۰
دوشنبه ۱۸ فروردين ۱۴۰۴ ساعت ۰۸:۱۸
بازی دوپهلوی آژانس در پرونده اتمی ایران ادامه دارد

گروسی یکی به نعل می‌زند، یکی به میخ

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید به دنبال کنترل سطح تنش در پرونده اتمی ایران است اما مواضع دوپهلوی او همچنان بهانه‌ای برای ادامه فشار حداکثری علیه تهران است.
گروسی یکی به نعل می‌زند، یکی به میخ
گروه دیپلماسی- هدیه گل‌محمدی: مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید به دنبال کنترل سطح تنش در پرونده اتمی ایران است اما مواضع دوپهلوی او همچنان بهانه‌ای برای ادامه فشار حداکثری علیه تهران است.
به گزارش رویترز ، «رافائل گروسی» در گفت‌وگویی با شبکه آرژانتینی «La Nacion» درباره برنامه هسته‌ای ایران و تهدیدات اخیر دونالد ترامپ سخن گفت. وی تأکید کرد: برای جلوگیری از هرگونه سوءتفاهم، تصریح می‌کنم که ایران در حال حاضر سلاح هسته‌ای ندارد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ضمن تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان تصریح کرد که ایران به‌رغم برخورداری از ذخایر اورانیوم غنی‌شده، سلاح هسته‌ای ندارد. وی با نیم‌نگاهی به مکاتبات اخیر واشنگتن و تهران، خواستار تسریع در روند حل‌وفصل مسائل پادمانی شد.
رافائل گروسی در پاسخ به سؤالی درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت: «دو نکته مهم وجود دارد. نخست اینکه ایران امروز، سلاح هسته‌ای ندارد. اما بسیاری از قطعات پازل را در اختیار دارد.»
وی در ادامه مدعی شد: «ایران مقدار قابل توجهی مواد هسته‌ای در اختیار دارد. همان‌طور که می‌دانید، برای ساخت یک سلاح هسته‌ای به چند مؤلفه نیاز است، اما یکی از حیاتی‌ترین اجزاء، ماده هسته‌ای‌ای است که واکنش زنجیره‌ای ایجاد می‌کند. این همان قدرت عظیم تخریبی است که یک سلاح هسته‌ای دارد. این ماده، اورانیوم غنی‌شده است، یعنی ایزوتوپ خاصی از اورانیوم که تا سطح مشخصی غنی شده باشد.»
مدیرکل آژانس در ادامه فضاسازی‌های تبلیغاتی غرب درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان افزود: «بدون ورود به مباحث فنی، برآورد ما این است که ایران اکنون به اندازه‌ای اورانیوم غنی‌شده در اختیار دارد که برای تولید حدود شش یا هفت سلاح کافی است. اما دوباره تأکید می‌کنم، این بدان معنا نیست که ایران این سلاح‌ها را دارد. ساخت سلاح نیازمند سامانه‌ها و سازوکارهای بسیار پیشرفته‌ای است که در حال گفت‌وگو درباره آن‌ها با ایران هستیم.» گروسی با اشاره به مکاتبات اخیر واشنگتن و تهران گفت: «در روزهای گذشته، رئیس‌جمهور ترامپ پیامی برای رهبر عالی ایران فرستاده است. همان‌طور که می‌دانید، ساختار حکومتی ایران کمی خاص است؛ چون بالاتر از ساختار رسمی دولت و رئیس‌جمهور، یک رهبر معنوی وجود دارد که در واقع تصمیم‌گیر نهایی است.»
وی افزود: «در آن پیام، ترامپ از احتمال مذاکره صحبت کرده، اما هم‌زمان هشدارهایی نیز داده و از یک بازه زمانی دو ماهه و همچنین احتمال بمباران سخن گفته است. بنابراین من فکر می‌کنم ما در لحظه‌ای حساس قرار داریم و باید برای پیشرفت امور رو به جلو حرکت کنیم .»
گروسی گفت که بلافاصله پس از ورود به بوئنوس آیرس با سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران گفت‌وگوی تلفنی داشته است. وی گفت: «ما توافق کردیم که من در هفته‌های آینده به تهران سفر کنم، با هدف آنکه ایران هرچه سریع‌تر برخی مسائل را که هنوز شفاف‌سازی نشده‌اند، روشن سازد.»
مدیرکل آژانس هدف از این سفر را کاهش تنش‌ها دانست و گفت: «باید تمام تلاش خود را بکنیم تا از یک رویارویی که بی‌تردید فاجعه‌بار خواهد بود، جلوگیری شود.» این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که ایران بارها تأکید کرده برنامه هسته‌ای‌اش ماهیتی کاملاً صلح‌آمیز دارد و به‌عنوان یکی از اعضای معاهده عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای (NPT)، متعهد به همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. جمهوری اسلامی ایران همچنین هشدار داده است که فشارهای سیاسی و اقدامات تحریک‌آمیز برخی کشورها، می‌تواند فضای همکاری فنی با آژانس را تحت‌تأثیر قرار دهد.
برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران همواره تحت فشارهای سیاسی و اتهامات بی‌اساس غرب قرار داشته است. پیش از برجام، کشورهای غربی با امنیتی‌سازی این موضوع، تلاش کردند با ابزار تحریم و تهدید نظامی علیه ایران اقدام کنند، اما بسته شدن پرونده «ابعاد احتمالی نظامی» (PMD) در سال ۱۳۹۴، این بهانه را از میان برداشت.
ایران پس از امضای برجام به تمامی تعهدات خود پایبند ماند، اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ به‌طور یکجانبه از توافق خارج شد و اروپا نیز نتوانست تعهدات خود را اجرا کند. در نتیجه، ایران در چارچوب حقوق برجامی خود، گام‌هایی در کاهش تعهدات برداشت. مذاکرات احیای برجام نیز به دلیل تعلل و زیاده‌خواهی‌های غرب به نتیجه نرسید.
با این وجود، ایران همچنان به تعامل دیپلماتیک و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه داده و تأکید کرده است که در صورت بازگشت طرف‌های مقابل به تعهدات خود، آماده احیای توافق است. مذاکرات اخیر با تروئیکای اروپایی در ژنو و گفت‌وگوهای سه جانبه پکن نیز نشان‌دهنده تمایل تهران به حل‌وفصل موضوع از طریق دیپلماسی، مشروط به ارائه ضمانت‌های واقعی برای رفع تحریم‌هاست. ایران بارها تأکید کرده است که برای دستیابی به توافقی پایدار و قابل‌اعتماد که تحریم‌ها را به‌صورت تضمین‌شده لغو کند و مانع از سوءاستفاده در آینده شود، آمادگی دارد. این در حالی‌ است که رئیس‌جمهوری آمریکا بار دیگر به ادبیات تهدید و زور متوسل شده و به‌صراحت جمهوری اسلامی ایران را به اقدام نظامی تهدید کرده است. دونالد ترامپ هفته پیش در مصاحبه با شبکه ان‌بی‌سی نیوز مدعی شد: «اگر توافق نکنند، بمباران خواهند شد.»
کد مطلب: 234912
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *