در سال ۹۹ به نهادهایی نظیر سازمان بسیج، شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام، دبیرخانه مجلس خبرگان و غیره چقدر بودجه تخصیص خواهد یافت. مردم سالاری آنلاین، بودجه پیشنهادی برای ۲۰ نهاد را بررسی میکند.
هنوز بحثها در مورد بودجه نهادها در سال ۹۹ داغ است و افکار عمومی با حساسیت، موضوعات مربوط به لایحه بودجه سال ۹۹ را دنبال میکند.
مردم سالاری آنلاین در این گزارش و اینفوگرافی همراه با آن، بودجه پیشنهادی دولت برای ۲۰ نهاد مختلف را بررسی میکند. این ۲۰ نهاد، دستگاههایی از سازمان بسیج گرفته تا شورای نگهبان، دادستانی ویژه روحانیت، دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری، شورای نظارت بر صدا و سیما و غیره را دربر میگیرد.
مردم سالاری آنلاین پیشتر در یک گزارش و اینفوگرافی،
بودجه ۲۳ نهاد مذهبی و فرهنگی در سال ۹۹ را بررسی کرده بود و اکنون در این گزارش، بودجه ۲۰ دستگاه سیاستگذار، اجرایی یا نظارتیِ کشور در سال آینده، مورد بررسی قرار میگیرد. به دلیل تحریمهای شدید، دولت با
کسری بودجه روبرو است و در این شرایط، مهم است که منابع محدود مالی کشور، به چه نسبتی بین دستگاههای مختلف تقسیم میشود.
در میان ۲۰ نهادی که ما بررسی کردهایم، بیشترین بودجه را
سازمان بسیج میگیرد. در لایحه بودجه ۹۹، دولت برای سازمان بسیج، بودجه ۹۲۳ میلیارد تومانی پیشنهاد کرده است. بودجه بسیج در قانون بودجه سال ۹۸، ۱۷۴۶ میلیارد تومان بوده و دولت برای سال آینده، بودجه این نهاد را به کمتر از ۱۰۰۰ میلیارد تومان رسانده است. در واقع، نسبت به میزان مصوب در قانون بودجه سال جاری، دولت بودجه سازمان بسیج را برای سال ۹۹، ۴۷ درصد کاهش داده است.
بودجه
شورای نگهبان در لایحه پیشنهادی دولت، ۱۴۲ میلیارد تومان است. با توجه به این که در سال ۹۹، انتخاباتی در کشور برگزار نمیشود، اختصاص این میزان بودجه به شورای نگهبان در سال آینده، با توجه به این که دولت با کسری بودجه مواجه است، قابل تأمل است. بودجه پیشنهادی برای شورای نگهبان در سال ۹۹، در مجموع نسبت به قانون بودجه سال جاری، ۳ میلیارد تومان افزایش یافته است.
بودجه
نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها نیز برای سال ۹۹، ۱۳۶ میلیارد تومان تعیین شده است.
سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) هم بودجه قابل توجهی در سال ۹۹ به خود اختصاص داده است. دولت برای این خبرگزاری در سال ۹۹، بودجه ۱۲۴ میلیارد تومانی پیشنهاد داده است. در روزهایی که بسیاری از نشریات و سایتهای خبری مستقل با مشکلات شدید اقتصادی روبرو هستند، این میزان بودجه برای ایرنا، یک مزیت بزرگ محسوب میشود.
یکی دیگر از نهادهای مورد بررسی
مجمع تشخیص مصلحت نظام است. بودجه پیشنهادی دولت برای این نهاد در سال ۹۹، ۶۹ میلیارد تومان است. بودجه
نمایندگی ولی فقیه در سپاه پاسداران نیز یک میلیارد تومان کمتر از این عدد و ۶۸ میلیارد تومان است.
بودجه
بنیاد ملی نخبگان در مجموع ۶۵ میلیارد تومان پیشنهاد شده است. با توجه به این که بنیاد ملی نخبگان حدود ۵ هزار نخبه تحت پوشش خود دارد و قرار بر این بوده که این نهاد با حمایت مادی و معنوی از نخبگان، نقش مهمی در توسعه علمی و صنعتی کشور داشته باشد، این میزان بودجه به شدت ناکافی به نظر میرسد. متأسفانه سالها است با پدیده مهاجرت نخبگان روبرو هستیم و شاید کسری بودجه و سرمایهگذاری ناکافی، یکی از دلایل این مسأله باشد.
بودجه
سپاه حفاظت که وظیفه حفاظت فیزیکی از شخصیتها و مسئولان نظام را بر عهده دارد نیز برای سال آینده، ۵۳.۶ میلیارد تومان تعیین شده است. در قانون بودجه سال ۹۸، بودجه این نهاد ۱۰۱ میلیارد تومان بوده است.
بودجه
مرکز ملی فضای مجازی برای سال ۹۹، ۴۷.۷ میلیارد تومان تعیین شده است. دولت برای
دادستانی ویژه روحانیت نیز بودجه ۴۶.۳ میلیارد تومانی درنظر گرفته است.
در میان ۲۰ نهادی که
مردم سالاری آنلاین بررسی کرده است، این ده نهادی که در بالا از آنها نام بردهایم، بالاترین بودجه را به خود اختصاص دادهاند.
از دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی تا هیات عالی گزینش
دولت در سال آینده باید ۴۴ میلیارد تومان از درآمدهایی که به دست میآورد را به دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی بپردازد. برای سازمان عقیدتی سیاسی نیروی انتظامی نیز بودجه ۳۹.۶ میلیارد تومانی تعیین شده است. سازمان عقیدتی سیاسی ارتش نیز در سال ۹۹ باید به پیشنهاد دولت، بودجه ۴۲.۳ میلیارد تومانی دریافت کند.
بودجه
آستان مقدس حضرت امام خمینی برای سال ۹۹، ۲۳.۲ میلیارد تومان تعیین شده است و برای
ستاد مرکزی راهیان نور نیز بودجه ۱۳.۲ میلیارد تومانی پیشنهاد شده است.
برای
دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری در سال ۹۹، بودجه ۷.۲ میلیارد تومانی پیشنهاد شده است و بودجه سازمان حراست کل کشور نیز ۹.۲ میلیارد تومان خواهد بود!
طبق لایحه بودجه،
شورای نظارت بر صدا و سیما نیز در سال آینده، بودجه ۶.۷ میلیارد تومانی دریافت خواهد کرد! این شورا از شش عضو تشکیل شده که دو نفر به انتخاب رئیس جمهور، دو نفر به انتخاب مجلس و دو نفر به انتخاب قوه قضائیه، عضو آن هستند. اعضای فعلی این شورا، غلامحسین محسنی اژهای و محمدجواد لاریجانی از طرف قوه قضائیه، علی جنتی و حسامالدین آشنا از طرف دولت و سید احسان قاضیزاده هاشمی و غلامرضا کاتب به انتخاب مجلس هستند.
در فهرست مورد بررسی ما، نهادی به نام
هیات عالی گزینش که رئیس جمهور، دبیر آن را تعیین میکند و در حال حاضر ناصر نقویان دبیر آن است، در سال آینده، بودجه ۵.۶ میلیارد تومانی دریافت خواهد کرد.
اینفوگرافی زیر بودجه پیشنهادی دولت برای ۲۰ نهاد مورد بررسی را نمایش میدهد: