پس از یک نشست بسیاری طولانی، بالاخره دود سفید از مقر اوپک در وین بیرون آمد و کشورهای عضو این سازمان با تمدید نه ماهه توافق نفتی موافقت کردند. ایران چهره خبرساز نشست یکصد و هفتاد و ششم اوپک بود و این مخالفتهای وزیر نفت ایران با «یکجانبهگرایی» برخی اعضای اوپک بود که باعث شد تا این نشست، بسیاری طولانیتر از زمان برنامهریزیشده به درازا بکشد. در نشست ۱۷۶ اوپک چه گذشت؟
به گزارش
مردم سالاری آنلاین، نشست یکصد و هفتاد و ششم اوپک به یک ماراتن دیپلماتیک تبدیل شد و مذاکرات وزرای نفت و انرژی کشورهای عضو این سازمان، بیش از هفت ساعت به طول انجامید.
در نهایت کشورهای عضو اوپک توافق کردند که توافق نفتی را برای نه ماه دیگر و تا پایان سه ماهه نخست سال ۲۰۲۰ میلادی تمدید کنند. به موجب این توافق، اوپک و متحدان غیراوپکی آن در مجموع تولید نفت خود را با هدف ایجاد ثبات در بازار نفت، ۱.۲ میلیون بشکه در روز کاهش دادند. بنابراین، توافقی که در دسامبر سال ۲۰۱۸ بهدست آمده بود با تصمیم اعضای اوپک، نه ماه دیگر تمدید خواهد شد. البته ۱۰ کشور غیرعضو اوپک، از جمله روسیه، باید روز سهشنبه یازدهم تیر تمدید این توافق را به تصویب برسانند. روسیه پیش از این موافقت خود با تمدید توافق نفتی را اعلام کرده است.
یکی از دلایل به درازا کشیدن نشست اوپک و غیراوپک، مخالفت ایران با یکجانبهگرایی برخی از اعضای اوپک بود. بیژن زنگنه وزیر نفت ایران پیش از آغاز نشست اوپک در این مورد گفته بود: «این روال اوپک نبوده است که یکی دو نفر خارج از اوپک توافق کنند و بر توافق خود در اوپک مهر تایید بزنند. این بزرگترین خطری است که اوپک با آن روبهروست. معتقدم اگر اوپک میخواهد زنده بماند، باید تصمیماتش را در داخل اوپک بگیرد، نه اینکه دستورالعمل را از خارج اوپک دریافت کند». روسیه و عربستان، پیش از آغاز نشست اوپک در مورد جزئیات تمدید توافق نفتی در حاشیه نشست گروه ۲۰ با هم توافق کرده بودند. علاوه بر این، عربستان نیز در یک سال اخیر با تحریمهای آمریکا علیه ایران همراهی کرده و همزمان با تحریم ایران، بخشی از سهم بازار ایران را تصرف کرده که این امر هم نمونهای از یکجانبهگرایی است و هم با اساسنامه اوپک، تعارض آشکار دارد.
زنگنه همچنین در وین گفته بود: «در حال حاضر، فقط یکجانبهگرایی ترامپ نیست که دنیا را تهدید میکند، بلکه برخی یکجانبهگراییهای دیگر هم وجود دارد. اوپک جایی برای تصمیمگیریهای جمعی است و فکر میکنم اعضای اوپک هم در مقابل رویهای غیر از این مقاومت می کنند».
ایران چگونه یکجانبهگرایی در اوپک را به چالش کشید؟
امروز در نشست اوپک، منشور همکاری طولانیمدت اوپک و غیراوپک نیز به بحث گذاشته شد. اوپک و حدود ده کشور غیرعضو اوپک همکاری خود در مدیریت بازار نفت را از سال ۲۰۱۷ آغاز کردند. این منشور قرار است که شرایط تداوم همکاری اوپک و غیراوپک را فراهم سازد. مخالفت ایران با نسخه اولیه این منشور باعث شد تا نشست اوپک، بسیار طولانی شود. اعتراض ایران این بود که این منشور به کشورهایی که عضو اوپک نیستند این نفوذ و اجازه را میدهد تا بر تصمیمات اوپک تأثیر بسیاری بگذارند. برخی منابع گزارش دادهاند که برای جلب نظر ایران، در منشور همکاری طولانیمدت اوپک با کشورهای غیرعضو اوپک تغییراتی اعمال شد تا ایران نیز این منشور را امضاء کند. در نهایت با جلب نظر موافق ایران، منشور همکاری طولانی مدت اوپک و غیراوپک تصویب شد.
اوپک همچنین در نشست امروز خود تصمیم گرفت که محمد بارکیندو برای سه سال آینده همچنان دبیرکل این سازمان باقی بماند.
گزارش تصویری از حضور تاثیرگذار زنگنه در میان سران اوپک