۰
دوشنبه ۳ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۰۸:۳۳
عضو سابق تیم آمریکا در مذاکرات هسته‌ای ایران:

بایدن می‌تواند با فرمان اجرایی تحریم‌ها را بردارد

عضو سابق تیم آمریکا در مذاکرات هسته‌ای ایران، دو ماه آینده را حساس توصیف کرد و گفت با وجود همه موانع، رئیس جمهوری منتخب آمریکا می‌تواند با فرمان اجرایی، تحریم‌های ضد ایرانی ترامپ را لغو کند.
بایدن می‌تواند با فرمان اجرایی تحریم‌ها را بردارد
عضو سابق تیم آمریکا در مذاکرات هسته‌ای ایران، دو ماه آینده را حساس توصیف کرد و گفت با وجود همه موانع، رئیس جمهوری منتخب آمریکا می‌تواند با فرمان اجرایی، تحریم‌های ضد ایرانی ترامپ را لغو کند.
"فرانک ویزنر" روز دوشنبه در گفت‌وگوی با  ایرنا درباره چشم انداز برداشتن تحریم‌های یکجانبه علیه ایران افزود دست کم از لحاظ نظری، بایدن می‌تواند تحریم‌ها را بردارد و به برجام بازگردد تا گفت‌وگوها با جمهوری اسلامی را از سر گیرد.
وی که در چهار دهه گذشته در سمت‌های دیپلماتیک حساس آمریکا حضور داشته است، ادامه داد: ما در حال گذار بسیار پیچیده ای به دولت بعدی هستیم و تکمیل آن به پایان نرسیده است. من نگران هستم که از اکنون تا بیستم ژانویه (روز تحویل کاخ سفید به جو بایدن) چه چیزی رخ دهد.
معاون وزیر خارجه پیشین آمریکا در امور امنیت بین المللی ادامه داد: اگر گزارش نیویورک تایمز را معتبر بدانیم، که فکر می‌کنم اینگونه است، ترامپ حتی حمله به مراکز هسته‌ای ایران را مد نظر داشته است. روشن است که چنین کاری، پیامدهای عمیقی خواهد داشت و یک فاجعه تمام عیار خواهد بود.
ویزنر اضافه کرد: هر فرد مسئولی می‌داند که باید از این مساله و یک جنگ دیگر جلوگیری کند. از دیگر سو، افراد باهوشی در دولت ترامپ هستند که تلاش می‌کنند با اقدام‌های تازه، دست دولت بعدی را ببندند تا نتواند وارد تعامل با ایران بشود.
وی تصریح کرد: اکنون با این فرض که تا بیستم ژانویه فضا به طور عاقلانه‌ای مدیریت شود، سیاست اعلام شده رئیس جمهوری منتخب بایدن، بازگشت به برجام است. آمریکا تعهدات خود را به اجرا می‌گذارد و ایران نیز در مقابل تعهداتش را اجرا کند.
این مقام پیشین وزارت خارجه آمریکا با تاکید بر اهمیت بازگشت این کشور به برجام اظهار کرد: این روندی آسان نخواهد بود، زیرا مخالفان برجام در میان دو حزب در کنگره فعال هستند. دوستان ما در جهان عرب نیز بسیار نگران هستند و خود را در برابر تهدیدی وجودی می‌بینند.
ویزنر تاکید کرد: اسرائیل نیز عمیقا نگران است. ما همچنین باید با اروپایی‌ها از نزدیک هماهنگی کنیم. بنابراین، این کار آسان نیست و نیازمند برداشتن گام‌هایی دقیق خواهد بود.
وی که در گذشته سفیر آمریکا در کشورهای مصر، هند و فیلیپین هم بوده است، خاطرنشان کرد: اگر چیزی رخ ندهد، احتمال بازگشت ما به برجام وجود خواهد داشت تا برجام را تبدیل به کف، نه یک سقف، برای روابط آینده دو کشور کنیم.
معاون امور امنیت بین‌المللی وزیر خارجه دولت سابق آمریکا یادآور شد: هم موضوع هسته‌ای، منطقه‌ای، تسلیحاتی و هم صلح نیازمند گفت‌وگو هستند. بر اساس گفته رئیس جمهوری منتخب، او می‌خواهد به برجام بازگردد و سپس بر سر مسایل دیگر گفت‌وگو کند.
ویزنر در پاسخ به این سوال که آیا کنگره و دیگران می‌توانند موانعی را برای صدور فرمان‌های اجرایی بایدن در لغو تحریم‌ها ایجاد کنند، گفت: این نکته مهمی است. باید به یاد داشته باشید که خود برجام در اساس، یک "فرمان اجرایی" است. برجام البته یک متمم دارد که اگر تغییری در محتوای آن داده شود، کنگره باید در جریان قرار گیرد. در غیر این صورت، برجام، وضع تحریم‌ها یا بازگرداندن آنها، همه از راهکار فرمان اجرایی انجام می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: به باور من رئیس جمهوری می‌تواند با فرمان اجرایی تازه‌ای، فرمان‌های اجرایی پیشین را تغییر دهد. این گشایشی رو به جلو می‌تواند باشد که البته در عمل پرسش‌های بسیاری می‌توان پیرامون آن دید.
این دیپلمات پیشین آمریکا گفت: اما از لحاظ نظری، همان‌طوری که وزیر امور خارجه ایران گفت، می‌توان با فرمان اجرایی کار را پیش برد و با کاربرد قدرت اجرایی، فرمان‌های اجرایی پیشین را لغو کرد.
بد عهدی آمریکا
ویزنر در پاسخ به اینکه چگونه دولت ایران می‌تواند به توافق دوباره با دولت آمریکا اعتماد کند، در حالیکه ممکن است بار دیگر زیر همه چیز بزند، گفت: این پرسشی بسیار بسیار مهم است. با خارج شدن ایالات متحده، به درستی این اعتماد شکسته شد.
وی افزود: اما واقعیت این است که تضمینی نیست که هیچ طرفی ملزم باشد که پیمانی را که در راستای منافع ملی خود نمی‌بیند، برای همیشه ادامه دهد. به باور من، مساله این است که هر آنچه از آن پیمان به دست می‌آید به کار انداخته و بهره برداری شود تا چارچوبی برای روابط به وجود آید که دیگر منفعتی برای خروج از آن وجود نداشته باشد.
عضو تیم آمریکا در مذاکرات هسته‌ای ادامه داد: توافق بر سر مساله هسته‌ای و منطقه‌ای و برقراری روابط اقتصادی و تجاری و وارد کردن اروپایی‌ها به آن، می‌تواند پیمان را پایدارتر کند. البته این فرمول ۲*۲ تا چهارتا نیست که تضمین کننده این باشد که یک طرف خارج نشود.
جبران خسارت‌های ایران
ایرنا نظر ویزنر را درباره مطالبه ایران از آمریکا برای پرداخت خسارت سنگین تحریم‌های یکجانبه به ایران جویا شد و پرسید که دولت بایدن در این باره چه خواهد کرد؟
این دیپلمات آمریکایی پاسخ داد: من کاملا احساساتی که در این چهار سال در ایران بوده است را درک می کنم. آسیب تحریم‌ها، به ویژه در دوران همه‌گیری کرونا، تاسف آور بوده است اما پرسش این است که آیا ما می‌خواهیم در دایره تحریم‌ها و دشمنی بمانیم یا اینکه راهی  به جلو در روابط دو جانبه بگشاییم.
ویزنر اظهار کرد: در واقع از لحاظ سیاسی راهی وجود ندارد که دولت بعدی برای اقدام دولت پیشین دست به پرداخت خسارت بزند.
وی در پاسخ به اینکه چرا نباید دولت بایدن مطالبه پرداخت خسارت را جدی بگیرد، در حالیکه خیلی‌ها در ایران از بدعهدی ترامپ در برجام و سرانجام اعتبار توافق دوباره با آمریکا سخن می‌گویند، گفت:شخصا فکر می‌کنم این موضوع شدنی نیست.
معاون پیشین امنیت بین‌الملل وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد: با این حال پرداخت خسارت یک مفهوم است که شما می‌توانید آن را تعریف کنید. فکر می‌کنم اگر روابطی شکل بگیرد که در چارچوب آن سرمایه‌گذاری، همکاری و تعامل به جریان افتاد، هر دو طرف از آن سود خواهند برد. با این کار، گذشته را پشت سر گذاشته و خسارت‌های آن جبران خواهد شد.
کد مطلب: 140237
برچسب ها: برجام جو بایدن
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *