گروه بينالملل: واشنگتن عليرغم ژست حمايت از اسرائيل؛ در پشت پرده به آب و آتش ميزند تا آتشبس در غزه و خاورميانه برقرار شود. «آنتوني بلينکن» وزيرامورخارجه آمريکا در چارچوب مذاکرات آتشبس به گوشه و کنار خاورميانه سفر ميکند تا به يک نتيجه مطلوب برسد.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،بلينکن که به سرزمين اشغالي رفته ، روز چهارشنبه و در ديدار با «اسحاق هرتزوگ» رئيس رژيم صهيونيستي، جنبش مقاومت فلسطين (حماس) را تنها مقصر عدم حصول توافق آتشبس دانست و تاکيد کرد اين توافق هرچه سريعتر بايد حاصل شود. اين ديپلمات ارشد آمريکايي پا را از اين هم فراتر گذاشته و در اظهاراتي که انتقادات پيشين واشنگتن از عملکرد نظاميان صهيونيست در غزه را نقض ميکند، حتي رنجي که در نتيجه حملات رژيم صهيونيستي به غزه متوجه فلسطينيان شده را هم به گردن حماس انداخت! وزير خارجه آمريکا همچنين بر ضرورت توافق رژيم صهيونيستي و حماس براي آتشبس تاکيد کرد و گفت: «حتي در اين زمان دشوار هم ما مصمم به تحقق يک توافق آتشبس براي آزادي اسرا هستيم... جاي هيچ تعلل و بهانهاي نيست؛ اکنون وقت (توافق) است.»
نکته بنيادين در ميان موضعگيري بلينکن اينجاست که کابينه جنگطلب نتانياهو نه تنها دنبال ادامه جنگ است که گسترش تنش را مطالبه ميکند. اپوزيسيون اسرائيل ضمن برشمردن خطرات گسترش جنگ از کابينه به دليل آتش با بازي به شدت انتقاد کرده و خواهان تبادل اسرا هستند. بلينکن پس از ديدار با هرتزوگ با معترضاني اسرائيلي ديدار و به شکل خصوصي گفتوگو کرد. سازمان راديو و تلويزيون رژيم صهيونيستي به نقل از وزير امور خارجه آمريکا گزارش داد: «تلآويو پيشنهاد خوبي ارائه کرد و منتظر پاسخ حماس درباره توافق تبادل اسرا بين 2 طرف است».
ادامه مذاکرات در قاهره
به موازات سفر بلينکن به خاورميانه، هياتي از حماس ظرف چند روز گذشته در قاهره مشغول مذاکره براي آتش بس هستند. يک منبع آگاه فلسطيني روز سهشنبه جزئيات پيشرفت مذاکرات قاهره و آخرين تحولات را به الميادين فاش کرد و توضيح داد که اين سند که به جنبش حماس ارائه شده حاوي نکات مثبت و کاهش موضع اسرائيل است.
اين منبع خاطرنشان کرد که پايبندي حماس به سند ارائه شده در 14 مارس و پايبندي به تمام بندهاي آن اشغالگران را مجبور به عقبنشيني در خصوص موضوعات آتشبس، عقب نشيني از غزه و بازگشت آوارگان کرد.قطر و مصر محور اصلي مذاکرات هستند.
گفته شده که هنوز نکات بحث برانگيز در مورد موضوع اسيران صهيونيست وجود دارد و براي توافق بر سر تعداد و کيفيت آزادي آنها نياز به زمان هست.
مراحل احتمالي توافق
براساس گمانهزنيها ، اين توافق چارچوبي با هدف آزادي تمام اسراي صهيونيست در نوار غزه چه غيرنظاميان و چه سربازاني که مرده يا زنده هستند و برقراري آرامش پايدار در نوار غزه است. اين توافق شامل سه مرحله به شرح زير است:
1- مرحله اول؛ 40 روز با امکان تمديد آتشبس
-توقف موقت عمليات نظامي متقابل بين 2 طرف و عقب نشيني نيروهاي اسرائيلي به سمت شرق و دور از مناطق پرجمعيت به منطقهاي نزديک به مرزها در همه مناطق نوار غزه (به جز دره غزه).
-توقف پروازهاي نظامي و شناسايي در نوار غزه به مدت هشت ساعت در روز و به مدت 10 ساعت در روزهاي آزادي بازداشت شدگان و اسرا.
-بازگشت غيرنظاميان آواره به مناطق سکونت خود:
در روز هفتم (پس از آزادي همه زنان)، نيروهاي اسرائيلي از خيابان الرشيد به سمت شرق در امتداد خيابان صلاح الدين عقب نشيني ميکنند، به نحوي که اين کار شرايط را براي ورود کمکهاي بشردوستانه و آغاز بازگشت غيرنظاميان آواره غيرمسلح به مناطق زندگيشان و حرکت آزادانه غيرنظاميان در تمام مناطق نوار غزه تسهيل ميکند. در روز بيست و دوم (پس از آزادي دو سوم بازداشت شدگان)، نيروهاي اسرائيلي از مرکز نوار غزه (به ويژه محور نتزاريم و محور ميدان کويت) در شرق جاده صلاح الدين به منطقهاي نزديک به مرز عقب نشيني ميکنند و اين مساله به غيرنظاميان آواره اجازه بازگشت به محل زندگي خود در شمال نوار غزه را ميدهد.
تسهيل ورود مقادير فشرده و مناسب کمکهاي بشردوستانه، مواد امدادي و سوخت (500 کاميون، از جمله 50 کاميون سوخت، از جمله 250 کاميون براي شمال غزه) که شامل سوخت مورد نياز براي راهاندازي نيروگاه برق و تجارت و تجهيزات مورد نياز براي آواربرداري و بازسازي و راه اندازي بيمارستانها، مراکز بهداشتي و نانواييها در هر منطقهاي از نوار غزه است و اين امر در تمام مراحل توافق ادامه خواهد داشت.
- مبادله زندانيان و اسرا بين 2 طرف:
- حماس حداقل 33 زنداني مرد و زن را آزاد ميکند، تمامي بازماندگان اسرائيلي از جمله زنان (غير نظامي و سرباز)، کودکان (زير 19 سال)، سالمندان (بالاي 50 سال) و بيماران و مجروحان.
- حماس تمامي زندانيان زنده اسرائيلي، از جمله زنان و کودکان غيرنظامي (زير 19 سال) را آزاد ميکند. در مقابل، رژيم صهيونيستي به ازاي هر زنداني اسرائيلي که آزاد ميشود، 20 کودک و زن را بر اساس ليستهاي ارائه شده توسط حماس بر اساس قديميترين بازداشتشدگان آزاد ميکند.
- حماس تمام اسراي زنده اسرائيلي اعم از افراد مسن (بالاي 50 سال)، بيماران و مجروحان را آزاد ميکند. در مقابل، رژيم صهيونيستي 20 زنداني مسن (بالاي 50 سال، بيماران و مجروحان) را آزاد ميکند (بر اين اساس که باقيمانده مدت محکوميت آنها از 10 سال بيشتر نباشد).
- حماس تمام سربازان زن اسرائيلي را آزاد ميکند. رژيم صهيونيستي 40 زنداني را از زندانهاي خود به ازاي هر سرباز زن اسرائيلي آزاد ميکند.(20 محکوم ابد و 20 نفر که باقيمانده مدت محکوميت آنها از 10 سال بيشتر نباشد.) همچنين اين مساله همراه با حق رژيم صهيونيستي براي امتناع از آزادي برخي اسرا است.
- هر کدام از زندانيان محکوم به حبس ابد که قرار است آزاد شوند ميتوانند در غزه يا خارج از آن آزاد شوند.
از روز چهاردهم، تعداد توافق شدهاي از نيروهاي نظامي مجروح اجازه عبور از گذرگاه رفح براي دريافت خدمات درماني را خواهند داشت.
2- مرحله دوم؛42 روز
تکميل توافقنامه در مورد مقدمات لازم براي بازگشت آرامش پايدار و اعلام لازم الاجرا شدن آن قبل از آغاز تبادل اسرا بين دو طرف - تمامي مردان اسرائيلي باقيمانده (غير نظامي و سرباز) - در ازاي تعداد توافق شده زندانيان فلسطيني در زندانهاي اسرائيل و خروج نيروهاي اسرائيلي از نوار غزه.
آغاز تمهيدات لازم براي بازسازي همه جانبه منازل، تاسيسات غيرنظامي و زيرساختهاي غيرنظامي که در اثر جنگ ويران شدهاند.
3 - مرحله سوم؛42 روز
تبادل کليه اجساد 2 طرف پس از شناسايي.
اجراي طرح بازسازي پنج ساله نوار غزه شامل خانهها، تأسيسات غيرنظامي و زيرساختها.
طرف فلسطيني از بازسازي زيرساختها و تأسيسات نظامي خودداري ميکند و هيچ گونه تجهيزات، مواد خام يا ساير اجزاي مورد استفاده براي مقاصد نظامي را وارد غزه نميکند.