۰
شنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۴۸
فرجی‌راد در گفت‌وگو با «مردم سالاری»:

باید همزمان مذاکره با اروپا را پیش ببریم

هر توافقی باید به تصویب کنگره آمریکا برسد
امروز سومین دور گفت‌وگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا در مسقط آغاز می‌شود. به گفته وزیر خارجه کشورمان در این دور مذاکرات وارد فاز کارشناسی خواهد شد. عبدالرضا فرجی راد معتقد است ورود مذاکرات به فاز فنی و کارشناسی به معنی ورود به جزئیات است او معتقد است حالا طرفین وارد تونلی شده‌اند که در انتهای آن نوری دیده می‌شود.
باید همزمان مذاکره با اروپا را پیش ببریم
گروه سیاسی- مانیا شوبیری: امروز سومین دور گفت‌وگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا در مسقط آغاز می‌شود. به گفته وزیر خارجه کشورمان در این دور مذاکرات وارد فاز کارشناسی خواهد شد. عبدالرضا فرجی راد معتقد است ورود مذاکرات به فاز فنی و کارشناسی به معنی ورود به جزئیات است او معتقد است حالا طرفین وارد تونلی شده‌اند که در انتهای آن نوری دیده می‌شود.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،او در این گفت‌وگو بر اهمیت آغاز مذاکرات با تروئیکای اروپا تاکید دارد و همچنین به اهمیت اطلاع روسیه و چین از روند مذاکرات اشاره می‌کند. فرجی راد همچنین معتقد است پایان این مذاکرات می‌تواند برای هردو طرف یک موفقیت برد- برد باشد. مشروح گفت‌وگوی مردم سالاری با عبدالرضا فرجی راد، کارشناس مسائل بین‌الملل در ادامه آمده است:
تبلیغات برای ترامپ یک موفقیت است
عبدالرضا فرجی‌راد، دیپلمات پیشین ایرانی در گفت‌وگو با مردم سالاری با اشاره به اینکه آمریکایی‌ها نگران این هستند که ایران به خاطر میزان غنی سازی و انباشت اورانیوم که به 270 کیلوگرم رسیده است به سلاح هسته ای دست پیدا کند، گفت: ترامپ در مذاکره با ایران به گفته خودش در واقع به دنباله این هست که این خطر را رفع کند.
وی با اشاره به اینکه این مذاکرات برای دولت آمریکا و شخص ترامپ منافع دیگری هم دارد، گفت: ترامپ با به سرانجام رسیدن این مذاکرات می‌تواند مدعی شود که من بودم که جلو هسته‌ای شدن ایران را گرفتم و دموکرات‌ها این توانایی را نداشتند، این تبلیغات برای ترامپ یک موفقیت است.
فرجی راد با اشاره به اینکه ترامپ وعده داده بود که آرامش را به اوکراین بازگرداند و در غزه آتش بس برقرار کند، اما در هر دو شکست خورد گفت: ترامپ به دنبال این است که با ایران به توافق برسد و بتواند تبلیغات و بهره برداری خود را از مذاکرات داشته باشد.
مذاکرات برد_برد برای طرفین
این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه اگر هر دو طرف به توافق برسند و مذاکرات جلو برود در واقع مذاکرات برد_ برد خواهد بود، گفت: اگر ایران بتواند حدی از غنی سازی را برای فعالیت علمی خودش داشته باشد و از طرفی هم تحریم‌ها لغو شود این برد ایران است. وی افزود: برد ترامپ یا آمریکا هم این است که با توجه به شعارهایی که داده‌اند بتوانند از میزان غنی سازی ایران بکاهند و 270 کیلوگرم اورانیوم غنی شده را از ایران خارج کنند. فرجی راد با اشاره به اینکه اخیرا مطرح شده است که آمریکا می‌تواند در ایران سرمایه گذاری کند و فعالیت‌های اقتصادی داشته باشد، خاطر نشان کرد: اگر این موضوع محقق شود، آمریکا هم برد کرده است، در واقع هر دو یک موفقیت برد_ برد خواهند داشت.
آمریکا به دنبال جنگ نیست
وی با تاکید بر اینکه آمریکا به دنبال جنگ نیست، یادآور شد: علتش این است که جنگ در منطقه عاقبت و سرانجام مشخصی ندارد، جنگ در منطقه ممکن است یک هفته به طول بی‌انجامد، ممکن است چند سال زمان ببرد، این با سیاست‌هایی که ترامپ اعلام کرده است به عنوان مرد صلح همخوانی ندارد.فرجی راد با بیان اینکه با وقوع جنگ مشکلات زیادی در منطقه و جهان به وجود می‌آید، گفت: اگر به ایران حمله شود، ممکن است پایگاه‌های آمریکا در منطقه هدف قرار بگیرد، قیمت نفت بشدت بالا برود، اینها تهدیداتی است که متوجه هر دو طرف می‌شود. وی خاطر نشان کرد: فرصت‌های هم برای هر دو طرف وجود دارد که می‌توانند به توافق برسند، همکاری اقتصادی داشته باشند و تحریم‌ها لغو شود و ...
نباید از کشورهای 1+5 غافل شد
فرجی راد به غیبت کشورهای عضو 5+1 در این گفت‌وگوها اشاره کرد و گفت: بازیگران برجام (تروئیکای اروپا، روسیه و چین) علاقه‌مند هستند که در سیر این مذاکرات به نحوی در حاشیه باشند، درست است که ما با آمریکا در حال مذاکره هستیم، اما همزمان باید مذاکره با اروپا را هم پیش ببریم، اروپا در دو ماه آینده برای فعال کردن اسنپ بک (مکانیزم ماشه) آماده می‌شود که اگر آمریکا و ایران به توافق نرسند اسنپ بک را فعال کند، در غیر اینصورت با گذشتن از مهرماه بر اساس قطعنامه 2231 اتوماتیک وار تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران به اتمام می‌رسد، لذا ایران باید همزمان با اروپا هم مذاکره کند. وی در ادامه به اهمیت روسیه و چین اشاره کرد و افزود: از طرفی هم دو کشور مهم چین و روسیه عضو 5+1 بودند، باید با آنها هم مشورت صورت گیرد که توسط آقای عراقچی در حال انجام است، بهتر بگویم که در حین مذاکره با آمریکا نباید حساسیت ایجاد کنیم، 5+1 را هم باید در نظر بگیریم و با آنها هم کار کنیم تا کشوری احساس نکند که از مذاکرات کنار گذاشته شده، زیرا این کشورها حتی می‌توانند در مسیر مذاکرات سنگ اندازی کنند.
نباید زیاد به حرف‌های ترامپ توجه کرد
این دیپلمات پیشین با اشاره به اینکه ما نباید زیاد به حرف‌های ترامپ توجه کنیم، افزود: نه اینکه توجه سیاسی نکنیم، ترامپ علاقه‌مند است که خودش را مطرح کند، مثلا در مصاحبه‌هایی که می‌کند یک روز مثبت‌تر صحبت می‌کند یک روز میزان کلمات منفی در صحبت‌هایش بیشتر است؛ باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که بیشتر این حرف‌ها خوراک تبلیغاتی است.
وی با بیان اینکه مثلا چند روز پیش به یکباره موضع آمریکا تغییر کرد، افزود: در اخبار منتشر شده آمده بود که آمریکا تاکید دارد که ایران اصلا نباید غنی سازی داشته باشد در حتی صفر، اما در رم دیدیم که اینگونه نیست و همان مذاکراتی که در مسقط انجام شده بود، ادامه پیدا کرد.
باید اوضاع را تا می‌توانیم آرام نگه داریم
فرجی راد با تاکید بر اینکه این صحبت‌ها بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد گفت: باید اجازه داد ترامپ تبلیغات خودش را داشته باشد، او در داخل آمریکا مسائلی دارد و می‌خواهد طرفدارانش را حفظ کند، از طرف یگر باید توجه داشته باشیم که نوع سیاست در آمریکا فرق می‌کند با کشور ما؛ لذا باید اوضاع را تا می‌توانیم آرام نگه داریم.
این دیپلمات پیشین با اشاره به اینکه نباید طوری تبلیغات کنیم که ما در این دور از مذاکرات برنده شدیم و مثلا ما توانستیم حرفمان را به کرسی بنشانیم و آنها نتوانستند، گفت: اینها تبلیغاتی است که اثر منفی دارد، هدف اصلی و اساسی ما باید پیشرفت مذاکرات باشد؛ بر اساس دو نکته، اول اینکه غنی‌سازی علمی خودمان را داشته باشیم و اجازه ندهیم به صفر برسد و دوم اینکه تحریم‌های ما کاملا برداشته شود، چه تحریم‌های اولیه و چه تحریم‌های ثانویه.
وی خاطر نشان کرد: از طرف دیگر باید به خاطر داشته باشیم که هر توافقی که اتفاق می‌افتد باید به تصویب کنگره آمریکا برسد که ما خیالمان راحت باشد که رئیس جمهور بعدی از این توافق خارج نخواهد شد.
ترامپ از شنیدن نام برجام دچار حساسیت می‌شود
فرجی راد با تاکید بر اینکه نکته دیگر این است که نباید اسم برجام را بیاوریم، یادآور شد: در واقع وقتی اسم برجام آورده می‌شود، ترامپ را دچار حساسیت می‌کنیم، او اصلا حاضر نیست کاری که بایدن و اوباما انجام داده‌اند را ادامه دهد، ممکن است خیلی از بندهای که در توافق احتمالی آورده می‌شود در برجام هم آمده باشد اما، ترامپ نمی‌خواهد کسی بگوید این توافق همان برجام است یا حتی شبیه به برجام است.
وی افزود: آقای عراقچی بعد از مذاکرات رم موضع خوبی گرفتند در مورد این موضوع و گفتند که در ایران مسئله برجام تمام شده است. فرجی راد با اشاره به اینکه دو دور گذشته مذاکرات مثبت و سازنده بوده و هر دو طرف این موضوع را اعلام کردند افزود: مذاکرات وارد فاز کارشناسی و فنی شده است، وقتی می‌گویند وارد مذاکرات فنی شده‌اند یعنی اینکه به تدریج وارد جزئیات می‌شوند، یعنی طرفین وارد تونلی شده‌اند که باید با دقت در آن حرکت کنند، در انتهای تونل نوری دیده می‌شود و باید کاری کرد که این نور بیشتر و قوی‌تر شود.
این دیپلمات پیشین کشورمان با اشاره به اینکه، با مذاکرات با دقت و بدون عجله نور انتهای تونل می‌تواند روشن‌تر شود، گفت: روشن‌تر شدن نور، معنی‌اش این است که مذاکرات به سمت جلو حرکت می‌کند، فکر می‌کنم طرفین در مسیر خوب
و روشنی افتاده‌اند.
کد مطلب: 236173
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *