۰
شنبه ۱۶ فروردين ۱۴۰۴ ساعت ۲۳:۴۷
قیمت نفت خام 8 درصد کاهش یافت

ریزش شدید طلای سیاه در بازارهای جهانی

قیمت نفت در معاملات روز جمعه با شروع جنگ تجاری چین با آمریکا با افت شدید به پایین‌ترین حد خود در سه سال گذشته رسید. با اقدام چین در افزایش تعرفه‌ها روی کالاهای آمریکا، جنگ تجاری تشدید شد و قیمت نفت در بازار‌های جهانی هفت درصد ریزش کرد و به پایین‌ترین حد خود در بیش از سه سال گذشته رسید.
ریزش شدید طلای سیاه در بازارهای جهانی
گروه اقتصادی – شهرام صدوقی: قیمت نفت در معاملات روز جمعه با شروع جنگ تجاری چین با آمریکا با افت شدید به پایین‌ترین حد خود در سه سال گذشته رسید. با اقدام چین در افزایش تعرفه‌ها روی کالاهای آمریکا، جنگ تجاری تشدید شد و قیمت نفت در بازار‌های جهانی هفت درصد ریزش کرد و به پایین‌ترین حد خود در بیش از سه سال گذشته رسید.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ، کاهش هفت درصدی قیمت نفت در آخرین معاملات دلایل اقتصادی و ژئوپلیتیکی عمده ای دارد. بزرگترین شوک قیمتی اخیر بدلیل آغاز جنگ تعرفه ای آمریکا و افت بازارهای سرمایه‌گذاری بین‌المللی بوده است.
چین که بزرگترین واردکننده نفت در جهان است، اعلام کرد از ۱۰ آوریل (۲۱ فروردین)، تعرفه‌های ۳۴ درصدی را برای تمام کالاهای آمریکایی وضع خواهد کرد. کشورهای سراسر جهان، پس از اقدام دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در افزایش تعرفه‌های واردات به بالاترین حد خود در بیش از یک قرن گذشته، در تدارک اقدامات تلافی‌جویانه هستند.
کالاهایی از جمله گاز طبیعی، سویا و طلا هم ریزش قیمت داشتند و بازارهای سهام جهانی متزلزل شدند. سه منبع آگاه در اوپک پلاس گفتند عصبانیت عربستان سعودی از قزاقستان و کشورهایی دیگری که به توافق نفتی پایبند نبوده‌اند، عامل اصلی تصمیم شوکه‌کننده پنجشنبه گذشته این گروه برای باز کردن شیرهای نفت بود و ممکن است حتی اگر قیمت نفت کاهش بیشتری پیدا کند، بازبینی نشود. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو در اظهاراتی، با اشاره به مجموعه تصمیمات بالقوه دشوار پیش روی بانک مرکزی آمریکا، گفت: تعرفه‌های جدید ترامپ «بزرگتر از حد انتظار» هستند و پیامدهای اقتصادی، از جمله تورم بالاتر و رشد کندتر، خواهند داشت.عامل دیگری که در کاهش قیمت نفت تاثیر داشت، تصمیم اوپک پلاس برای افزایش تولید و بازگرداندن ۴۱۱ هزار بشکه در روز نفت به بازار در ماه مه بود که حجم بالاتری از افزایش ۱۳۵ هزار بشکه‌ای بود که این گروه در ابتدا برنامه‌ریزی کرده بود.
بنابر این گزارش، عربستان سعودی در پنج سال گذشته، حامی جدی محدودیت داوطلبانه تولید برای ایجاد تعادل در بازار نفت بوده است، زیرا بودجه این کشور به قیمت نفت حدود ۹۰ دلار در هر بشکه نیاز دارد. اما تصمیم پنجشنبه گذشته، نشانه تغییر بزرگ از این سیاست‌هاست.
عربستان سعودی در چند ماه گذشته، قزاقستان و عراق را برای بهبود پایبندی به کاهش تولید، تحت فشار قرار داده و تهدید کرده است که در غیر این صورت، تولید نفت خود را افزایش خواهد داد. در عوض، تولید قزاقستان هر ماه، با افزایش تولید شرکت‌های آمریکایی شورون و اکسون موبیل در بخش کلیدی این کشور، بالاتر رفته است.
عراق نیز در کاهش حجم تولید خود، عملکرد آهسته‌ای داشته است.این هشدار به متخلفان یک ماه پیش داده شد؛ زمانی که اوپک پلاس تصمیم گرفت تولید ماهانه خود را به میزان متوسط ‌۱۳۰ هزار بشکه در روز از آوریل افزایش دهد و برخلاف انتظارات بازار، تولید را ثابت نگه دارد.
اما با بدتر شدن تقلب در ماه گذشته، عربستان سعودی، گروه اوپک پلاس را برای افزایش عرضه به میزان ۴۱۱ هزار بشکه در روز در ماه مه که سه برابر بیشتر از حد انتظار و معادل حدود ۰.۴ درصد از عرضه جهانی است، بمب را ترکاند.یکی از سه منبع آگاه اوپک پلاس گفت: حتی اگر قیمت نفت به زیر ۶۰ دلار در هر بشکه برسد، این گروه ممکن است هیچ اقدامی برای معکوس کردن افزایش شدید تولید انجام ندهد.
یک منبع دوم مطلع از مذاکرات پنجشنبه گذشته گفت: پیام شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان این بود که اعضا باید به اهداف خود پایبند باشند؛ در غیر این صورت، افزایش تولید بیشتر خواهد بود.
منبع اولی گفت: قیمت‌های پایین به کشورهای داخل و خارج از اوپک پلاس آسیب می‌زند و از این رو، همه تولیدکنندگان اقداماتی را برای محدود کردن تولید انجام خواهند داد.هر سه منبع آگاه گفتند: اعلام افزایش تولید نفت اوپک پلاس در پنجشنبه گذشته را جنگ قیمتی نمی‌دانند، هرچند که خاطرات جنگ عربستان سعودی با روسیه برای سهم بازار در سال ۲۰۲۰ و برخورد اوپک با شیل آمریکا در سال‌های ۲۰۱۵-۲۰۱۴ را زنده کرده است.
رد پای ترامپ در تلاطم‌های بازار نفت
اما برخی منابع آگاه در داخل گروه اوپک پلاس اظهار کردند: تصمیم پنجشنبه گذشته، ناشی از دلایل ژئوپلیتیکی بسیار گسترده‌تری بود و صرفا تمایل به مجازات متخلفان نبوده است.تصمیم اوپک پلاس برای افزایش تولید نفت، با اعلام تعرفه‌های آمریکا همزمان شد و ممکن است به عربستان سعودی و روسیه کمک کند تا روابط با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا را تقویت کنند. درست زمانی که انتظار می‌رود تعرفه‌ها، رشد تورم را تسریع کنند، ترامپ خواستار کاهش قیمت نفت شده است.در طول اولین جنگ قیمت در سال‌های ۲۰۱۵-۲۰۱۴، اوپک شیرهای نفت خود را برای کاهش رشد نفت شیل آمریکا باز کرد. برخی از شرکت‌های آمریکایی مجبور شدند تولید خود را کاهش دهند و حتی ورشکسته شدند، اما رشد این صنعت چند سال بعد از سر گرفته شد و به رکوردهای جدید رسید.
در سال ۲۰۲۰ که تقاضا برای نفت کاهش یافت، عربستان سعودی در اوج شیوع ویروس کرونا با روسیه اختلاف پیدا کرد. این ترامپ بود که هر دو طرف را تحت فشار قرار داد تا مصالحه کنند و گفت که قیمت‌های بسیار پایین نفت به صنعت نفت آمریکا نیز آسیب می‌زند و این صنعت برای بقا، به قیمت‌های بالاتر نیاز دارد.قیمت نفت در سال ۲۰۲۰، به زیر صفر رسید. چنین ریسک‌هایی در سال ۲۰۲۵ بسیار اندک است، اما قیمت‌های زیر ۵۰ دلار در هر بشکه ممکن است همچنان برای تولیدکنندگان شیل آمریکا، زیان‌آور باشد.ترامپ بدون شک از کاهش قیمت‌ها استقبال خواهد کرد.بر اساس گزارش رویترز، سومین منبع آگاه اوپک گفت: اوپک به اندازه ترامپ غیرقابل پیش‌بینی می‌شود.این گزارش حاکیست بهای معاملات نفت برنت با چهار دلار و ۵۶ سنت معادل ۶.۵ درصد کاهش، در ۶۵ دلار و ۵۸ سنت در هر بشکه بسته شد.
به گزارش ایسنا، بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا، چهار دلار و ۹۶ سنت معادل ۷.۴ درصد کاهش یافت، در ۶۱ دلار و ۹۹ سنت در هر بشکه بسته شد.نفت برنت در طول معاملات روز جمعه، تا سطح ۶۴ دلار و سه سنت ریزش کرد و شاخص نفت آمریکا تا مرز ۶۰ دلار و ۴۵ سنت عقب نشینی کرده بود.
برای کل هفته، نفت برنت ۱۰.۹ درصد کاهش یافت که بزرگترین کاهش درصدی این شاخص در یک سال و نیم گذشته بود، در حالیکه وست تگزاس اینترمدیت، با ۱۰.۶ درصد کاهش، بزرگترین کاهش هفتگی خود را در دو سال گذشته تجربه کرد..تحلیلگران گلدمن ساکس، قیمت مورد پیش‌بینی برای نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت را پنج دلار در هر بشکه کاهش دادند و به ترتیب، ۶۶ دلار و ۶۲ دلار اعلام کردند.
دان استرویون، رئیس تحقیقات نفت این بانک در یادداشتی نوشت: ریسک‌های پیش‌بینی قیمت نفت ما به ویژه برای سال ۲۰۲۶، با توجه به خطرات فزاینده رکود و به میزان کمتری افزایش عرضه اوپک پلاس، به کاهش متمایل است.بر اساس گزارش رویترز، بانک اچ‌اس‌بی‌سی با اشاره به تعرفه‌ها و تصمیم اوپک پلاس، پیش بینی خود از رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۵ را یک میلیون بشکه در روز کاهش داد و ۹۰۰ هزار بشکه در روز تخمین زد.
کد مطلب: 234837
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *