گروه سیاسی- فخری سادات مسچی: جلسه علنی مجلس به ریاست حمیدرضا حاجی بابایی نایب رئیس مجلس برگزار شد و بررسی گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح ساماندهی وضعیت حوزههای انتخابیه و تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی در دستور کار نمایندگان قرار گرفت.
در جریان جلسه علنی امروز، طرح استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی، عبدالناصر همتی اعلام وصول و مشخص شد که جلسه استیضاح وی روز یکشنبه ۱۲ اسفند برگزار میشود.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،حمیدرضا حاجی بابایی هم که اداره جلسه را بر عهده داشت پس از اعلام وصول طرح استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی در توضیحاتی گفت: براساس آییننامه داخلی وزیر تا ۱۰ روز فرصت دارد بگوید که چه روزی میخواهد بیاید؛ در همین راستا صبح امروز با وزیر محترم هماهنگ کردم و قرارمان بر این شد که آقای وزیر در دهمین روز فرصت خود به صحن مجلس بیایند؛ بنابراین هفته آینده بودجه را بررسی میکنیم و دو هفته بعد در روز یکشنبه ۱۲ اسفند استیضاح را در صحن در دستور کار قرار خواهیم داد.
گفتنی است که ۹۱ نفر از نمایندگان مجلس طرح استیضاح همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی را امضا کردند.
درپی تذکرات تعدادی از نمایندگان در خصوص جلسه غیر علنی روز سه شنبه مجلس با حضور تیم اقتصادی دولت درباره نوسانات بازار ارز، حمیدرضا حاجیبابایی که ریاست جلسه چهارشنبه را برعهده داشت، تاکید کرد که این جلسه از نوع جلسات غیرعلنی غیر رسمی بوده است از نمایندگان خواست تا درباره جلسه روز گذشته مجلس مباحث دیگری مطرح نشود و به آنچه که تاکنون مطرح شده، بسنده شود.
حضور پزشکیان در جلسه غیرعلنی روز سهشنبه
این درحالی است روز سه شنبه مسعود پزشکیان با حضور در جلسه غیر علنی مجلس شورای اسلامی که مربوط به بررسی افزایش نرخ دلار در بازار آزاد بود به صحن علنی مجلس رفت که نشان میداد رییس جمهوری به دنبال وفاق دوباره ای در مجلس است و حتی پس از پایان جلسه غیرعلنی محمد باقر قالیباف گفت: مجلس از ساعت ۸ صبح سه شنبه جلسهای غیرعلنی با حضور رئیس جمهور، وزرا و معاونان اقتصادی و مشاوران ایشان تا ساعت ۱۱ و ۲۲ دقیقه برگزار کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: در این جلسه موضوعات اقتصادی به طور دقیق و مفصل بحث شد و تصمیمات خوبی مخصوصا در حوزه مسائل، معیشت و موضوعات اقتصادی در بازار ارز و بورس گرفته شد.
وی تاکید کرد: امیدوارم تصمیمات امروز بتواند از مشکلات اقتصادی در عرصههای مختلف گرهگشایی کند.
اما در همین زمان بود که حمید رسایی نماینده تهران فیلم سخنرانی خود در جلسه غیرعلنی را در فضای مجازی منتشر کرد.
رسایی در این نطق گفت که «من در ابتدا از مواضع آقای پزشکیان در روز ۲۲ بهمن تشکر میکنم که سخنان مقام معظم رهبری را فصل الخطاب دانستند و انشاالله همین مسیر را پیگیری میکنند. مطالب مرکز پژوهشها و بانک مرکزی و آقای همتی را گوش دادم. هیچ کدام به علت اصلی گرانی ارز اشاره نکردهاند. علت اصلی فشاری است که آقای همتی به بانک مرکزی آورد آن هم به پوشش مصوبه دولت. بازار ارز امسال دو نیمه داشت. نیمه اول آن پر از تشنجها بود. رییسجمهور کشور شهید شد به ما حمله شد و مهمان ما در اینجا به شهادت رسید. ما به اسرائیل حمله کردیم و آنها به ما حمله کردند اما نیمه اول ارز ۷ هزار تومان نوسان داشت. در نیمه دوم دولت جدید شروع به کار کرده است آقای همتی روی کار آمد و کن فیکون شد. ۶ ماه آقای همتی دائما خواستار گران شدن ارز نیمایی شد. ارز را از ۵۸ هزار و ۴۱۰ تومان در شروع دولت به ۹۰ هزار تومان رساند. یعنی دامنه ۷ هزار تومانی نوسانات دلار در ۵ ماه به ۳۲ هزار تومان در ۶ ماهه ایشان رسید. ایشان میگوید به من مربوط نیست.
در در دهم شهریور ماه آقای همتی میگوید وقتی نرخ ارز نیمایی را به نرخ بازار نزدیک کنیم دلار بازار آزاد ارزانتر میشود در ۲۰ شهریور ماه هم میگوید سیاست ما این است که نرخ ارز به بازار آزاد نزدیک شود. قیمت دلار نیما را بالا میبریم و دلار آزاد را هم کاهش میدهیم تا این دو نرخ به یکدیگر نزدیک شوند. در ۲۱ شهریور ماه گفت دور باطل تثبیت نرخ ارز باید توسط بانک مرکزی متوقف شود. ما میدانیم از بیرون فشار میآورند اما نباید اجازه وقوع چنین مسئلهای را بدهد. در ۲۱ مهر گفته است یک عده میگویند اگر نرخ نیما را بالا ببریم تورم ایجاد میشود به نظر بنده اصلا اینگونه نیست. آقای همتی نیست، پس این تورم چیست؟
این تورم محصول سیاستها و برنامههای شما است. او در دوازدهم آذرماه هم گفته است؛ دست من بود دلار نیما را یکباره بالا میبردم، آقایان بدانید درباره چه کسی صحبت میکنید. کسی که این حرفها را زده است مسبب اصلی است. همتی میگوید نظر شخصی من این بود که دلار نیمایی یکباره بالا برود اما نظر بانک مرکزی این است که دلار نیمایی به تدریج بالا برود. سوم دی ماه هم گفته است کف قیمت دلار الان باید ۷۳ هزار تومان باشد. ثابت نگه داشتن نرخ دلار باعث افزایش فساد و کاهش صادرات میشود. با تورم سی درصدی نمیتوان نرخ دلار را ثابت نگه داشت.
عزیزان من، کینز میگوید برای نابودی اساس یک کشور هیچ وسیلهای مطمئنتر از کاهش ارزش پول ملی نیست. آقای همتی را استیضاح نکنید محاکمه کنید این تنها راه است اگر میخواهید در برابر تاریخ و مردم روسفید باشید آقای همتی را محاکمه کنید این تنها راه است.»
واکنش پزشکیان درباره اعلام وصول استیضاح همتی
اما صبح چهارشنبه که استیضاح عبدالناصر همتی در صحن مجلس اعلام وصول شد، پزشکیان نیز بیکار ننشست و به ساختمان باب همایون رفت.
همانگونه که ظهر سه شنبه بعد از انتشار گسترده شایعه تغییر محمدرضا فرزین رییس کل بانک مرکزی به ساختمان آبی میرداماد رفته بود، این بار وی برای وزیر خود سنگ تمام گذاشت و برای حمایت از وزیر اصلاح طلب خود به وزارت امور اقتصادی و دارایی رفت.
رئیس جمهور که بطور سرزده به این وزارتخانه رفته بود با تأکید بر اینکه اجرای صحیح قانون مبتنی بر مدیریت دادهها و اطلاعات، اساسا بستر فساد را رفع میکند، گفت: چرا عدهای باید از عناوینی مانند FATF فرار کنند در حالی که میتوانیم با اجرای چنین ساز و کاری در داخل کشور جریان نقدینگی را رصد کنیم و مانع از خروج منابع کشور یا وقوع جرائم مالی شویم.
پزشکیان طی نشستی با رئیس، معاونین و مدیران ارشد، این وزراتخانه را مغز متفکر اقتصاد کشور توصیف و تصریح کرد: شما مسئولان و مدیران ارشد وزارت اقتصاد با اقدامات خود میتوانید کشور را متحول و ساختار اقتصاد کشور را به گونهای مدیریت کنید که علاوه بر رفع ناترازیها، توسعه زیرساختها و رشد اقتصادی، مقوله مهم عدالت به عنوان مهمترین دغدغه دولت نیز تحقق یاید.
رئیس جمهوری در ادامه انضباط مالی و حذف بسترهای رشوه و رانت را از جمله ماموریتهای مهم وزارت امور اقتصادی و دارایی برشمرد و با تأکید بر ضرورت اجرای کامل قانون مالیات به عنوان یکی از مولفههای مهم در فسادزدایی از اقتصاد کشور گفت: متاسفانه امروز در کشور ما به دلیل غفلت از اجرای صحیح و اصولی قانون مالیات، افرادی ضمن کسب درآمدهای هنگفت و گردش مالی بسیار زیاد از طریق قاچاق و دلالی، همچنان یارانه هم دریافت میکنند.
پزشکیان با تأکید بر اینکه اگر در نظام اقتصادی ما اجرای قانون مبتنی بر مدیریت دادهها و اطلاعات به درستی صورت گیرد، اساسا بستری برای فساد ایجاد نخواهد شد که بخواهیم با مفسدین مقابله کنیم، افزود: چرا عدهای باید از عناوینی مانند FATF فرار کنند در حالی که میتوانیم با اجرای چنین ساز و کاری در داخل کشور جریان نقدینگی را رصد کنیم و مانع از خروج منابع کشور یا وقوع جرائم مالی شویم. البته خوشبختانه اقداماتی در این زمینه در دولت در حال انجام است که باید به آن سرعت بخشید و در صورت اجرا خیلی از مشکلات ما در این بخش مرتفع خواهد شد.
رئیس جمهوری همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی مباحث مطرح شده درباره استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی، با بیان اینکه روز گذشته در جلسه غیرعلنی با نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به برخی سوالات و ابهامات آنها پاسخ گفته شد و طی روزهای آینده نیز دولت و مجلس در این زمینه تعاملات بیشتری خواهند داشت، تصریح کرد: یکی از مهمترین اشکالات کشور ما این است که به وقت وقوع مشکلات به جای اینکه به دنبال علت و راهکار رفع مشکل باشیم، به دنبال مقصر و حذف افراد هستیم.
پزشکیان با طرح این پرسش که اگر دکتر همتی استیضاح شود، آیا مشکلات ارزی و ناترازیهای مالی اصلاح خواهد شد، افزود: ما به دنبال تعمیق همکاریها و هماهنگی با قوای دیگر در چارچوب راهکارهای علمی و کارشناسی هستیم، تمام تصمیمات و سیاستگذاریهای اقتصادی در جلسه شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه اتخاذ شده و اینکه بخواهیم یک نفر را مقصر جلوه دهیم بیانصافی است.
رئیس جمهوری تأکید کرد: ما اطمینان داریم که اگر دست به دست هم بدهیم، چشم از بیرون مرزها برداریم و به خدای متعال تکیه کنیم قادر خواهیم بود، همه مشکلات کشور و مردم را حل کنیم.
استیضاح همتی اقدام مناسبی از سوی مجلس نیست
از سوی دیگر الیاس حضرتی که روز چهارشنبه برای بازدید از رسانه دولت به ایرنا رفته بود، درباره اعلام وصول استیضاح عبدالناصر همتی، گفت: استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی اقدام مناسب و عاقلانه ای از سوی مجلس نیست.
الیاس حضرتی در پاسخ به اینکه روز گذشته رئیس جمهوری به ساختمان بانک مرکزی و روز چهارشنبه نیز برای حمایت از وزیر اموراقتصادی و دارایی به وزارت اقتصاد رفته است و پیام این دیدارها چیست، افزود: سالیان درازی است که وضعیت اقتصاد کشور دچار مشکلات ساختاری بوده، البته بخشی از آن به تحریمها باز میگردد و دیگر بخشی از آن بخاطر مدیریت داخلی و تصمیمات ضد و نقیضی است که در دورههای مختلف گرفته شده است.
وی ادامه داد: دولت آقای پزشکیان نیز وارث این وضعیت وخیم است و امیدواریم به زودی این مشکلات حل شود، زیرا یکی از محورهای جدی در دستور کار دولت چهاردهم، هویت، امنیت و شخصیت دادن به بخش خصوصی است.
رئیس شورای اطلاع رسانی دولت درباره اعلام وصول استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی در صحن مجلس و واکنش ملتهبانه بازار ارز به آن، تصریحکرد: این موضوع را باید از افرادی پرسید که به دنبال استیضاح وزیر دولتی هستند که پنج ماه بیشتر نیست که بر سرکار آمده و هر روز شایعه استعفا، اخراج و جایگزین کردن رئیس کل بانک مرکزی را مطرح میکنند یا چندین ماه است که در حال پخش شایعه استعفای رییس جمهوری هستند.
حضرتی تاکید کرد: این کارهای پروژه ای است که دوستان در داخل کپی برداری از اقدامات خارج نشینان میکنند و متاسفانه تبلیغات داخلی با تبلیغات خارجی منطبق شده است. وی اظهار داشت: استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی اقدام مناسب و عاقلانه ای از سوی مجلس نیست.
به نظر میرسد که این بار نمایندگان مجلس امیدوارند که برخلاف تلاشهایی که برای استعفای ظریف از دولت کردند و به نتیجه نرسیدند، اینبار بتوانند از دولتی که تنها 5 ماه است که سکان اجرایی کشور را برعهده گرفته زهر چشمی بگیرند.