهادکشاورزی سوال شد گفت که به خاطر عدم کنترل بازار مرغ این موضوع رخ داد و حتی درباره وزیر صمت که مسجل شد، وی یکی از مقصران در اختلاس بزرگ چای دبش است، فاطمی امین را به دلیل دوستی چندین ساله با رئیس دولت هم در آستان قدس و هم در پیش از آن داشت، اخراج نکردند و در عوض سعی در پنهان کردن موضوع داشتند.
حتی بعد از استیضاح دوم که به دلیل افشای تحویل خودروهای شاسی بلند به نمایندگان رخ داده بود و نمایندگان از روی عصبانیت وی رای اعتماد خود را پس گرفته بودند، دولت با لجاجت وی را به عنوان مشاور رئیس جمهوری رئیس‌جمهور در نظارت بر روند اجرای طرح‌های تولیدی منصوب کرد.
درباره ساداتی نژاد نیز بهادری‌جهرمی همچنین یک بار با حمایت از وزیر مستعفی جهاد کشاورزی ادعا کرده بود که «مدیریت ساداتی‌نژاد در حوزه غذایی موجب شد که کشور دچار مشکلی در این حوزه نشود، اما بنابر ارزیابی‌هایی که صورت گرفت رئیس‌جمهور تصمیم به تغییر مدیریتی در این حوزه گرفتند.»
اما پس از گذشت چند ماه از استعفای اجباری ساداتی‌نژاد، رئیس سازمان بازرسی کل کشور از فساد سه میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری شرکت چای دبش پرده برداشت و همه نگاه‌ها به سمت دولت رئیسی و وزیر سابق جهادکشاورزی چرخید. اما با بررسی ابعاد بیشتر پرونده فساد چای دبش، پای فاطمی امین وزیر محبوب رئیسی هم به ماجرا باز شد و در نهایت هم ساداتی نژاد و فاطمی امین در رسیدگی‌های ابتدایی به حبس محکوم شدند. اما ساداتی نژاد آنقدر اعتماد به نفس داشت که حتی برای انتخابات مجلس در زمستان گذشته ثبت نام کرد و اتفاقا نیز از سوی مجریان و ناظران تایید صلاحیت شد! اما به دلیل فشار افکار عمومی از کاندیداتوری انصراف داد.
دولت تدبیر و امید
البته در دولت یازدهم و دوازدهم این موضوع کاملا متفاوت بود یکی از موضوعات مهمی که در این دولت رخ داد دستگیری بردارش یعنی حسین فریدون بود.
که شخص روحانی هیچ حمایتی از وی نکرد و حتی به گفته خود فریدون هیچ تماس تلفنی با قوه قضاییه برای توصیه نداشت.
حتی برادر اسحق جهانگیری که مدیرعامل بانک گردشگری بود نیز به فساد باز شده بود و وی نیز حکم قضایی گرفت اما معاون اول نیز برای حمایت از او هیچ اقدام موثری انجام نداد و هر دو نفر پای میز محاکمه رفتند و احکام قضایی آنها اجرا شد.
به غیر از این دو مورد در دولت روحانی، به دلیل تصادف قطار تبریز به مشهد، محسن پورسید آقایی مدیرعامل شرکت راه آهن، سیل استان گلستان سیدمناف‌هاشمی استاندار این استان و همچنین لو رفتن فایل صوتی مصاحبه ظریف با سعید لیلاز از دفتر مطالعات استراتژیک، حسام الدین آشنا برکنار شدند.
دولت کریمه
موضوع خروج اعضای کابینه در دولت احمدی نژاد بخصوص در دولت دومش موضوعی بسیار جنجالی بود. از مخالفت بسیاری از وزرا با خانه نشینی وی به دلیل حمایت رهبر معظم انقلاب از حیدر مصلحی وزیر اطلاعات تا دستگیری و محاکمه یاران وفادارش یعنی بقایی، مشایی، جوانفکر و شریف زاده را می‌توان تشریح کرد.
البته علاقه احمدی نژاد به یاران نزدیکش باعث شد که مورد حمله همفکران تندروی خود که زمانی حامیانش بودند، قرار گیرد اما وی دوستانش را خط قرمز معرفی کرد گفت که «کابینه خط قرمزی است که اگر بخواهند به آن دست‌اندازی کنند، دیگر من باید وظیفه قانونی خود را انجام دهم و این حتما به کشور آسیب می‌زند.»
اما امروز این پزشکیان است که برخلاف دیگر روسای دولت پیشین که از دوستان و همفکران خود دفاع کردند و سعی در لاپوشانی فسادهای آنها داشتند تا مبادا خدشه ای به کابینه دولت‌های کریمه و مردمی آنها وارد شود، و تا دیروز گفتار و کردار پزشکیان در باره نقل از نهج البلاغه را ترفندی برای لاپوشانی اقداماتش جهت وادادگی و دلدادگی به غرب عنوان کرده بودند، امروز با عملی مواجه شدند که برگرفته از عملکرد امیرمومنان در برخورد با والی بصره بوده است. این همان پزشکیانی است که دارای نگاهی اقتصادی بر مدار الویت بر معیشت مردم، آزادی‌های فردی و اجتماعی با نگاه بلند مذهبی و عدالتخواهانه دارد. در ابتدای سال و در جمع مردم رهبر انقلاب توصیه کردند که در سال جاری به تببین احکام نهج البلاغه بیشتر اهتمام شود و به نظر می‌رسد که پزشکیان اولین چراغ را با اجرای عملی این احکام روشن کرد.
کد مطلب: 235071
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *