; ?>; ?>
به گزارش مردم سالاری آنلاین به نقل از جماران ،اوایل بهمن ماه بود که کارزار درخواست رفع حصر در پلتفرمی که بهمنظور ارائه مطالبات مدنی راهاندزای شده است، منتشر شد. 15 سال بعد از اعمال حصر برای سه تن از فعالان اصلی انتخابات ریاست جمهوری سال 1388 ، گروهی از به این افراد خواستار رفع حصر آنان شدند.
این مطالبه برای ۲۴ ساعت در صفحه اصلی کارزار با برچسب ویژه نمایش داده شد و توانست در همین مدت کوتاه بیش از 17 هزار امضا جمع کند تا اینکه گردانندگان این پلتفرم گزارش کردند، به دستور کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه، ادامه انتشار این کارزار و جمعآوری امضا متوقف خواهد شد.
آغاز کنندگان این راه به تلگرام کوچ کردند. در آنجا یک گروه برای مشارکت افراد و اعلام نظر درباره این مطالبه مدنی شکل گرفت و بر اساس خبرهایی که در فضای مجازی میچرخید، چند هزار نفر به گروه ایجاد شده پیوستند.
در کانال تلگرامی طراحی شده، فراخوانی برای یک تجمع مسالمتآمیز در مقابل دانشگاه تهران طبق اصل 27 قانون اساسی صادر شد. اطلاعات موجود حاکی از آن بود که بیش از 200 نفر برای حضور فیزیکی در تجمع روز 25 بهمن ماه و مصادف با سالگرد حصر، اعلام آمادگی کردهاند. عمده این افراد از رزمندگان دوران دفاع مقدس یا به اصطلاح کهنه سربازانی بودند که نه تنها جنگ را تجربه کرده بودند بلکه از زندانهای عراق هم جان سالم به در برده بودند و حالا خواستار رفع حصر نخست وزیر زمان جنگ یعنی میرحسین موسوی به همراه همسرش زهرا رهنورد و مهدی کروبی پس از قضایای انتخاباتی سال 1388 بودند.
چند روز قبل از این تجمع معاون اول رئیس جمهور با مهدی کروبی یکی از محصوران دیدار کرد. این خبر به سرعت رسانهای شد و فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره علت دیدار معاون اول رئیسجمهوری با مهدی کروبی گفت: اولاً لازم است که به دلیل عفوی که مقام معظم رهبری نسبت به جمعی از کسانی که محکومیت داشتند، انجام دادند، که باعث میشود امید و اعتماد به جامعه بیشتر برگردد، تشکر و قدردانی کنم.
او افزود: این دیدار در راستای دوستیهای قبلی بود و نیز ایام شعبانیه، امیدوارم که گشایشهایی در همه فضاهای ما رخ دهد.
همزمان قبل از برگزاری تجمع، خاطرات زهرا رهنورد درباره چگونگی آغاز حصر هم در فضای مجازی دست به دست شد و بخشهایی از روایت آغاز این حصر، مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفت.
فراخوانی هم برای تجمع مسالمت آمیز در روز 25 بهمن منتشر شده بود که در آن از جوانان خواسته شده بود در این تجمع حضور نیابند.
صادرکنندگان این بیانیه تاکید کرده بودند که «داشتن کشوری آباد، آزاد، سرافراز و پیشرفته برای همه ایرانیان، هدف اصلی ماست و ما از این خواسته کوتاه نخواهیم آمد. نام برخی از امضا کنندگان هم ذیل این بیانیه درج شده بود».
قبل از آنکه تجمع اصلی برگزار شود، برخی احزاب و گروههای مختلف در حمایت از رفع حصر بیانیه صادر کردند. یکی از این گروهها، جبهه اصلاحات ایران بود. در بخشی از بیانیه جبهه اصلاحات ایران آمده بود: «با روی کار آمدن دولت جدید به ریاست دکتر مسعود پزشکیان که تأکید فراوانی بر بازگشت به عدالت، قانونمداری و رفع شکافهای سیاسی دارد، اکنون بهترین فرصت برای پایان دادن به رویه ناعادلانه گذشته، از جمله رفع حصر خانگی و آزادی زندانیان سیاسی فراهم شده است. جبهه اصلاحات ایران معتقد است که آزادی زندانیان سیاسی و مدنى و ایجاد فضای گفتوگو و تفاهم، گامی اساسی در مسیر بازسازی اعتماد عمومی و تقویت وفاق ملی است. ما باور داریم که تداوم حصر و زندانی کردن منتقدان، نهتنها کمکی به رفع چالشهای پیشروی کشور نمیکند، بلکه با استمرار تنشها و اختلافات، مانعی جدی در مسیر تحقق همبستگی ملی، تعامل سازنده و کاهش شکاف میان حکومت و ملت خواهد بود.»
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران و انجمن اسلامی دانشجویان دانشکدگان فنی نیز به مناسبت سالروز حصر رهبران جنبش سبز بیانیهای صادر کردند و خواستههای خود را در متن این بیانیهها مطرح کردند.
حزب توسعه ملی ایران اسلامی نیز بیانیه ای منتشر کرد که در بخشی از آن آمده است: «اقدام گروهی از رزمندگان و ایثارگران جنگ تحمیلی برای برگزاری تجمع مسالمت آمیزسکوت در اعتراض به ادامه حصر ظالمانه و غیر قانونی آقایان مهندس میرحسین موسوی، مهدی کروبی و خانم زهرا رهنورد، با واکنش شدید حاکمیت و دستگیری گسترده معترضان روبرو شد. این حد از عدم تحمل و نارواداری نسبت به یک تجمع مسالمت آمیز علاوه بر نقض آشکار حقوق اساسی ملت مصرح در قانون اساسی بیانگر ضعف و عدم اعتماد به نفس است. همچنان که حصر غیر قانونی چهارده ساله محصوران و ادامه آن که به تصریح دوست و دشمن جز هزینه برای حاکمیت نتیجه دیگری در بر ندارد، خود نمونهای روشن از ناتوانی حاکمیت در تصمیم بهنگام در جهت مصالح و منافع ملی در حوزههای مختلف است. ما ضمن درخواست رفع حصر و آزادی هرچه سریعتر دستگیر شدگان متذکر میشویم این گونه اقدامات تأسفبار در ایام سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از انحرافی عمیق از آرمانهای ملت در انقلاب حکایت دارد، از این رو حاکمیت را به تجدید نظر در شیوه حکمرانی و بازگشت به ارزشها و آرمانهای انقلاب فرا میخوانیم.»
یک روز قبل از برگزاری تجمع خبر رسید که برخی از افرادی که درخواست تجمع داده بودند، بازداشت شدند. در میان این افراد از محمود دردکشان، جواد دردکشان، سلیمانی اردستانی، رحیم قمیشی، ناصر دانشفر، دانش سرارودی نام برده شد.
آذر منصوری رییس جبهه اصلاحات در واکنش به درخواست تجمع و حواشی بعد از آن در شبکه اجتماعی اکس نوشت «چرا عدهای بدون مجوز و آزادانه هر جایی، حتی محیطهای آموزشی و هر محلی که بخواهند تجمع و میتینگ برگزار میکنند، علیه رئیس جمهور و همراهانش شعار میدهند و مصونیت پولادین دارند، اما جمعی دیگر که از قضا از ایثارگران و جانبازان کشورند، قبل از برگزاری تجمعی مسالمت آمیز بازداشت میشوند؟».
حزب مجمع ایثارگران نیز در اعتراض به حصر و بازداشت برخی ایثارگران و معترضان بیانیهای صادر کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است: آنچه نگرانی ما را تشدید کرده است دستگیری تعدادی از نیروهای معترض و منتقد و ایثارگری است که به روند حصر معترضند و از مدتی قبل برای برگزاری یک تجمع اعتراضی خبررسانی کرده اند.
بر اساس اعلام قبلی، برخی از داوطلبان برای برگزاری تجمع در روز 25 بهمن ماه در مکان از پیش تعیین شده یعنی مقابل دانشگاه تهران حاضر شدند. این افراد نیز توسط نیروی انتظامی بازداشت شدند. در میان بازداشت شدگان نام دو تن از فرزندان آیتالله منتظری به چشم میخورد.
سعید منتظری و همچنین سعیده منتظری خواهر شهید محمد منتظری از فرزندان مرحوم آیتالله العظمی منتظری دستگیر شدند. سعید منتظری فرزند رزمنده و جانباز ۵۰ درصد است که از ناحیه چشم و گوش ایثارگر شده است.