گروه سیاسی: آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی عنوان کرد که ذخایر اورانیوم غنیسازی شده ایران به ۱۹ برابر حد تعیین شده در توافق هستهای رسیده است. در گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی که بخشهایی از آن توسط خبرگزاری رویترز منتشر شده آمده است که ذخایر اورانیوم غنیسازی شده ایران با خلوص ۶۰ درصد از میزان لازم برای ساخت سلاح هستهای فراتر رفته است.
رویترز نوشت که مطابق با تخمینهای گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اورانیوم غنیسازی شده ایران با خلوص ۶۰ درصد و به شکل اورانیوم هگزافلوراید از زمان گزارش قبلی آژانس اتمی از ۱۲.۵ کیلوگرم به ۵۵.۶ کیلوگرم رسیده است.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،«رافائل گروسی» در این گزارش که فرازهایی از آن به رسانههای خارجی درز کرده اعلام کرد که ذخایر اورانیوم ایران با افزایش ۱۳۱.۶ کیلوگرم به حدود ۴ تن ( ۳ هزار و ۹۴۰ کیلوگرم) رسیده است.
ایران بر اساس این گزارش ۳۶۲۱.۳ کیلوگرم اورانیوم در قالب UF6 تولید کرده که شامل ۲۵۱۹.۹ کیلوگرم با غنای ۲ درصد، ۷۱۳.۹ کیلوگرم با غنای ۵ درصد، ۳۳۱.۹ کیلوگرم با غنای ۲۰ درصد و ۵۵.۶ کیوگرم با غنای ۶۰ درصد است.
با وجود اینکه پیشتر پرونده «منشا ذرات اورانیوم در سایتهای هستهای» در جریان امضای توافق برجام به شکل کامل بسته شده بود، آژانس درگزارش ثانویه خود بار دیگر مدعی شده است که ایران همچنان پاسخهای معتبری در رابطه با منشا ذرات اورانیوم کشف شده در سه سایت هستهای اعلام نشده، ارائه نکرده است.
در گزارش ثانویه که به رصد رویترز رسیده آمده است: مدیرکل به شدت نگران است که ایران در فاصله گزارش قبلی تا گزراش کنونی آژانس، به تعامل با آژانس بر سر مسائل پادمانی برجسته نپرداخته است و بنابراین، هیچ پیشرفتی در حلوفصل آنها حاصل نشده است.
آژانس تاکید کرده است: تا زمانی که ایران توضیحات صادقانه درباره وجود ذرات اورانیوم در تاسیسات اعلام نشده ارائه ندهد، در صلحآمیز بودن برنامه هستهای این کشور تردید داریم.
ادعای شفاف نبودن در برنامه هستهای ایران در پی این مطرح میشود که دوربینهای نظارتی آژانس پس از خرابکاریهای رژیم صهیونیستی در تاسیسات هستهای ایران و نیز بدعهدیهای آژانس و طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان، از سوی کشورمان برچیده شد.
خبرنگار وال استریت ژورنال با اشاره به گزارش جدید آژانس، عنوان کرده که گزارشهای پادمانی آژانس اتمی عموما ۱۰ صفحهای هستند اما گزارش اخیر آژانس تنها ۳ صفحه بوده است. او میگوید: تخمین زده میشود ذخایر اورانیوم غنیسازی شده ایران به ۴ تن رسیده باشد.ایران دو سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش برداشت تا توازن را در اجرای برجام برقرار کند.
۱۵ دیماه ۱۳۹۸، ایران با صدور بیانیهای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
اسفند ۱۳۹۹ ایران در راستای اجرای ماده ششم قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» نظارتهای فراپادمانی و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف و اعلام کرد که تنها در صورت لغو تحریمها، تدابیر جبرانی تحت برجام برگشت پذیر خواهد بود.
اما پس از تصویب قطعنامه سیاسی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خرداد ماه گذشته، ایران دوربینهای فراپادمانی آژانس را که بر مبنای حسن نیت صورت میگرفت از مدار خارج کرد. گروسی هم در گزارش به اعضای شورای حکام ادعاها علیه پیامدهای تصمیم ایران را تکرار کرده و گفته است: «تصمیم ایران برای حذف تجهیزات آژانس که قبلاً برای فعالیتهای نظارتی در رابطه با برجام نصب شده بود، پیامدهای زیانباری در توانایی این سازمان برای ارائه تضمین از ماهیت صلحآمیز برنامه اتمی ایران داشته است.»
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی پیشتر در این باره تصریح کرد: دوربینها به شرطی فعال و روشن میشود که همه موارد ادعایی و اتهامی علیه ایران کنار گذاشته شود.