۰
جمعه ۱۵ فروردين ۱۴۰۴ ساعت ۲۳:۵۲
«مردم سالاری» چالش‌های دولت در آغاز سال 1404 را بررسی می‌کند

لزوم توجه مسئولان به خواسته‌های لایه‌های زیرین جامعه

سال 1404 آغاز شد. به نظرمی‌رسد که سال جدید سالی بسیار مهم در تاریخ ایران و جمهوری اسلامی باشد.
لزوم توجه مسئولان به خواسته‌های لایه‌های زیرین جامعه
گروه سیاسی- رحمان زین الدین: سال 1404 آغاز شد. به نظرمی‌رسد که سال جدید سالی بسیار مهم در تاریخ ایران و جمهوری اسلامی باشد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،اول اینکه در سال 1404 باید ایران براساس چشم انداز ترسیمی در 20 سال گذشته پیشرفت‌های شگفت انگیزی می‌داشت و در سال 1404 طرح‌ها و پروژهای بزرگی رونمایی می‌شد تا ایران در منطقه غرب آسیا به قطب بزرگ اقتصادی تبدیل شده بود اما به نظر می‌رسد که هرگز این چشم انداز و آرزوی مرحوم‌هاشمی رفسنجانی محقق نشده که هیچ، وضعیت اقتصادی مردم بسیار وخیم تر از همان 20 سال گذشته است.
عدم تحقق چشم انداز 20 ساله
نگاهی کوتاه به وضعیت بازار ارز نشان می‌دهد که در همان اولین روزهای آغاز سال نو، قیمت دلار رکورد 100 هزار تومان را شکست و به بالاترین قیمت خود در تاریخ ایران رسید. زمانی بود که دولت مستقر بخاطر پایین بودن نرخ دلار همواره از عدم تحقق درآمدهای خود شاکی بود و برای اینکه بتواند بودجه سالیانه خود را تامین کند حتی به دلار سوبسید می‌داد و قیمت آنرا در محدوده مورد نظرش نگه می‌داشت یا اینکه در ابتدای شروع دولت یازدهم زمانیکه حسن روحانی به ریاست جمهوری رسید روند نزولی قیمت دلار در بازار آزاد آغاز شد تا جاییکه رئیس دولت با نگرانی گفت که اگر روند کاهش قیمت دلار ادامه یابد دولت در تامین بودجه سالیانه خود دچار مشکل خواهد شد به همین دلیل بانک مرکزی به عنوان بازار ساز وارد شد و بخش عظیمی از نقدینگی ارزی کشور را خریداری کرد و در خزانه نگه داشت. اما این روزها دلار با قیمت‌های نجومی بیش از 100 هزار تومان داد و ستد می‌شود و حتی گفته شده که قیمت‌های کنونی بسیار بالاتر از قیمت پیش بینی شده در روزهای اخیر هستند و این قیمتها برای 3 تا 4 ماه آینده قابل پیش بینی بودند.
البته باید این را در نظر گرفت که عدم دستیابی به اهداف چشم انداز 20 ساله و عدم کنترل نرخ دلار در بازار دلایل بسیاری دارد که نمی‌توان از آن گذشت.
مهمترین دلیلی که امروز اقتصاد ایران را درگیر مسایل بسیاری کرده است، موضع گیری‌های سیاسیون داخلی و خارجی است که تنها چیزی که برای آنها اهمیت دارد، اهداف شخصی شان است و به هیچ عنوان منافع مردم ایران برای آنها قابل اهمبت نیست. ابنکه سیاسیون خارجی برای رسیدن به اهداف خود منافع مردم ایران را در زیر پایشان گلدمال کنند، گله‌ای نیست اما اینکه سیاسیون داخلی برای رسیدن به آرمان‌هایی که نمی‌توانستند به آن در طی 20 سال گذشته دست یابند جای گله فراوان وجود دارد.
تلاش مردم در سال گذشته برای تغییر
اما مردم ایرانی که در طی سال‌های اخیر فرتوتی و پیری در چهره آنها هر روز بیشتر نمایان می‌شود و می‌بینند که زیر ساخت‌های کشورشان به مانند چهره آنها هر روز نسبت به روز گذشته به سمت قدیمی‌تر و ناکارآمدتر شدن پیش می‌رود، به دنبال روزنه ای برای رسیدن به نور می‌گشتند تا اینکه در تابستان گذشته این اتفاق رخ داد و برای دومین بار در تاریخ جمهوری اسلامی فردی به عنوان رئیس دولت انتخاب شد که دیدگاهی اصلاح طلبانه داشت.
مسعود پزشکیان که با رای میانسالان چهاردهمین رئیس دولت جمهوری اسلامی شد در تبلیغات انتخاباتی گفته بود که می‌خواهد با جهان رابطه‌ای نزدیک داشته باشد و وضعیت اقتصادی کشور را با جذب سرمایه داخلی و خارجی بهبود ببخشد، اما در اولین روز حضور در دفترکارش با بخش عظیمی از مشکلات عدیده از جمله جنگ غزه، ترور شخصیت‌های مهم جبهه مقاومت در تهران و بیروت مواجه شد و به عنوان اولین دستور مهمش، شروع عملیات وعده صادق 2 را فرمان داد. اما این روزها درگیر موضوعی مهمتر شده است و آن هم مسئله حضور ترامپ در کاخ سفید و تهدیدهای هر روزه وی علیه ایران است که باعث شده قیمت دلار در بازار کشور لحظه‌ای افزایش یابد و به بیشترین میزان خود در تاریخ برسد.
همین موضوع باعث شد که نمایندگان تندرو مجلس حداقلی در آخرین روزهای سال 1403 به خیال اینکه این عبدالناصر همتی است که باعث افزایش نرخ دلار شده و القای این موضوع به جامعه که دولت چهاردهم عامل تمامی وضع موجود است وی را به پای میز محاکمه و استیضاح کشانند و همتی را از صندلی وزارت اقتصاد برکنار کردند البته خود این موضوع را به دقت می‌دانستند که همتی در این زمینه کاملا بی‌تقصیر بوده و افزایش نرخ دلار دلایل سیاسی دارد نه اقتصادی، اما برای اینکه شکست خود را بپوشانند و افکار عمومی را از این موضوع منحرف کنند در ایام نوروز تنش جدیدی را در جامعه آغاز کردند و با تحصن در برابر مشجلس شورای اسلامی به دنبال ایجاد آشوب و دو قطبی سازی در جامعه هستند.
این افراد همانهایی اند که ازنظرشان در هر زمان و مکانی آتش به اختیار بوده و می‌توانند برعلیه هرکسی که برخلاف منافع انها « نه منافع ملت ایران» صحبت کند موضع گیری کنند، حتی اگر این افراد از طیف نزدیک به خودشان «نبویان و پناهیان» باشد.
مشکلات عدیده که گریبان گیر دولت خواهد بود
درست است که در روزهای گذشته کشور در تعطیلات آغاز سال نو بوده و همه چیز حالت انجماد و فریز را پشت سرگذاشته است اما مسعود پزشکیان قطعا روزهای پر کاری را پشت سرگذاشته است و در آینده روزهای بسیاری سخت تری را در پیش دارد.
از تهدیدهای هر روز ترامپ برای حمله به مراکز هسته‌ای و نفتی ایران تا افزایش نرخ دلار در بازار و شکست رکورد نرخ اونس در بازارهای جهانی تا روزهای گرم تابستان و ناترازی‌های انرژی که در پیش خواهد بود، همه و همه مشکلاتی است که گریبان دولت را گرفته است و رها نمی‌کند.
از سوی دیگر نمی‌توان منکر این شد که مهمترین موضوع برای مردم ایران، معیشت آنها است و افزایش نرخ دلار قطعا بر زندگی مردم در طی یکی دوماه آینده تاثیرشگفتی خواهد داشت و قیمت‌های کالاها را تاچندین برابر افزایش می‌دهد. همین موضوع عاملی خواهد بود که در طی ماه‌های آینده روند محبوبیت این رئیس جمهوری سوسیال دموکرات را دچار خدشه کند، کما اینکه این روزها زمزمه‌هایی بر ضد وی در محافل و جمع‌های نوروزی خانواده‌های ایرانی دهان به دهان می‌گردد.
گروه گسترده شورای اطلاع رسانی دولت باید از خواب بهاری بیدار شوند و به تبیین نظرات رئیس جمهوری بپردازند. به نظر می‌رسد آنگونه رهبر معظم انقلاب در نماز روز عید فطر فرمودند اتفاقاتی در زیر پوست جامعه در حال وقوع است که این بار، تر و خشک را باهم خواهد سوزاند. باید توجه مسئولان کشور به موضوع اقتصاد در ایران را بیش از پیش جدی بگیرند وگرنه کانون‌هایی از بلوا درحال شکل‌گیری است.
کد مطلب: 234758
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *