تعطیلی جلسات مجلس باعث شد تا بودجه سال ۹۹ مستقیم از کمیسیون تلفیق به شورای نگهبان برود و در صحن علنی مجلس بررسی نشود.
ایران که تا روز گذشته از حیث تعداد مبتلایان به کرونا در جایگاه چهارم دنیا قرار داشت، امروز (سهشنبه ۱۳ اسفند) با ثبت ۸۳۵ مورد تأییدشده جدید، ایتالیا را پشت سر گذاشت و بعد از چین و کره جنوبی در جایگاه سوم ایستاد! یکی از موارد عجیب شیوع کرونا در ایران، تأثیر آن بر مجلس است: کرونا جلسات مجلس را تعطیل کرده و امروز مشخص شد که بودجه سال ۹۹ به همان شکلی که در کمیسیون تلفیق تصویب شده، بدون بررسی در صحن علنی مجلس، به شورای نگهبان میرود. نمایندگان مجلس پیش از این، برای نخستین بار در تاریخ پس از انقلاب، کلیات لایحه بودجه را رد کرده بودند. در عین حال، نایب رئیس مجلس خبر داده که تست کرونای ۲۳ نماینده مثبت اعلام شده است! داستان کرونا و مجلس را در این گزارش بخوانید.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین، در حالی که کشور با تحریمهای شدید و خصمانه دولت آمریکا روبرو است و درآمدهای ارزی کشور به دلیل
تحریم نفت، کاهش چشمگیری داشته است، مهمترین سند اقتصادی کشور، قانون بودجه سال ۹۹ خواهد بود، چراکه این سند، نقش اساسی در برنامههای اقتصادی و تابآوری اقتصاد کشور دارد و همهچیز از نرخ ارز، میزان درآمدهای مالیاتی و آینده تورم در کشور به این سند گره خورده است. با این حال، بهنظر میرسد
شیوع ویروس کرونا شرایطی ایجاد کرده که مهمترین سند اقتصادی کشور، بدون بررسی در مجلس به قانون تبدیل شود.
امروز این خبر مطرح شد که مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس در مورد
لایحه بودجه ۹۹، بدون این که به تصویب نمایندگان برسد، مصوبه مجلس قلمداد میشود و مستقیماً به شورای نگهبان میرود. اسدالله عباسی، سخنگوی هیأت رئیسه مجلس، در این مورد گفته است: بر اساس حکم حکومتی که رئیس مجلس از دریافت کردند، نیاز به برگزاری جلسه علنی و حتی جلسه کمیسیون تلفیق نیست و مصوبه کمیسیون تلفیق در مورد بودجه ۹۹ به عنوان مصوبه مجلس به شورای نگهبان ارجاع خواهد شد تا در صورت تایید به دولت ابلاغ شود.
عبدالرضا مصری، نایب رئیس مجلس،
شیوع ویروس کرونا و تعطیلی جلسات مجلس را دلیل ارسال مستقیم مصوبه کمیسیون تلفیق به شورای نگهبان اعلام کرده است. او گفته است: «ستاد مبارزه با کرونا به صورت مکتوب و رسمی درخواست خود برای متوقف کردن جلسات علنی و غیرعلنی مجلس را ابلاغ کرد. از طرف دیگر پس از آزمایشات صورت گرفته بر روی تعدادی از نمایندگان مشخص شد که نسبت به میانگین جامعه، تعداد بیشتری از نمایندگان ناقل بیماری کرونا هستند. از این رو برای اینکه به مردم عزیز کشور آسیبی وارد نشود، جلسات علنی پارلمان متوقف شد». مصری خبر داده است که برای ارسال مستقیم مصوبه کمیسیون تلفیق به شورای نگهبان، علی لاریجانی، رئیس مجلس، نامهای سه صفحهای به رهبر انقلاب نوشته و حکم حکومتی لازم را دریافت کرده است.
عبدالرضا مصری در عین حال گفته است که تست کرونای ۲۳ نماینده مجلس مثبت اعلام شده است. وزارت بهداشت هنوز در مورد تعداد نمایندگان مبتلا به کرونا، اظهارنظر رسمی نکرده است.
مسیر لایحه بودجه از پاستور تا بهارستان و شورای نگهبان
لایحه بودجه ۹۹ از همان زمان که به مجلس ارائه شد، انتقادات زیادی را به همراه داشت. در حالی که کشور، تحت تحریمهای شدید قرار گرفته و صادرات نفت به شدت کاهش یافته است، لایحه بودجه ۹۹ بر اساس صادرات یک میلیون بشکه نفت در روز بسته شده است!
در این لایحه، علاوه بر میزان صادرات نفت، در فروش اوراق مالی و واگذاری اموال دولت نیز اغراق دیده میشود و چون در این لایحه اثری از اصلاحات مالیاتی و کاهش چشمگیر معافیتهای مالیاتی دیده نمیشود، درآمدهای مالیاتی پیشبینیشده در آن نیز بعید است، قابلیت تحقق داشته باشد.
در همان روزی که کلیات لایحه بودجه ۹۹ توسط نمایندگان مجلس رد شد،
مصطفی کواکبیان نماینده مردم تهران در مجلس، در مخالفت با کلیات لایحه بودجه گفت: «بودجه ۹۹ واقعگرایانه نیست و با جابجا کردن برخی از ارقام شکل گرفته شده و قرار نیست که وضعیت مطلوبی را برای مردم ما ایجاد بکند. ما در سال گذشته هم گفتیم اما برخی از عزیزان توجه نکردند و گفتند ما میخواهیم اقتدار نظام را نشان دهیم، لذا باید اینطوری بودجه را بنویسیم! اما عزیزان توجه بکنید که ما اگر بخواهیم واقعیتهای اقتصاد خودمان را درنظر بگیریم، قطعاً بودجهای غیر از اینکه کمیسیون تلفیق به صحن علنی مجلس ارائه داده، باید میداشتیم. اصلاح ساختار بودجه توسط خود مجلس انجام نشده است. ساختار بودجه را در شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه تنظیم کردند و طبیعتا این ایرادی هست که مردم در این انتخابات به ما وارد میدانستند و میگفتند مگر مجلس هم در تصمیم گیریها، کارهای هست؟ برای اینکه مشکل تنظیم بودجه را حل بکنیم بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان مالیات درنظر گرفتیم. آخر کشوری که صاحبان کارخانجات نتوانند مواد اولیه داشته باشند و طبقات ضعیفش، طبقات متوسط جامعه هستند، این مالیات میخواهد از کجا تامین شود؟ آیا با فشار بر مردم میخواهیم بودجه خودمان را درست کنیم؟»
در واقع، نمایندگان مجلس، ماحصل کار دولت و کمیسیون تلفیق را به این دلیل رد کردند که آن را قابل تحقق نمیدانستند و میگفتند که این لایحه بودجه، وضع زندگی مردم و اقتصاد کشور را بدتر میکند.
حالا بودجهای که کلیات آن، برای نخستین بار در تاریخ پس از انقلاب، توسط نمایندگان مجلس رد شده، به دلیل شیوع کرونا و عدم برگزاری جلسات مجلس، مستقیماً از کمیسیون تلفیق به شورای نگهبان میرود تا به قانون تبدیل شود. عبدالرضا مصری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی امروز گفته است: «براساس مجوز رهبر معظم انقلاب، اگر شورای نگهبان به برخی از مواد لایحه بودجه سال ۹۹ ایراد بگیرد، این موارد در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه، مورد بررسی و اصلاح قرار خواهد گرفت». بنابراین، قانون بودجه سال ۹۹، حاصل عملکرد مثلثِ دولت، کمیسیون تلفیق و شورای نگهبان خواهد بود.
گزارش: محمدحسین روانبخش