گروه سیاسی- رحمان زین الدین: روز شنبه درحالی مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط برگزار شد که بازارهای ارز تجاری صبح روز یکشنبه در میدان فردوسی دستخوش تغییرات شگرفی شد و ریزش سنگینی داشت. در عین حال با اینکه بهای هر اونس طلا در بازارهای جهانی به دلیل وضع تعرفههای سنگین برای کشور چین از سوی دونالد ترامپ و توصیه این کشور برای خروج سرمایه از بازارهای آمریکا و تبدیل آن به طلا افزایش چشمگیری داشت، اما همچنان بازار طلای ایران در سراشیبی بود و حتی صندوقهای طلا دربورس ریزشی بودند.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،تمامی این اتفاقات نشان میدهد که رخدادهای پیش از سال نو چه در مجلس و چه در بازارهای ارز در نتیجه نداشتن تحلیل درست از فضای سیاسی کشور بوده است.
برای اینکه بدانیم دقیقا چه اتفاقاتی با چه برخوردهای رخ داده به حافظه تاریخی مراجعه میکنیم بخصوص در زمان استیضاح عبدالناصر همتی وزیر پیشین اموراقتصادی و دارایی.
در آن زمان بحث بر سر این بود که همتی به دنبال افزایش نرخ دلار در بازار است تا بتواند کسری بودجه دولت را ترمیم کند و یا اینکه وی قدرت مدیریت بازار ارز را ندارد در حالیکه امروز میبینیم بدون حضور وی در مسند وزارت، قیمت دلار از زمانیکه سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه اقدام به انتشار مطلبی در فضای مجازی و تایید سخنان دونالد ترامپ درباره انجام مذاکرات غیرمستقیم در مسقط کرد، روند نزولی خود را آغاز کرده است.
عیان شدن انتقام اصولگرایان از همتی
باید این را دانست که افزایش نرخ دلار به دلیل توهم پولی و ترس از جنگ در میان مردم بوده و هیچ ربطی به همتی نداشت اما اصولگرایانی که قصد انتقام گیری از همتی بخاطر حضورش در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و انتقادات وی به رئیس جمهوری شهید داشتند، تنها و تنها به فکر حذف وی بودند تا اینگونه به جامعه القا کنند که وی عامل اصلی افزایش نرخ دلار است و هیچ چیز دیگری بر این موضوع تاثیرگذار نیست.
از سوی دیگر اتفاقات روزهای اخیر و واکنشهای اصولگرایان تندرو بخصوص از افرادی که به نامزد همیشه بازنده و مذاکره کننده ارشد پیشین که تنها اقدام به بیانیه خوانی در مذاکرات میکرد، یعنی سعید جلیلی، نشان میدهد که آنها هرگز به دنبال حفظ منافع مردم نبوده و تنها و تنها از سر لجبازی با وزرای دولت بخصوص همتی و ظریف اقدام به مخالفت با پزشکیان کرده بودند.
اما نکته قابل توجه نیز این است که مواضع این افراد به شدت با سخنان مقامات رژیم صهیونیستی درباره افراد تاثیرگذار در دولت پزشکیان هم راستا است و حتی زمانیکه ظریف از پست خود در دولت چهاردهم استعفا میدهد، یکی از اکانتهای رسمی منتسب به رژیم صهیونیستی ابراز شادمانی میکند و میگوید که بلاخره از دستش راحت شدیم.
همین افراد کسانی اند که در ملاعام خود را گوش به فرمان رهبر معظم انقلاب نشان میدهند اما در خفا از احتمال حل مشکل تحریمها ناراحت اند و در محافل خود عنوان میکنند که نباید مشکل ایران با آمریکا حل شود و این موضوع نیز بر میگردد به نظر مرحوم آیت اللههاشمی رفسنجانی که در اواخر عمر با برکت امام (ره) از ایشان خواست تا دو موضوع جنگ تحمیلی و رابطه با آمریکا را حل کند و حتی آنرا نیز از رهبر معظم انقلاب درخواست کرد اما عمرش برای دیدن حل مشکل کفاف نداد.
صدای دلواپسان بلند شد
به خاطر داریم که در مجلس نهم افرادی با بلندکردن صدایشان بر سر ظریف در صحن مجلس فریاد میزدند که ما دلواپس مذاکرات هستیم و همین افراد که بعدها به دلواپسان مشهور شدند برای نشان دادن عمق مخالفت خود متینگ سیاسی با عنوان دلواپسیم در لانه جاسوسی برپا کردند و خواستار لغو مذاکرات شدند که بعدها از دل همین دلواپسان حزب پایداری متولد شد و اعضای آن در زیر پرچم مرحوم مصباح یزدی شروع به شعار دادن بر ضد دولت وقت کردند. یکی از این افراد مهدی کوچک زاده بود که روز شنبه در واکنشی تند نسبت به روند مذاکرات جاری، در فضای مجازی با استفاده از اموجیهایی که نشان از احساسات منفی او به روند اتفاقات داشت، نوشت: «شنبه روز بدی بود. هنوزم هست. امروز بیشرفها شرف را قربانی میکنند و ملت را هم و تمام هفته خاکستری خواهد بود.»
وی همچنین روز یکشنبه در صحن علنی مجلس، قرار بود در مخالفت با لایحه موافقتنامه معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری بولیواری ونزوئلا سخن بگوید، گفت: «من از مخالفت خودم صرف نظر میکنم و یک نکتهای میگویم و آن نکته اشاره به آیه ۲۱ سوره یاسین خطاب به ملت ایران است، ای ملت ایران حواستان جمع باشد، لحظات، لحظات حساس و تاریخی است. کسانی به اسم خیرخواهی و دفع شر جنگ و به اسم آباد کردن دنیای شما سخن میگویند ولی تجربه نشان داده جز غارت اموال شما، با جای دادن فرزندانشان در جایگاهها، با کشیدن راههای اختصاصی برای ویلاها، با تلاش کردن برای غارت هتلهای بنیاد مستضعفان و نظایر آن خود را به عنوان دلسوز شما قالب کرده اند.»
کوچکزاده افزود: «ای ملت دنبال اینها نروید، ای ملت مراقب باشید آنچه که دارد اتفاق میافتد من نمیگویم نباید بشود شاید ناچاریم باید بشود ولی دوست و دشمن را تشخیص بدهید ملت بدانید مجلس هیچ اطلاعی از مذاکرات ندارد.»
نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: «آن کسانی که امروز بیانیه در جهت تایید این موضوع داده اند بدانند که مجلس هیچ خبری از مذاکرات ندارد همین آقای قشقاوی ( نماینده رباط کریم) به من گفت من عضو کمیته هسته ای هستم ولی هیچ اطلاعی ندارم ولی اگر با تلخی کامل این اقدام شود ما مخالفتی نمیکنیم.»
یا اینکه نماینده تندرو تهران یعنی امیرحسین ثابتی در جلسه روز یکشنبه صحن مجلس در تذکری با اشاره به مذاکرات عمان با بیان اینکه «برای ارزیابی نتیجه مذاکرات نباید عجولانه عمل کنیم»، اظهار کرد: «برای ارزیابی نتیجه مذاکرات باید ببینیم جزئیات آن چه خواهد بود؛ اگر در جزئیات، تحریمهای نفتی و بانکی لغو شود و ما بتوانیم به طرف مقابل ثابت کنیم که به دنبال ساخت سلاح نیستیم، میتواند توافق خوبی باشد.» وی افزود: «اما اگر هر چیزی غیر از این باشد به معنای تکرار خسارت است. به دولت پیشنهاد میدهم که اگر بتوانید تحریمها را با مذاکره لغو کنید خوب است و اشکالی ندارد اما تجربه نشان داده که این مسیر به نتیجه نخواهد رسید و آمریکا زیر بار نخواهد رفت؛ لذا به جای منت کشیدن از استکبار خارجی، به جنگ استکبار داخلی بروید و اموال بلوکه شده ملت را بگیرید.»
حمید رسایی نیز در تذکری با اشاره به مذاکرات عمان گفت: «همه میدانیم نظر رهبر معظم انقلاب بر عدم اعتماد به آمریکا و بر بیفایده بودن مذاکره با شیطان بزرگ است، ایشان فرمودند تحریمها بیشتر و گرهها کورتر میشود.»
وی اضافه کرد: «همه میدانیم مذاکرات فعلی در قالب مذاکره غیرمستقیم با اذن رهبر انقلاب بوده، آن هم برای اینکه برخی از خواص و برخی از مسئولین که همچنان خوشبین هستند، مجددا عهدشکنی و غیرمنطقی بودن مقامات آمریکایی را درک کنند و به دنبال آن بخشی از مردم هم بفهمند که راه حل مشکلات، مذاکره با شیطان نیست و بهانه از دشمن گرفته شود.»
نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: «ما از مذاکره کنندگان حمایت میکنیم مشروط بر اینکه در چارچوب تعیین شده توسط رهبر انقلاب حرکت شود و اینکه امور کشور متوقف بر مذاکره نشود. وزارتخانههای دیگر هم منتظر نباشند تا در مسقط چه اتفاقی میافتد.»
وی گفت: «انشاءالله وزارت خارجه وظیفه خودش را به درستی انجام میدهد و وزارتخانههای دیگر هم کارهایشان را انجام دهند و امور کشور را متوقف مذاکره نکنند.»
بهانه به دست مخالفان ندهیم
یادمان نمیرود که این افراد با شعار مرگ بر آمریکا زمانیکه ترامپ از برجام خارج شد، ذوق زده شدند و در صحن مجلس دهم پرچم امریکا و موافقتنامه برجام را آتش زندند و همین افراد بودند که آنقدر در جریان مذاکرات خدشه ایجاد کردند تا فرزدان آنها تبدیل به هکتورها و بابک زنجانیها شوند.
این در لابلای این افراد کسانی هستند که به قول رئیس جمهوری پیشین ایران، کاسبان تحریم اند و هیچ منفعتی جز منفعت شخصی برای آنها ارزش ندارد و تنها و تنها به دنبال پرکردن جیبهای خود از سرمایه مردم ایران هستند و حتی بسیاری از آنها پس از کسب درامدهای هنگفت، پولهای خود را به بهانه تحریم در خارج از کشور و در بانکهایی نامعلوم سرمایه گذاری کردند تا از گزند ردیابی دستگاههای اطلاعاتی به دور باشد(مانند بابک زنجانی).
اما از سوی دیگر این افراد دیگری نیز هستند که این روزها دعا میکنند بلاخره روزنه ای امیدبخش به دنیای سیاست ایران باز شود و پرتوهای روشنی بر روی آرزوهای آنان در این وانفسانی اقتصادی بتابد تا شاید زندگی آنها که گرد پیری بر روی صورتشان پاشیده با خنده ای از سر خوشحالی و امید به آینده، تازه شود.
همین افراد با هزاران آرزو در نیمه تیرماه گذشته پای صندوقهای رای آمدند تا به فردی رای دهند که گفت گردن خود را بر سر قولهایش میگذارد و یکی از آن قولها بازگشایی درهای اقتصادی بر روی مردم بود. مردم میخواهند که دوباره در گوش فرزندان خود که زمزه شکوفایی کند و برای آنها از آیندهای صحبت کنند که گوشهای مدینه فاضله رسول اکرم (ص) و یا حکومت عدل علی (ع) را بتوانند احساس کنند.
البته در این بین این اصولگرایان قطعا اگر مذاکرات به نتیجه برسد، دست به هرکاری خواهند زد تا این اتفاق به سرانجامی خوب تبدیل نشود و از هر راه و روشی برای ضربه زدن به این نتیجه استفاده خواهند کرد. همانگونه که یکی از نمایندگان مجلس نهم و دهم آنقدر از قول رهبر انقلاب مطالب خلاف واقع گفت که ایشان در یک سخنرانی به این موضوع واکنش نشان دادند و گفتند که اگر مطلبی باشد که باید گفته شود، شخصا در جمع عمومی آنرا عنوان خواهم کرد.
در هر حال باید مواظب تندروها بود، باید مواظب بود که کام مردم را از شیرینی اتفاقات خوب با وارونه نشان دادن
آن، تلخ نکنند.