گروه سياسي: هر فعاليت سياسي بدون منابع مالي امري غيرممکن است.کما اينکه احزاب مختلف نيز کم يا زياد بودجههايي را براي فعاليت خود تخصيص ميدهند.از همين رو يکي از سوالات پر تکرار اين روزها مربوط به بودجه فعاليتهاي موازي سعيد جليلي تحت عنوان «دولت سايه» است. در واقع براي بسياري اين پرسش مطرح است فعاليتهاي مستمر سعيد جليلي تحت همين عنوان نيازمند بودجه مناسبي است و مشخص نيست اين بودجه از کجا ميآيد؟ برخي ناظران سياسي ميگويند نامزد شکست خورده انتخابات گذشته حتما يک حامي مالي قدرتمند دارد که اين چنين ميتواند گعدههايي را برپا کرده و عده اي نيز به ساپورت رسانه اي از وي بپردازند.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،علي باقري فعال سياسي اصلاح طلب در اين باره ميگويد: « ما که در خلأ زندگي نميکنيم. يعني هزينه کار پژوهشي و توليد برنامه، روشن و مشخص است و لذا اين پاسخ آقاي جليلي درست نيست. ضمن اينکه اصل کار را کار مفيد و حقي براي جريان سياسي ميدانم اما ابعاد آن بايد مشخص شود. اينکه آيا آقاي جليلي تحت عنوان حزب، دولت سايه تشکيل داده است؟ يک جبهه يا يک گروه فشار است؟ يک گروه غيررسمي است؟ تکليف آن بايد معلوم شود. دولت سايه تحت عنوان يک قالب حقوقي به رسميت شناخته شده، در جامعه ما نيست. دولت سايه بايد توسط يک انديشکده تشکيل شده باشد که يعني حاصل فعاليت آن انديشکده مجموعهاي از نقد و نظر نسبت به عملکرد دولت و ارائه برنامه باشد. يا يک فعاليتي در قالب حزب باشد که در قالب دولت سايه نسبتشان را با برنامههاي در حال اجرا مشخص کنند. آقاي جليلي اين کار را صورت ندادند. يعني تا جايي که ميدانم آنها نه حزب هستند و نه انديشکده ثبت شدهاي هستند. لذا اگر اين قسمت و منابع ماليشان شفاف شود، همه چيز مشخص خواهد شد. اينکه شما نفي کنيد که کارشناسان همه مجاني کار کردند؛ اين مضمون صحيحي نيست. يعني شما از کارشناسان حرفهاي استفاده کرديد که حرفهشان اين است و از اين راه زندگي ميکنند. اين پذيرفته نيست که شما بگوييد من براي استفاده از اين کارشناسان هزينه نکردم. لذا اگر ابعاد حقوقي و مالي دولت سايه روشن شود، کار مثبت، قابل قبول و قابل تحسيني است.»
پيش تر هم محمد مهاجري ، فعال سياسي و رسانه اي اصولگرايان در اين باره نوشته بود :« آقاي جليلي بايد توضيح بدهد، آيا برنامههايي که دارد به تصويب مجلس رسيده است؟ ايشان اگر برنامهاي دارد، مثل هر شهروند ديگري، ميتواند پيشنهاد بدهد. درست است که ايشان 13 ميليون رأي آورده ولي در مقام پيشنهاد، يک فرد است. اگر هم ايشان چيزي به نام «دولت سايه» دارد، به نظر من خيلي مهم است که ايشان بگويد بودجه اين دولت سايه از کجا ميآيد؟ تشکيلاتش چيست؟ و خروجياش چيست؟ آيا شفاف است؟ چون تا آنجايي که من ميفهمم، کارهايي که ايشان ميکند شفاف نيست.بنابراين، کسي که کار شفاف نميکند، بگويد من براي فلان چيز مملکت پيشنهاد هم دارم، اول ايشان برادرياش را ثابت کند و بعدا ميتواند حرف بزند.»
در مناظرههاي تلويزيوني هم اين موضوع مطرح شد. بطوريکه مسعود پزشکبان در بخشي از مناظره مذکور از سعيد جليلي پرسيد بودجه اي که وي در اختيار پژوهشگران قرار ميدهد از کجا ميآيد؟ وي در ادامه گفته بود مگر ميشود شخصي به تنهايي بنشيند و تمام اين پژوهشها را انجام دهد؟
اين درحاليست که سعيد جليلي بارها تاکيد کرده که هزاران فعال حوزههاي مختلف در دولت سايه شرکت داشته و براي ريز مسائل کشور ساعتها جلسات و کار کارشناسي انجام ميشود.
البته اين دولت ادعايي سعيد جليلي تاکنون حواشي بسياري نيز داشته است که شايد مهمترين آن تا اين لحظه توئيت مسئله دار ثابتي نماينده مجلس و حامي سعيد جليلي بوده است. وي در توئيتي نوشته بود :«دولت سايه اي که جليلي از آن سخن ميگويد به معناي دولت سايه براي کل حاکميت است نه فقط قوه مجريه.» بسياري از توئيت را عبور حاميان و نزديکان سعيد جليلي از خطوط مشخص و تعيين شده نظام تعبير کردند. برخي هم معتقد بودند اين يک فاش گويي بوده تا مشخص شود نامزد شکست خورده انتخابات و نزديکان اش برنامههايي فراتر از قوه مجريه و رياست جمهوري داشتند و چه بسا دارند!
بايد اذعان کرد که سعيد جليلي عطف به حضور 20 ساله خود در يک نهاد حقوقي مهم توانسته در بسياري از نقاط کشور کادرسازي و شبکه سازي نمايد. برخي ميگويند وي توانسته در اين مدت نيروهاي خود را در گلوگاههاي مهم جا دهد.منصوري معاون اجرايي دولت فعلي، معاون فعلي بينالملل بانک مرکزي ، ساداتي نژاد وزير سابق جهاد کشاورزي، حجت عبدالملکي وزير سابق رفاه از جمله اين افراد هستند.
سوال مهم اينجاست، آيا فعالان صنفي مختلف و تقريبا تمام افرادي که در جلسات دولت سايه او شرکت ميکنند حاضر هستند صرفنظر از جايگاه حقوقي سعيد جليلي در جلسات وي شرکت کنند؟
نکته مهم اين است که تمام جلسات دولت سايه رئيسي و انتخاباتي وي در دفتر او که در نهادي خاص است برگزار ميشود.
بهرحال سعيد جليلي و طرفداراناش بايد پاسخ دهند جايگاه قانوني اين دولت کجاست و با چه مجوزي فعاليت ميکند و از همه مهمتر هم اينکه بودجه پژوهشهاي اين دولت سايه و ساير هزينههاي آن از کجا ميآيد؟!