گروه سیاسی- مانیا شوبیری: رفتار ضد و نقیض رئیس جمهوری آمریکا، وقوع مذاکره بین تهران و واشنگتن را محالتر از همیشه کرده است. «دونالد ترامپ» از یک سو خود را مشتاق دیدار پزشکیان میداند و از سوی دیگر تحریمهای تازهای را علیه تهران وضع میکند.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،«قاسم محبعلی» معتقد است این رفتار ترامپ قابل پیشبینی بوده است، ایران باید امادگی این را داشته باشد که شرایط را ببیند و خودش را برای مذاکره آماده کند. وی معتقد است نهایتا دو طرف باید دور میز بنشینند و توافق کنند؛ بنابراین دیپلماسی هم میتواند اولین راه حل باشد و هم آخرین راه حل.
در ادامه مشروح گفتوگو با این کارشناس مسائل خاورمیانه و جهان عرب را میخوانید:
قاسم محبعلی، کارشناس مسائل خاورمیانه و جهان عرب در گفتوگو با
مردم سالاری با اشاره به اینکه رفتار ترامپ از پیش قابل پیشبینی بود و غیر منتظر نبود، گفت: قابل پیشبینی بود که آقای ترامپ از یک سو تحریمها را افزایش دهد و از طرف دیگر دعوت به مذاکره کند، ایران باید امادگی این را داشته باشد که شرایط را ببیند و خودش را برای مذاکره آماده کند. وی با تاکید بر اینکه مسیر دیگری جز مذاکره برای حل و فصل اختلافات ایران وجود ندارد، تاکید کرد: مگر این که تصمیم بر این باشد که از طریق جنگ این مسئله حل و فصل شود. ترامپ هم همین را گفته است؛ دو طرف یا باید از طریق جنگ مسئله را حل و فصل کنند که نتیجهاش روشن است، شرایط را برای ایران بر اثر جنگ میتوان مانند غزه یا ضاحیه فرض کرد؛ اما مذاکره میتواند راه حل مناسبی باشد، حتما پرهزینه هست ولی میتواند امنیت ما را حفظ کند و خطر جنگ را از کشور دور کند.
محبعلی در پاسخ به این سوال که متحدان عرب آمریکا در منطقه چه نقشی میتوانند بر توافق ایران و آمریکا داشته باشند، گفت: اساسا موضوع تغییر کرده است، الان مسئله جهان عرب غزه و انتقال فلسطینیها به مصر و اردن هست و مسئله آنها اصلا ایران نیست؛ آنها الان با مسئله مهمتری روبررو هستند از این رو خیلی نمیشود گفت که اعراب علاقهمند هستند خودشان را درگیر مسئله ایران کنند و شاید حتی علاقهمند هستند که ایران و آمریکا اوضاعشان بیشتر بحرانی شود که بتوانند از لحاظ حقوقی از آمریکا امتیاز بگیرند. این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اینکه به هرحال ترامپ به دنبال یک معامله است، افزود: ایران فرصتهای در زمان بایدن داشت، اما متاسفانه همه را از دست داد.
وی تاکید کرد: ترامپ به دنبال معامله است، اما خب معاملهای که با ترامپ انجام خواهد شد به طور طبیعی هزینهاش بیشتر از معاملهای خواهد بود که میتوانست با بایدن یا با اوباما باشد. به هرحال هر دعوایی از طریق مذاکره و دیپلماسی حل و فصل خواهد شد، حتی اگر جنگ اتفاق بیفتد.
محبعلی در پاسخ به این سوال که «آیا قطع بودجه شبکههای ضد ایرانی و سلطنت طلبها از سوی آمریکا را میتوان پالس مثبت به تهران دانست؟» گفت: نه، این موضوع تنها مربوط به ایران نیست؛ پانزده هزار سازمان و تشکیلات از آمریکا کمک دریافت میکردند که بخشی از آن ایرانیان بودند که ترامپ همه را قطع کرده است، هدفش تنها ایران نبوده و به غیر از مصر و اسرائیل هرکسی که خارجی بوده را قطع کرده است. وی در ادامه به پرونده جنگ اوکراین و احتمال توافق پوتین و ترامپ و تاثیر آن بر ایران اشاره کرد و گفت: مطمعئنا اثر این معامله برای ایران منفی خواهد بود، چون روسها اگر توافق کنند آنوقت امتیازاتی را در اوکراین به دست میآورند و در عوضش امتیازاتی را در قبال ایران خواهند داد.
این کارشناس مسائل بینالملل در واکنش به اظهارات سفیر روسیه در ایران که مدعی شده بود آمریکا به دنبال حذف روسیه و چین از 1+5 است گفت: واقعیت این است که 1+5 و برجام دیگر منتفی هستند، ترامپ هم بعید است که به دنبال مذاکرت چندجانبه باشد، ترامپ به دنبال مذاکرات دو جانبه و دو طرفه بین ایران آمریکا است؛ بنابراین بعید است که آمادگی داشته باشد که مجددا به مذاکرات 1+5 برگردد. وی افزود: از طرف دیگر هم 8 سال از برجام گذشته است و اکتبر امسال، از ده سال قطعنامه 2231 میگذرد؛ بنابراین اگر تا قبل از اکتبر توافقی بین ایران و اروپا صورت نگیرد، احتمال بازگشت اسنپ بک و تحریمهای بیناللملی وجود دارد، روسیه و چین نیز تاثیری در بازگشت اون نخواهند داشت.
محبعلی با تاکید بر اینکه اساسا سیستم ترامپ و جمهوری خواهان مذاکرت دوجانبه و رودررو هست، گفت: ترامپ مذاکرات چند جانبه و بینالمللی را قبول ندارد، به همین دلیل هم از خیلی از سازمان بینالمللی خارج شده است.
این کارشناس مسائل بینالملل در پاسخ به این سوال که با این شرایط اصلا مذاکرهای بین ایران و آمریکا شکل خواهد گرفت؟ گفت: بستگی به شرایط دارد، در جنگ ایران عراق هم کسی تا روز آخر ایران فکر نمیکرد ایران قطعنامه را بپذیره و با صدام دور یک میز مذاکره کند. بنابراین شرایط تعیین میکند.
محبعلی در پایان تاکید کرد: همانطور که عرض کردم یا قبل از اینکه جنگ اتفاق بیفتد اختلافات از طریق مذاکرات حل و فصل میشود یا اگر جنگ هم اتفاق بیفتد نهایتا دو طرف باید دور میز بنشینند و توافق کنند؛ بنابراین دیپلماسی هم میتواند اولین راه حل باشد و هم آخرین راه حل؛ نهایتا بین ایران آمریکا هم باید منتظر باشیم یک روزی اتفاق بیفتد، هزینه و زمانش متفاوت است.