می گویند زمانی که در مشرق زمین مطالعات تشویق می شد ، لوتر جانشین شارلمانی که بضاعتی برای مطالعه نداشت ، امر کرد که نقشه جهان نمای اجدادش را که برروی نقره حک شده بود خرد کنند تا وی بتواند جیره و مواجب سربازانش را بدهد ، حکایت اعلام موجودیت گروهی با عنوان خانه روابط عمومی از چنین حکایت هایی است . افراد و گروهایی در آشفته بازار ظهور رشد لمپنیسم در کشور ، دکانی گشودند و با لوح فروشی و دادن عناوین جعلی ، به افرادی که آلاف و الوفی داشتند جیب های خود را پرکردند و کار علمی و سنجیده در روابط عمومی که انجمن روابط عمومی ایران و مجامع دانشگاهی , سکاندار آن بود را نه نیاز خود می دیدند و نه بضاعت ورود به آنرا داشتند . اکنون که در سایه سیاست های نظم دهی و نظم بخشی به امور در دولت تدبیر و امید احتمال به ضعف گرائیدن ان جریان های لمپنیسم می رود ،برخی ریاکارانه به فکر خرد کردن انجمن روابط عمومی ایران و سایر نهاد های مدنی موجه روابط عمومی افتاده اند تا از این نمد برای امروز خود کلاهی دست و پا کنند . در این راه متاسفانه عده ای از عناصر موجه که به هر علت ازجمله به این علت که عضویت در نهاد های مدنی و علمی روابط عمومی را جز قرار گرفتن در دایره مدیریتی و سیاستگزاری بر نمی تابند را با خود همراه کرده اند تا این حرکت موازی غیر ضرور و در نهایت تضعیف کننده کیان روابط عمومی را با حضور انها بیارایند. .
برای روشنگری و اطلاع جامعه روابط عمومی ایران لازم می دانم یاد آوری کنم ، که عناصر اصلی این حرکت موازی ، زمانی عضو انجمن روابط عمومی ایران بودند و در مجمع عمومی دور سوم انجمن که در دانشگاه هنر برگزار شد ، نامزد هیئت مدیره شدند ، اما موفق به کسب رای لازم برای حضور در هیئت مدیره نشدند و به دنبال آن اولین حرکت موازی خود را کلید زدند و انجمن دیگری را بنا نهادند . اما به سرعت بین موسسین آن انجمن نیز شکاف افتاد و هر کدام فعالیت بنگاه داری جداگانه ای در حوزه روابط عمومی به نام خود سند زدند ، که البته در برخی از این فعالیت ها به لحاظ رویداد آفرینی و تولید ادبیات جدید در این حوزه آثار مثبتی هم برجای گذاشتند که انجمن روابط عمومی ایران منصفانه و در جای خود از فعالیت های بنگاهی دسته ای از فعالین رویدادهای روابط عمومی که صادقانه خدمت کردند و مشمول خطاب ما نمی شوند و حتی این بخش تلاش این گروه که مورد خطاب ما هستند ، قدردانی و حمایت کرده و خواهد کرد .
اما سردمدار این حرکت غیر اصولی جدید از همان آغاز فعالیت خود کژراهه ای را بنا نهاده ، که هرچه به جلو می رود آثار مخرب و غیر حرفه ای و منفعت طلبانه آن بیشتر خود را نمایان می سازد .
زین آتش نهفته که در سینه من است خورشید شعله ای است که در آسمان گرفت ( حافظ )
با کمال تاسف از چنین تحرکات نسنجیده و مخرب و با تشکر از افراد و تشکل هایی که نسبت به این موضوع اعلام مخالفت نموده اند ، نکات زیر را به عنوان یک فرد دلسوز روابط عمومی و فعال مدنی ، جهت تنویر افکار عمومی به اطلاع خانواده بزرگ روابط عمومی کشور و حامیان جامعه مدنی می رسانم :
1- انجمن روابط عمومی ایران و شخص این جانب به عنوان عضو مؤسس ، هیئت مدیره و در دوره ای رئیس انجمن ، همواره از ایجاد نهاد های مدنی روابط عمومی که با انگیزه توسعه و پیشرفت هنر ، فن روابط عمومی توسط افراد صاحب صلاحیت ایجاد شده یا شود ، حمایت کرده و حمایت خواهد کرد ، اما به شهادت ربع قرن فعالیت خالصانه انجمن روابط عمومی ایران و بیش از سه دهه فعالیت حرفه ای این حقیر و به احترام بنیانگزاران صادق و خالص انجمن چون زنده یاد دکتر حمید نطقی ، زنده یاد محمد ملازم و دلسوزانی که در قید حیات هستند اما به دلیل تغییر فعالیت اجتماعی خود از فعالیت در انجمن بصورت رسمی جدا افتادند ، اما دغدغه روابط عمومی و انجمن را داشته و دارند ،و احترام همراهانی که بعد از تاسیس به انجمن پیوستند ، زنده یادان دکتر مجتبی جبل عاملی ، سیروس پارسا ، محمد تحریری ، ..... و حامیانی چون زنده یاد دکتر کاظم معتمد نژاد و اساتید برجسته و صاحب نام ارتباطات چون پروفسور یحیی کمالی پور که دو سال پیش در یک سخنرانی مؤکدا این خطر را گوشزد و از همه خانواده روابط عمومی در خواست کرد از موازی کاری بپرهیزید و همگی در زیر نام انجمن روابط عمومی ایران فعال شوید و این معنا را باری دیگر در پیامش به یک همایش روابط عمومی در سال جاری نیز تکرار کرد ، هرگز از کژی و انحراف و تلاش هایی که مصادره کیان روابط عمومی را برای منافع فردی و گروهی نشانه گرفته اند همراه نخواهیم بود و برای صیانت صنفی هر اقدام و توضیحی را حق خود و اعضای انجمن از ابتدا تا کنون ، و دوستداران روابط عمومی می دانیم .
2- اظهار نظر و قضاوت غیر منصفانه و مغرضانه برخی از این افراد در مطلبی که به عنوان میز گرد با تعدادی از مؤسسین به اصطلاح خانه روابط عمومی در مورد انجمن و فعالیت ها و نقش ان ابراز شده را محکوم و به همراهان این افراد در این میزگرد و در هیئت مؤسس به اصطلاح خانه روابط عمومی هشدار می دهیم که اجازه ندهند افرادی حریم علمی و حرفه آنها را بستر دروغ پراکنی وشبهه افکنی در مورد انجمن روابط عمومی ایران قرار دهند .
3- از وزارت محترم کشور و سایر مبادی مجاز به صدور مجوز انتظار است در صدور پروانه به متقاضیان فعالیت مدنی و صنفی توجه لازم را مبذول داشته تا حقی از نهاد های با سابقه تضییع نشود .
به نظر من اصطلاح خانه به لحاظ حقوقی مانند سندیکا یا اتحادیه معطوف به این واقعیت است که نمایندگان نهاد ها و صنوف موجود به یک مفهوم ، گرد هم آیند و تشکیلاتی از این نوع را کلید بزنند ، مانند خانه مطبوعات ایران و خانه کشاورز و مشابه آن ، خانه روابط عمومی که نه تنها نمایندگان بیش از 12 تشکل ثبت شده روابط عمومی در تهران و استانها و نهاد های علمی و دانشگاهی در ان حضور ندارند ، بلکه اکثرا با صدور بیانیه یا مصاحبه ، مخالفت خود را با آن اعلام داشته اند ، نمی تواند با اهداف نهاد سازی وزارت کشور و سایر مبادی همسو باشد . لذا انتظار است ، از صدور مجوز حد اقل با چنین نامی که القای حضور فعالین مدنی این صنف و حرفه فن را دارد جلوگیری نمایند .
4- این جانب به عنوان دبیر انجمن روابط عمومی ایران ، نخستین نهاد مدنی روابط عمومی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و با ربع قرن فعالیت مدنی ،از همه علاقمندان و متخصصین و مدیران و کارشناسان روابط عمومی و اساتید و دانشجویان این رشته و رشته های مرتبط برای عضویت در انجمن دعوت می نماید تا در فاصله پیش روی تا انتخابات دور نهم هیئت مدیره در تعامل فکری و عملی با اعضا در صورت تمایل نامزد هیئت مدیره شده و در صورت کسب رای لازم ، در فعال تر کردن انجمن سهیم شوند . به نظر ما اگر ضعفی در عملکرد انجمن وجود دارد ، راه حل مدنی و عقلانی تبدیل آن ضعف به قوت ، قبول عضویت و مشارکت بیشتر در ارکان و کمیته های انجمن وفق اساسنامه مصوب است ، نه موازی کاری و اقدامات تخریبی که هم بر خلاف اصول مسلم روابط عمومی است و هم برخلاف عقلانیت مشارکت های مدنی .
بیا عاشقی را رعایت کنیم ز گلهای عاشق حمایت کنیم
5- از مدیران ، کارشناسان ، اساتید و برخی از اعضای انجمن روابط عمومی که به هر علت و با هر انگیزه ای با چنین حرکت تفرقه انگیز و در جهت منافع انحصار طلبانه و غیر مدنی افرادی همراه شده اند ، مشفقانه و درمندانه می خواهم تا دیر نشده از موازی کاری تضعیف کننده روابط عمومی تبری جسته و خوش نامی خود را هزینه راهی که قطعا محکوم به شکست است نکنند ، امید که این توصیه مشفقانه را از دوستان ازمون پس داده خود پذیرا باشند .
6- از آنجا که محرکین چنین تلاش های موازی و اقتدار گرایانه ، به دنبال بستر سازی تسهیل کننده ،ملاقات با شخصیت های مورد احترام جامعه را در برنامه های خود منظور می کنند ، از دفاتر این عزیزان انتظار است یدون تحقیق و شناخت بویژه زمانی که هنوز نتوانسته اند در درون جامعه هدف خود حد اقل مشروعیت صنفی ، علمی و اجتماعی را کسب کنند ، فرصت ملاقات و سخن گویی از طرف یک جمعیت یا صنفی را فراهم نکنند و یا حد اقل واقعیت وجودی آنها را به شخصیت ملاقات کننده بدهند تا از قبل این بی دقتی صدمه ای متوجه شخصیت های مورد احترام جامعه نشود .
7 – با مدد گرفتن از ساحت معنوی شادروان قیصر امین پور خطاب به این تفرقه افکنان یاداشت را به پایان می رسانم و از خانواده بزرگ روابط عمومی کشور بویژه از دانشگاه ها و مجامع علمی و دانشجویی که پویایی ویژگی ذاتی آنهاست ، خاضعانه درخواست می کنم و انتظار دارم نسبت به ایفای نقش هدایتی خود در پیش گیری از انحراف و تفرقه اهتمام نمایند
این حنجره ، این باغ صدا را نفروشید
این پنجره ، این خاطره ها را نفروشید
در شهر شما باری اگر عشق فروشی است
هم غیرت آبادی ما را نفروشید
23 خرداد 1395
*
· عضو مؤسس و هیئت مدیره و دبیر انجمن روابط عمومی ایران
· کارشناس ارشد ، مشاور و مدرس و پژوهشگر ارتباطات و روابط عمومی
· مدیر مؤسسه فرهنگی ،هنری کوکب شب
· کارشناس ارشد و مشاور و مدرش امور فرهنگی
· عضو انجمن بین المللی مدیران حرفه ای ( ISPIM (