گروه سیاسی- رحمان زین الدین: در جریان استیضاح عبدالناصر همتی به عنوان وزیر امور اقتصادی و دارایی که بر همگان روشن شده بود، استیضاح وی نه از روی تفکر برای حل مشکلات مردم بلکه انتقام گیری از دولتی بود که تنها 6 ماه از عمرش آن هم با انتخاب مردم میگذشت، پزشکیان در صحن مجلس از ناترازیهایی گفت که از دولت سیزدهمی که تنها سه سال مدیریت کشور را برعهده داشت، به ارث برده بود.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،پزشکیان روز یکشنبه گذشته در صحن مجلس اظهار داشت: «از وقتی که کار را شروع کردیم، با ناترازی در زمینه آب، برق، گاز و از سوی دیگر بدهیهای کلان در زمینه پرداخت مطالبات گندمکاران، بخشهای بهداشت و درمان، بازنشستگان و نظایر آنها مواجه بودیم. اینکه گفته میشود دارو نیست و در زمینه بیمه مشکل داریم، به دلیل این است که فقط وزارت بهداشت و درمان 90 هزار میلیارد تومان بدهی داشت. برای خرید گندم بودجه ناکافی در نظر گرفته شده بود و 220 هزار میلیارد تومان گندم خریداری شده بود و وزارت نیرو نیز 120 همت بدهی به شرکتهای تولیدکننده برق داشت.»
پزشکیان با اشاره به اینکه حدود 130 هزار میلیارد تومان به تامین اجتماعی بدهکاری وجود داشت و وزارت راه و شهرسازی نیز علاوه بر 120 هزار میلیارد تومان بدهی به پیمانکاران، حدود 200 هزار میلیارد تومان اعتبار برای نگهداری از راههای موجود بودجه نیاز داشت، تصریح کرد: «از همان روز آغاز به کار ما نیز اول آقای هنیه را به شهادت رساندند، بعد مسائل غزه، لبنان، سوریه، رئیس جمهور جدید آمریکا و هر کدام از اینها یک مشکل به مشکلات ما اضافه کرد.»
عصبانیت تندروها
همین سخنان صادقانه پزشکیان باعث عصبانیت تندروها شد زیرا کافی بود که همگان دریابند که طی 6 ماه گذشته ای که دولت اصلاح طلب پزشکیان سکان مدیریت اجرایی کشور را برعهده گرفته، نه تنها اسبی زین شده در اختیارش نیست بلکه کره الاغی چموش است که حتی برای گرفتن افسارش باید تلاش بسیاری کرد و ممکن است در میانه راه نیز از لگدهای این حیوان چموش، نصیب ساربانش شود.
اما در طی چندماه گذشته هرچه از فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت و یا دیگر وزرا پرسیده میشد که چه چیزی را تحویل گرفته اید، همه میگفتند که سیاست پزشکیان این نیست که دولت قبل را خراب کند و بگوید هرچه هست برگردن دولت پیشین است و باید در این زمینه حداکثر خویشتنداری را داشت و شعار وفاق را پیاده کرد.
اما در تابستانی که پزشکیان هنوز سوگند یاد نکرده بود و بر کرسی ریاست جمهوری ننشسته بود، یکی از روزنامههای تندرو از اسب زین شدهای نوشت که قرار است دولت چهاردهم سوار بر آن چهار نعل تا قلههای پیشرفت بتازد بی آنکه مانعی بر مسیرش باشد یا طرفداران دولت میگفتند که در سه سال گذشته ریل گذاریهای مهمی در کشور شده که باید دولت جدید آنرا ادامه دهد.
اما با شروع گرما و قطعی مکرر برق و در همان ابتدا با اجازه رهبر انقلاب برای برداشت از صندوق توسعه ملی برای تسویه حساب با پرستاران، کشاورزان و معلمان همگان دریافتند که اسبی زین شده تنها شعاری است که حامیان دولت سیزدهم آنرا فریاد میزنند تا اگر فردا دولت چهاردهم ادعای ناترازی کرد، بگویند که شما نتوانستید از این اسب، سواری بگیرید.
اما چندین بار پزشکیان در مصاحبههای خود گفت که آنچه تحویل گرفتیم، هر چه هست قطعا پول در آن نیست.
عبدالناصر همتی نیز که به صراحت در زبان مشهور بود و همین موضوع یکی از عوامل استیضاحش محسوب میشود، شهریورماه گذشته در گفت وگویی تلویزیونی اظهار داشت که «میگویند اسب زینشده تحویل دادیم، چه اسب زین شده ای! روی تورم ۴۰ درصد، دلار ۶۰ هزار تومانی هستیم، با کسری بودجه ۳۰ درصدی مواجهیم، نرخ بیکاری ۱۳ درصدی داریم...رشد اقتصادی 4.5 درصدی درحالی که دربرنامه هفتم رشد ۸ درصدی هدفگذاری شده است. بازارسرمایه بهم ریخته، سود میانگین شرکتهای در بورس از ۲۴ درصد به ۱۲ درصد رسیده، یعنی نصف شده...الان ۳۰۰ هزار نفر در صف وام ازدواج ۳۰۰ میلیون هستند درحالیکه منابع مالی بانکها زیر۲۰ درصد است.»
وارونه جلوه دادن اوضاع کشور
اما همین موضوع باعث شد که نیروهای در ارودگاه نامزد شکست خورده انتخابات یعنی سعید جلیلی که از حامیان سینه چاک دولت سیزدهم بودند، از خویشتنداری دولت سوء استفاده کرده و اقدام به وارونه نشان دادن اوضاع کنند.
اما این موضوع بیشتر زمانی رخ داد که ترامپ در کاخ سفید مستقر شد و در یادداشتی اعلام کرد که فشار حداکثری که در زمان وی بر ایران اعمال شده بود و در دولت بایدن به کناری گذاشته شده، دوباره اجرایی شود.
که نشان میداد سخنان محمدجواد ظریف در روزی که به همراه پزشکیان به صدا وسیما برای تبلیغات تلویزیونی رفته بود، کاملا صحیح بوده و در زمان بایدن پیچ فروش نفت ایران شل شده و امروز دوباره با آمدن ترامپ، فروش نفت ایران با مشکلات عدیده ای دچار خواهد شد.
از آن بدتر زمانی بود که امیر قطر برای سفری یک روزه به ایران آمد و رهبر انقلاب با گلایه از قطر درباره عدم پازپس دادن پولهای ایران که در بانکهای این کشور بلوکه شده است، لب به شکایت گشود و پزشکیان نیز در صحن مجلس از عدم بازپس دادن پولهایمان توسط کشورهای دوست از جمله عراق، ترکیه و قطر سخن به میان آورد. اما حامیان دولت سیزدهم و حتی اعضای این دولت در مصاحبههای متعدد میگفتند که پولهای ایران در قطر درحال جابجایی است
و بیشتر این سخنان را زمانی تکرار میکردند که قیمت دلار در کشور روند افزایشی به خود میگرفت و در این زمینه نیز همگان دیدند که بیشترین افزایش قیمت دلار در دولت سیزدهم رخ داد درحالیکه این دولت پس از ابراز علاقه شدید دولت بایدن میتوانست تحریمهای ایران را لغو کند ولی با ترک فعل نتوانست به این مهم دست یابد.
اقدامات دولت برای حل مشکلات عدیده
درحالیکه دولت در همین چند ماه نه تنها ۸۵۰ همتی بدهی را مدیریت کرده بلکه تراز تجاری منفی ۱۷ میلیارد دلار پارسال را به منفی ۳ میلیارد دلار بدون محاسبه طلا ارتقا داده، بورس را ۴۰ درصد رشد و تورم را نسبت به پارسال ۴۰ درصد کاهش داده است. اما با این همه بدهی و ناترازیهایی که در کشور حتی خالی بودن ذخیره سوخت برای نیروگاهها که دولت با آن موجه بود، برخی از سیاسیون دم از دلاری 20 هزارتومانی میزدند و میگفتند که دولت نمیخواهد قیمت دلار کاهش یابد و به دنبال انداختن پوست خربزه زیر پای دولت بودند. همین عدم رفع ناترازیها در انرژی و پرداخت نکردن بدهی طلبکاران دولت منجر به انفجاری تورمی در کشور میشد که به دنبال آن نارضایتیهای فراوانی را نیز در پی داشت و قیمت دلار را نیز به هیچ وجه نمیشد کنترل کرد درحالیکه دولت بعد از وعده صادق 2 که پیش از آن هم با حرفهای بسیاری که دولت عرضه انجام چنین کاری را ندارد و یا اگر شهید رئیسی بود مانند وعده صادق یک، عملیاتی بزرگ را تدارک میدید و این دولت این کاره نیست، میخواستند ذهن مردم وطن پرست ایران را نسبت به رئیس جمهوری که تازه به میدان آمده خراب کنند و از آب گل آلود برای خود ماهی بگیرند که در شرایطی که به دلیل تحولات منطقهای و بین المللی دولتمردان و نظام بیش از همیشه به این سرمایه و اعتماد نیاز دارند، میخواستند به جامعه اینگونه القا کنند که دولت بی عرضه است و اگر ما بودیم چنین و چنان میشد.
اما در روزهای اخیر تندروهایی که از هرگونه انتقاد درباره دولت قبل ناراحت میشوند و حاضر نیستند حتی کوچکترین تویی به آنها گفته شود درصدد هستند تا دوباره با وارونه جلوه دادن حقایق جامعه را دچار آشفتگی کنند و بگویند که دولت بلد نیست از اسب زین شده سواری بگیرد!!!
با این اوصاف به نظر میرسد اصولگرایان خارج از دولت براساس آنچه که در استیضاح همتی نشان دادند و این روزها نیز به دنبال دروغگو نشان دادن وزیر راه و شهرسازی هستند، به برنامه وفاق دولت به چشم شعاری نگاه میکنند که تنها باید خود دولت برای به ثمر رساندن آن به تندروها باج بدهد، ولی این را نمیدانند که اگر پزشکیان به دنبال باج دادن بود، همانگونه که در مجلس گفت که اعتقادش به مذاکره است اما چون رهبر انقلاب گفتند نه، وی نیز آنرا پذیرفته است، زیر بار فشار ترامپ میرفت.
این خواب آشفته تندروهاست که نمیخواهند دولتی اصلاح طلب در برهه حساسی، زمام امور را در دست داشته باشد تا بتواند کشوری بسازد که مقتدر بوده و حسرت آن بر دل کشورهای ثروتمند حوزه خلیج فارس بماند.
این تقابل قطعا ادامه خواهد داشت. دولت این بار باید اسب خود را زین کند و کره الاغ چموش دولت قبل را در اصطبلش تا زمانهای دور برای خود آنها باقی بگذارد.