گروه سیاسی- رحمان زین الدین: امروز بعد از گذشته حدود 4 سال از توقف مذاکرات هسته ای میان ایران و ایالات متحده، دوباره دو نمایندگان کشور در بالاترین رده مسئولیتی روبروی هم خواهند نشست و درباره توان هسته ای ایران چانه زنی خواهند کرد.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،این مذاکرات غیر مستقیم است از این جهت که ریاست دو تیم مذاکره کننده را افرادی برعهده دارند که مسئولیت برابری با هم نداشته و یکی از آنها در سطح وزیر خارجه و کارکشته مذاکراتی است و دیگری نماینده تام الاختیار رئیس جمهوری در امور ایران است.
به همین دلیل نام این مذاکرات را مذاکرات غیر مستقیم گذاشته اند.
اما در طول چند روز گذشته اصولگریان هرچه دستشان بر میآمد و در 8 سال دولت روحانی و سه سال و اندی از دولت شهید رئیسی یاد گرفته بودند، برای برهم زدن این دیدار خرج کردند تا مقامات دو کشور پشت یک میز ننشینند و حرفهای یکدیگر را نشنوند.
زمزمه مذاکرات و شروع ایجاد موانع در پیش پای دولت
بر همین اساس روزنامه تندروی کیهان چند روز گذشته به تهدید دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به قتل پرداخت که با واکنش نهادهای نظارتی مواجه شد و از هیات نظارت بر مطبوعات تذکر گرفت که رسانهها باید در جهت منافع جمهوری اسلامی باشند نه در جهت منافع اسراییل.
از سوی دیگر اصولگریان تندور مجلس نیز شروع به انتشار مطالبی برضد مذاکره کنندگان و اصل مذاکره پرداختند و برخی سید عباس عراقچی را که زمانی بچه حزب اللهی تیم مذاکره کننده در دولت روحانی خطاب میکردند، به باد انتقاد گرفتند که از مسیر نظام خارج شده و در راه غربگرایان (صفتی که اصولگرایان به اصلاح طلبان نسبت میدهند) قدم نهاده است.
حمید رسایی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «از این مذاکرات هم رفع تحریم در نمیآید، چون هیچ چیز تغییر نکرده. آمریکای دوره پزشکیان و عراقچی، همان آمریکای دوره روحانی و ظریف است. امیدوارم آ. عراقچی تجربه تلخ اعتماد به دشمن و دلخوش بودن به لبخند آمریکا درآن دوره را فراموش نکرده باشد و بادست فرمانی که رهبری تعیین کرده حرکت کند.»
اما امیر حسین ثابتی دیگر نماینده تندرو مجلس و نزدیک به سعید جلیلی مذاکره کننده ارشد ناکام پیشین ایران در پیامی آورده است: «مذاکره با آمریکا یعنی سرکار گذاشتن مردم؛ چه مستقیم و چه غیرمستقیم. تا وقتی که شریانهای اقتصادی کشور دست امثال مهدی جهانگیری، علی انصاری، حمید کشاورز، محمد شریعتمداری و... است اگر بر فرض محال آمریکا تحریمها را لغو کند و ۵۰۰ میلیارد دلار هم وام بلاعوض به ایران بدهد! باز مشکلی حل نخواهد شد بلکه فقط سرمایه سرمایهداران بیشتر خواهد شد. تنها راه تحول اقتصادی در کشور «برهم زدن نظم اقتصادی فعلی»، بازپس گرفتن سرمایه حرام خواران و بازتوزیع منابع عمومی به صورت عادلانه در بین تودههای مردم است وگرنه دلاری که با خبر مذاکره ۵ هزار تومان پائین بیاید، فردا با خبر مخالفت ایران با خلع سلاح شدنش ۵۰ هزارتومان بالا خواهد رفت. متاسفانه دولت پزشکیان بدون هیچ برنامه ای برای اقتصاد، همان راه غلط دولت روحانی را با سرعت بیشتر در پیش گرفته. یعنی سرکار گذاشتن مردم با اخبار مذاکره و شوکهای پی در پی به قیمت ارز و چاق تر کردن سوپر سرمایه دارانی که مثل بختک به جان اقتصاد کشور افتاده اند.»
این نماینده سوپر انقلاب فراموش کرده که در زمان دولت پیشین که افزایش نرخ دلار رکوردی تاریخی در کشور در زمان مسئولیت رفقای آن برجای گذاشت، برای کنترل نرخ دلار در بازار به گفتار درمانی روی میآوردند و هربار که نرخ دلار دچار نوسان میشد، دوستانشان پشت تریبونهای رسانهها قرار میگرفتند و به دروغ میگفتند که پولهایمان در قطر به زودی آزاد خواهد شد.
از همان زمان کارشناسان و خیرخواهان میگفتند که هرگز بدون حل مسئله تحریم پولهای ایران جابجا نمیشود و نمیتوان حتی یک دلار از داشتههایمان در بانکهای قطر را برداشت کنیم تا اینکه در آخرین سفر امیر این کشور کوچم به ایران، رهبر معظم انقلاب در دیدار با وی از عملکرد دولت قطر گلایه کردند و خواهان بازپس دادن پولهای ایران شدند که همین سخنان ایشان مهر تاییدی بر سخنان اهالی فن بود.
از سوی دیگر نباید نقش محمد نبویان را در روند تاریخی مذاکرات از آغاز یعنی در ابتدای دولت یازدهم تا کنون فراموش کرد.
وی که سالیان متمادی به عنوان یکی از سر سخت ترین افراد در زمینه مذاکرات با غربیها بود و حتی کتابی با عنوان «چالش هسته ای» در 6 جلد نگاشته بود این روزها سخنانی در مخالفت با مذاکرات بیان نمیکند.
به یاد داریم که ثابتی چند سال قبل و در دولت سیزدهم در توییتی نگاشته بود که دولت وقت به دنبال مذاکرات بوده ولی محمود نبویان یک تنه در برابر دولت ایستاد و نگذاشت که مذاکرات ادامه یابد.
اما امروز از این روحانی تندرو هیچ سخنی شنیده نمیشود که همین سکوت وی نشان دهنده نکات بسیاری است که یکی از این نکات موافقت مجموعه نظام با مذاکرات و حل موضوع هسته ای است.
قطعا وی نیز در جریان این موضوع قرار گرفته و مخالفتی با ملاقات امروز عراقچی با ویتکاف ندارد.
از سوی دیگر این اصولگرایان میدانند که این بار با توجه به وضعیت داخلی کشور و عدم حضور مردم در پای صندوقهای رای باید بسیاری از مشکلات در داخل حل شود.
خواست ملت رفع تحریمها
موضوع هسته ای و دیگر موضوعات مربوط به سیاست خارجی در الویت قرار دارد چون مهمترین خواست مردم ایران حل مشکلات معیشتی است و خواهان زندگی بهتری در منطقه بحران زده خاورمیانه هستند. این مردم اند که تعیین میکنند که باید دولتمردان چه کاری را انجام دهند و چه کاری را به فراموشی بسپارند، زیرا به قول حضرت امام «مردم ولی نعمتان انقلابند».
قطعا اینبار مذاکرت هسته ای به سرعت انجام خواهد شد و تیم مذاکره کننده با اقتدار و دست پر برخواهد گشت زیرا حمایت مردم را در پشت سر دارد و میتواند با اتکا به قدرت لایزال مردم و حمایتهای رهبر معظم انقلاب از آتش مذاکرات مانند ققنوسی دوباره ملت ایران را متولد کند و درهای امید را به روی ملت ایران بگشاید.
مردم ایران بسیار به این مذاکرات امیدوارند و منتظرند تا اخبار خوبی از پشت درهای بسته اتاقهای کاخ امیر عمان در مسقط شنیده شود.
ایرانیان حتی اگر این مذاکرات به نتیجه نرسد بر این اعتقاد هستند که مسئولان کشور بخصوص شخص رئیس دولت و وزیر امور خارجه تمامی تلاش خود را بکار گرفته اند تا برای ملت ایران روزهای بهتری را بسازند به همین دلیل پشتیبان دولت چهارهم خواهند بود.