گروه اقتصادی - شهرام صدوقی: برودت کم سابقه امسال و ماندگاری آن در بخش زیادی از کشور ناترازیها را در بخش انرژی بیش از پیش نشان داده است بطوریکه از ابتدای فصل سرما همواره مسئولین تامین انرژی مردم را به صرفهجویی در مصرف برق و گاز دعوت کرده اند.با وجود افزایش بیسابقه مصرف گاز در دی و بهمن امسال که در برخی روزها رکورد 681 میلیون مترمکعب در روز را ثبت کرد، شبکه گازرسانی کشور پایدار باقی ماند و گاز مورد نیاز نیروگاهها مطابق تکالیف بالادستی تحویل شد. افزون بر این، میانگین تحویل نفتگاز به نیروگاهها 55 درصد بالاتر از تعهدات ابلاغی در سال 1403 بوده است.در خصوص تامین سوخت نیروگاههای کشور نیز وزارت نفت سبد سوخت که متشکل از گاز طبیعی، نفت گاز و نفت کوره است را در اختیار نیروگاهها قرار میدهد که با مدیریت مسئولین نیروگاهها این میزان سوخت مورد مصرف قرار میگیرد.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین، شامگاه سه شنبه بخش وسیعی از پایتخت ایران در خاموشی فرو رفت و در پی آن مشکلات فراوانی را برای شهروندان تهرانی پیش آورد. پس از قطع برق چند ساعته در تهران، مدیرعامل عامل توانیر اعلام کرد که با توجه به شرایط موجود نیازمند صرفهجویی ۱۰ درصدی مشترکان در برق و گاز هستیم.مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل توانیر اعلام کرد: باتوجه به کاهش دمای شدید، بارش برف و یخبندان و تداوم سرمای هوا تا هفته آینده و افزایش مصرف گاز خانگی، تجاری و صنعتی و محدودیتهای ایجاد شده در روند تامین و انتقال گاز به نیروگاهها، به منظور حفظ پایداری شبکه برق کشور، ضرورت مصرف بهینه انرژی برای حفظ ذخایر سوخت نیروگاهی و تامین برق مشترکان لازم الاجراست.به گفته وی تامین سوخت مورد نیاز نیروگاهها توسط همکاران وزارت نفت در حال انجام است و حفط روند کنونی برای تامین برق مورد نیاز کشور نیاز مند همکاری همه هموطنان و دقت در مصرف برق و گاز به میزان ۱۰ درصد است تا روند تامین انرژی کشور همچنان به صورت پایدار تداوم یابد.
ضرورت مدیریت صحیح سبد سوخت
بنابر این گزارش، وزارت نفت در خصوص بروز خاموشیهای اخیر در کشور اطلاعیهای صادر کرد که متن آن بدین شرح است:
«تأمین پایدار انرژی در کشور مستلزم مدیریت دقیق سبد سوخت از سوی نیروگاهها است. این سبد شامل گاز طبیعی، نفتگاز و نفتکوره است که در مجموع به آن «سوخت معادل» گفته میشود. برنامهریزی صحیح در مصرف این سوختها، نقش کلیدی در جلوگیری از مشکلات احتمالی در تولید برق دارد.در حالی که آمارها نشان میدهد مدیریت صحیح سبد سوخت میتوانست از مشکلات اخیر جلوگیری کند، وزارت نیرو به جای تمرکز بر سیاستگذاری صحیح و اجرای مصوبات مرتبط با مصرف سوخت مایع، تلاش دارد با فرافکنی، کمبودگاز را عامل اصلی خاموشیها جلوه دهد. این در حالی است که تأمین گاز و سوخت مایع، حتی فراتر از تعهدات انجام شده و در بسیاری از روزها بیش از میزان تکلیفشده به نیروگاهها تحویل داده شده است. نادیده گرفتن این واقعیت و چشمپوشی از نقش مدیریت نامناسب سوخت معادل، نهتنها مشکل را حل نمیکند، بلکه میتواند زمینهساز چالشهای مشابه در آینده باشد.بر اساس دستورالعملهای بالادستی، نیروگاهها موظفند در فصول مختلف سال، بهویژه در تابستان که فرصت مناسبی برای ذخیرهسازی سوخت مایع فراهم است، سبد سوخت خود را بهگونهای مدیریت کنند که در ماههای سرد سال، تأمین برق بدون چالش ادامه یابد.در اوایل مرداد امسال، تصمیمی اتخاذ شد که نیروگاهها را مکلف میکرد از 10 مرداد به بعد، روزانه 40 میلیون لیتر نفتکوره مصرف کنند. این در حالی است که مصرف واقعی در نیروگاهها بهطور میانگین تنها 24 میلیون لیتر در روز بوده است. نتیجه این عدم مصرف، کاهش 2.3 میلیارد لیتر نفتکوره در نیروگاهها بود که بهجای آن، نفتگاز بیشتری مصرف شد. این موضوع نشاندهنده عدم مدیریت بهینه سبد سوخت و تأثیر آن در تأمین انرژی در ماههای سرد سال است.با وجود افزایش بیسابقه مصرف گاز در دی و بهمن امسال که در برخی روزها رکورد 681 میلیون مترمکعب در روز را ثبت کرد، شبکه گازرسانی کشور پایدار باقی ماند و گاز مورد نیاز نیروگاهها مطابق تکالیف بالادستی تحویل شد. افزون بر این، میانگین تحویل نفتگاز به نیروگاهها 55 درصد بالاتر از تعهدات ابلاغی در سال 1403 بوده است.همچنین، طبق آمار رسمی، مقدار تحویل سوخت مایع به نیروگاهها در بهمن 86 میلیون لیتر در روز بوده که 24 درصد بیشتر از سال گذشته است. این افزایش تأمین، بیانگر تعهد وزارت نفت در پشتیبانی از تولید برق پایدار در کشور است.مدیریت تأمین برق در کشور وابسته به تنظیم صحیح سبد سوخت نیروگاههاست. در صورتی که مصرف نفتکوره در فصل گرم سال مطابق برنامهریزی انجام میشد، امکان استفاده بهینه از منابع در ماههای سرد سال فراهمتر بود. با این حال، تأمین سوخت مورد نیاز نیروگاهها در دی و بهمن، مطابق تکالیف ابلاغی و حتی در بعضی روزها فراتر از آن انجام شده است که نشان از پایبندی وزارت نفت به وظایف خود در قبال تأمین پایدار انرژی دارد.
توضیحات وزیر نفت درباره خاموشی سه شنبه شب
همچنین وزیر نفت در حاشیه جلسه چهارشنبه هیئت دولت در جمع خبرنگاران درباره علت قطعی برق در شهر تهران، درباره علت خاموشی سه شنبه شب برخی نواحی شهر تهران توضیح داد.محسن پاکنژاد اظهار کرد: قطعی برق بهویژه در شرق تهران ارتباطی به سوخت نیروگاههای حاشیه تهران و تأمینکننده برق تهران نداشته است.وی ادامه داد: نیروگاههایی مانند پرند و دماوند و نیروگاههایی که در حاشیه این شهر هستند و تهران را از نظر برق تامین میکنند، به لحاظ سوخت در وضعیت کاملا مناسبی بودند.وزیر نفت گفت: شبکه به هم پیوسته برق سبب میشود در نقاطی فرکانس برق افزایش پیدا کنند و سیستمهای رولیاژ و رلهها به صورت اتوماتیک برق را قطع میکنند.پاکنژاد تاکید کرد: هرسال با ناترازی رو به رو هستیم و موضوعی نیست که مسئله ۶ ماه، یک سال و یا چهار سال گذشته باشد. سالهاست ناترازی وجود دارد و سالهاست محدودیتهایی اعمال میشود و با گذر زمان این محدودیتها بیشتر میشود و طبیعتا یک مواردی ممکن است دست همکاران ما در مجموعه وزارت نیرو نباشد.وی تاکید کرد: در بهمن متوسط افزون بر ۵٢ میلیون لیتر گازوئیل در روز به نیروگاهها رساندیم که در نوع خودش رکورد است و سال گذشته این عدد زیر ۳۵ میلیون لیتر بود. در تامین نفت کوره هم به همین ترتیب و با راهاندازی خطوط لوله جدید انتقال فرآورده و با بکارگیری ناوگان جادهپیمای نفت کشور، با افزایش این ناوگان تمام تلاشهایی که لازم بوده انجام شده است.پاکنژاد گفت: البته این موارد در برخی مواقع رخ میدهد، سال گذشته در برخی مناطق شمال شرق کشور گاز قطع شد، ما یک میزان تولید گاز داریم تولید ما مشخص است اما مصرف لجام گسیخته در حال افزایش است.وی با بیان اینکه سرمایه گذاری میکنیم و صدها میلیون دلار برای توسعه میادین گازی انجام میدهیم، ادامه داد: اما از آن طرف مصرف درحال افزایش است، لذا باید تمرکزمان را در کنار افزایش تولید بیشتر متمرکز کنیم بر بهینهسازی مصرف و مدیریت تقاضا تا ناترازی به حداقل ممکن برسد.وزیر نفت افزود: در اردیبهشت ماه امسال زمانی که ما نبودیم وزیر نفت وقت آقای اوجی نامهای را به چند مرجع در کشور ارسال و در آن به صراحت اعلام کرد که اگر نیروگاهها از مردادماه روزانه بیش از ۴۰ میلیون لیتر نفت کوره استفاده نکنند، ما امکان تامین سوخت نفت گاز را نداریم.پاکنژاد تصریح کرد: این نامهای صریح و درست از وزیر نفت وقت بوده است و براساس مصوباتی که نهادهای زیرربط دادند، بنا شد از ۱۰ مرداد ماه نیروگاهها روزانه ۴۰ میلیون لیتر نفت کوره بسوزانند، اما این اتفاق رخ نداد.وی ادامه داد: وقتی نفت کوره سوزانده نمیشود فشار به ذخایر نفتگاز وارد میشود که بخشی از آن تولیدی پالایشگاههای داخل است و بخشی هم وارداتی است و لجستیک تامین این نفت گاز کار بسیار دشواری است. در طول چهار تا پنج ماه گذشته میزان نفتگاز تولیدی پالایشگاههای داخلی بیش از هشت میلیون لیتر در روز افزایش پیدا کرد که بخشی به دلیل افزایش خوراک نفت خام پالایشگاه بود که به جای صادرات تحت عنوان خوراک استفاده شد.
پاکنژاد گفت: همه اقداماتی که میشد در زمینه تامین نفتگاز نیروگاهها به عمل آمده است. سال آینده به موقع برای تنظیم سوخت پایدار در نیروگاهها اقدام کنیم؛ یعنی وقتی میخواهیم وارد فصل سرد شویم باید از تیرماه آماده شویم.