۱
جمعه ۲۲ تير ۱۴۰۳ ساعت ۲۲:۱۰
همزمان با رايزنی ها در عمان، نفتکش آمريکايی رفع توقيف شد

پالس مثبت تهران به واشنگتن

روابط ايران و آمريکا پيرامون پرونده برجام در کانون توجه قرار گرفته است. رسانه‌هاي آمريکايي مي گويند که «پيروزي پزشکيان و تغيير رفتار ديپلماتيک تهران مي تواند به کاهش سطح تنش منجر شود.» در آن طرف، کاخ سفيد مي گويد: «براي دورجديد مذاکرات آمادگي ندارد.» اما رفتار شناسي ديپلماسي آمريکايي نشان مي دهند که اين حرف با استراتژي طولاني مدت واشنگتن در تناقض است.
پالس مثبت تهران به واشنگتن
گروه ديپلماسي- مهدي يزدي: روابط ايران و آمريکا پيرامون پرونده برجام در کانون توجه قرار گرفته است. رسانه‌هاي آمريکايي مي گويند که «پيروزي پزشکيان و تغيير رفتار ديپلماتيک تهران مي تواند به کاهش سطح تنش منجر شود.» در آن طرف، کاخ سفيد مي گويد: «براي دورجديد مذاکرات آمادگي ندارد.» اما رفتار شناسي ديپلماسي آمريکايي نشان مي دهند که اين حرف با استراتژي طولاني مدت واشنگتن در تناقض است.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،در اين ميان،  سرپرست وزارت امور خارجه مي گويد که «مسير مذاکرات [احياي برجام] رو به جلو است و تلاش داريم تا روي کار آمدن دولت چهاردهم، زمينه‌هاي مناسبي را براي حرکت جدي در دولت جديد فراهم کنيم.» بنا به گفته باقري، فرآيند مذاکرات از طريق گفت‌وگوهاي غيرمستقيم به واسطه عمان در جريان است.
همزمان با داغ شدن احتمال گشايش در روابط ايران و آمريکا، اطلاعات رديابي کشتي‌هاي LSEG نشان مي‌دهد نفتکش متعلق به شرکت شورون که بيش از يک سال پيش توسط ايران توقيف شده بود، در روز پنجشنبه رهسپار آب‌هاي بين‌المللي شده است.
رويترز اعلام کرد نفتکش متعلق به شرکت شورون که بيش از يک سال پيش توسط ايران توقيف شده بود، در روز پنجشنبه رهسپار آب‌هاي بين‌المللي شده است.
 به گزارش رويترز، اطلاعات رديابي کشتي‌هاي LSEG نشان مي‌دهد نفتکش متعلق به شرکت شورون که بيش از يک سال پيش توسط ايران توقيف شده بود، در روز پنجشنبه رهسپار آب‌هاي بين‌المللي شده است.
 تحليل داده‌هاي رديابي کشتي‌ها از سوي آسوشيتدپرس نشان مي‌دهد که اين نفتکش حالا به  مقصد خور فکان در امارات متحده عربي در حال حرکت است. البته مقامات جمهوري اسلامي ايران هنوز خروج کشتي را تاييد نکرده‌اند.
نفتکش ادونتيج سوئيت با پرچم جزاير مارشال در آوريل 2023 توسط نيروهاي نظامي ايران در خليج عمان به اتهام برخورد با يک قايق ايراني توقيف شد.
 وزارت امور خارجه آمريکا از گزارش آزادي اين نفتکش استقبال کرد. اين وزارتخانه در ماه مارس خواستار آزادي فوري اين نفتکش شده بود.
حرکت ادونتيج سوئيت به سمت آب‌هاي بين‌المللي هم زمان شده با خاتمه دادگاهي که ايران آن را با اين نفتکش مرتبط مي‌داند.
 در ماه مارس سال جاري ميلادي دادگاهي براي رسيدگي به شکايت بيماران پروانه‌اي ايران از آمريکا به خاطر توقف واردات داروهاي مرتبط با اين بيماري برگزار شد. اين دادگاه در نهايت دستور توقيف محموله نفتي ادونتيج سوييت را اعلام کرد.
 مقامات ايران اعلام کرده بودند حدود 50 ميليون دلار از نفت خام اين کشتي را براي غرامت بيماران پروانه‌اي پرداخت خواهند کرد.
 يک دادگاه ايراني در روز پنجشنبه به حکم نهايي در اين پرونده رسيد و به دولت آمريکا و مقامات آن دستور داد 6.8 ميليارد دلار براي پرداخت غرامت به خاطر تحريم‌هايي که مانع رسيدن دارو به اين بيماران شده بود بپردازند.
تمايل واشنگتن به ديپلماسي
«جان کربي» هماهنگ‌کننده ارتباطات استراتژيک در شوراي امنيت ملي آمريکا گفت ايالات متحده مايل است که در مسئله هسته‌اي ايران، راهکار مذاکره را براي حل‌وفصل مناقشات در پيش گيرد.
کربي در حاشيه اجلاس سران ناتو در واشنگتن گفت: «مي‌دانيم که چرخ سانتريفيوژها در ايران مي‌چرخد. رئيس‌جمهور جو بايدن به وضوح گفته است که اجازه نمي‌دهيم ايران به سلاح هسته‌اي دست پيدا کند. واضح است که ترجيح مي‌دهيم از راه ديپلماسي به اين هدف دست يابيم.»
کربي اين اظهارات را در حالي مطرح کرد که به اذعان رسانه متبوع خبرنگار حاضر در مصاحبه، ايران بارها اعلام کرده است به دنبال ساخت سلاح هسته‌اي نيست و آن را مغاير با سياست‌هاي کلي خود مي‌داند.
اين مقام آمريکايي ضمن طرح اين ادعا که ايالات متحده مايل به مذاکره است، با بيان اينکه در حال حاضر چنين راه ديپلماتيکي وجود ندارد، گفت: «در آينده نزديک، مسيري براي رسيدن به مذاکره درباره توافق هسته‌اي نمي‌بينم.»
کربي همچنين مدعي شد واشنگتن انتظار ندارد با روي کار آمدن «مسعود پزشکيان» رئيس‌جمهور منتخب جمهوري اسلامي ايران، تغييري در رفتار تهران در زمينه هسته‌اي و تمايل به مذاکره اتفاق بيافتد.
رايزني‌هاي فشرده در عمان
در طرف مقابل، «علي باقري» به گفت و گوي ويژه خبري در رابطه با تلاش‌ها براي رفع تحريم‌ها گفت: «الان ما در طول اين سه سال مذاکرات فشرده‌اي را در پاييز و زمستان 1400 داشتيم که منتهي شد به جنگ اوکراين و اين جنگ اوکراين باعث يک وقفه‌ شد. شايد غربي‌ها تصور مي‌کردند که مثلاً در فرآيند جنگ اوکراين بتوانند به دستاوردي در مقابل طرف مقابلشان که روسيه است برسند.
خود آنها يک وقفه در مذاکرات دادند، بعد وقتي چيزي براي آنها حاصل نشد، فرآيند مذاکرات مجدداً در اواخر بهار 1401 و تابستان 1401 ادامه پيدا کرد و ما به يک جمع بندي نهايي در انتهاي تابستان 1401 در مذاکرات دست پيدا کرديم و بنا بر اين بود که توافق بعد انتخابات کنگره امريکا که مي‌شود ميانه آبان ماه 1401 ميان وزراي خارجه کشورهاي 1+4 به امضاء برسد. اما اغتشاشاتي که در پاييز 1401 در برخي از مناطق کشور رخ داد، کشورهاي غربي به ويژه اروپايي‌ها را به غلط انداخت و آنها با سوء محاسبه تلاش کردند که اين فرآيند نهايي سازي توافق را به تأخير بيندازند، چون يک چيزهاي ديگري در ذهن آنها تصوير شده بود. ولي وقتي که در اواخر پاييز يا اوايل زمستان همان سال ديدند به هيچ دستاورد ملموسي که مدنظرشان بود، دست پيدا نکردند، آمدند دوباره وارد فرآيند گفتگوها شدند. اما اينبار آن جديت لازم از طرف آنها مشاهده نشد ولي ما در انتهاي تابستان 1401، ما گفتگوها را جمع بندي کرده بوديم. ما آن چيزي که الان ما پيشرو داريم اين است که از طريق گفتگوهاي غيرمستقيمي که به واسطه عمان درحال انجام است، فرآيند مذاکرات در جريان است و آن مسئله درحال پيگيري است. البته قاعدتاً، چون فرآيند مذاکرات يک فرآيند محرمانه است، اين فرآيند حالا شايد مؤلفه‌هاي آن خيلي قابل باز گفتن نباشد، ولي آن چيزي که مي‌توانم روي آن تأکيد کنم اينکه مسير پيشرو در عرصه مذاکرات رفع تحريم، مسير رو به جلويي است و تلاش ما اين است که در مقطع باقي مانده تا زمان روي کار آمدن دولت چهاردهم بتوانيم زمينه‌هاي مناسبي را براي حرکت جدي در دولت جديد فراهم کنيم.»
حالا توپ در زمين واشنگتن است ؛ بايد منتظر ماند و ديد آيا شايعات درباره توافق ناگهاني تهران و واشنگتن محقق مي شود يا خير؟!
کد مطلب: 219490
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *