گروه سیاسی- رحمان زین الدین: در روزهای اخیر نگاه تمامی مردم ایران و جهان به سمت دکتر مسعود پزشکیان و دولت مستقر در جمهوری اسلامی است. بخصوص از شامگاه دوشنبه گذشته که دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید آمریکا در کنگره سوگند یاد کرد، تمامی مردم و کارشناسان سیاسی ایران منتظرند تا ببینند که دو رئیس جمهوری که تقریبا باهم زمامداری خود را در کشورهای متبوع خود آغاز کرده اند، در قبال هم چه روشی را پیش خواهند گرفت.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،چند روز قبل پزشکیان در اقدامی پیش دستانه در گفت وگو با شبکه NBC از گفت وگو و تعامل با جهان صحبت کرد و گفت که ایران هرگز به دنبال گرفتن انتقام سردار سلیمانی از ترامپ نیست و امیدوار است که با حضور وی در کاخ سفید دنیا به سمت صلح و آرامش بیشتری حرکت کند.
وفاق در سیاست خارجی
اما از سوی دیگر در هفته گذشته وی سفری هم به مسکو داشت و با امضای قراردادی 25 ساله در بیش از 60 ماده روابط ایران با این همسایه قدرتمند خود را چهارمیخه کرد تا دونالد ترامپ این موضوع را درک کند که نمیتواند از این پس به آسانی بر روی تهدیدات خود همواره حساب ویزه ای باز کند.
قطعا پزشکیان خوب میداند که در اطراف ایران نیز تغییرات گسترده ای در حوزههای مختلف درحال شکل گیری است و ایران نمیتواند چشمان خود را بر بسیاری از اتفاقات از جمله آتش بس در غزه و گسترش نفوذ ترکیه در حوزههای استحفاظی اش ببندد.
از سوی دیگر برخلاف دلت سیزدهم که تنها نگاهش به شرق بود، پزشکیان به دنبال نگاه همه جانبه در حوزه سیاست خارجی است و علاوه بر نگاه به شرق(همانگونه که گفته شد امضای قرارداد 25 ساله با روسیه و اجرای قرارداد با چین) و همسایگان، نیم نگاهی نیز به غرب دارد.
وی در بخشی از گفت وگوی خود با شبکه NBC گفت که ایران به دنبال این است که از همان پیمانهایی که با روسیه و چین منعقد کرده با دیگر کشورها از جمله اروپا نیز به امضا برساند البته درباره بستن اینگونه پیمانها در سفرش اخیرش به ترکمنستان نیز با رئیس جمهوری این کشور صحبت کرده است.
علاوه بر آن ایران همواره نگاهی بلندمدت برای همکاری با کشورهای همسایه از جمله عراق، قطر، پاکستان، ارمنستان، عمان و حتی ترکیه داشته و سعی کرده که با این کشورها به عنوان دوستان خود برخورد کند که البته به نظر میرسد کشور آخر کمی از مسیر خود منحرف شده است.
تمامی این موارد نشان میدهد مسعود پزشکیان به دنبال اجرای شعار خود یعنی«شکستن قفس به دور خود» است تا بتواند قدمهای بلندی برای کشور در حوزه سیاست خارجی بردارد که از ان جمله میتوان به خلق فرصتهای جدید در سیاست خارجی اشاره کرد.
وفاق در سیاست داخلی
از سوی دیگر در حوزه سیاست داخلی نیز وی در طی شش ماه گذشته توانسته با وجود مقاومتها و هجمههای گسترده برضد دولتش، حداقل شعارهای خود را در انتخابات از جمله رفع فیلتر برخی سکوهای اینترنتی، عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب و بررسی مجدد FATF در مجمع را آغاز کند که نشان میدهد در مسیری بسیار طولانی قدم گذاشته و راه بسیار سختی را در پیش دارد، اما میتواند با گفتمان جدید خود یعنی وفاق ملی بخشی از بدنه هسته سخت حکومت که در برابر هرگونه تغییری مقاومت میکنند را با خود همراه کرده و فرصتهای جدیدی را در پیش روی مردم ایران بگشاید.
البته نباید این موضوع را از خاطر برد که مخالفانش از هر وسیله ای که در اختیار دارند برضد وی استفاده میکنند، از نفوذ در مجمع تشخیص مصلحت تا مجلس و شوراهای عالی در مخالفت با رئیس جمهوری کم نمیگذارند و به دنبال چوب گذاشتن لای چرخ دولتش هستند.
همین افراد در خارج از مجموعه حکومتی یعنی در میان مردم که به عنوان نمایندگان نظام مانند امامان جمعه یا پیش نمازان مساجد حضور مییابند، از هر فرصتی مانند ایام اعتکاف استفاده میکنند تا به پزشکیان بتازند و حتی از الفاظ رکیک و زیر سوال بردن احکام اسلام که از زبان رئیس دولت خارج میشود، برای هجمه به وی استفاده میکنند.در موضوعات اقتصادی نیز چون پزشکیان به دنبال حل مسایل خارجی است و میخواهد مشکل بزرگ ملت ایران یعنی تحریمها را حل کند، از سوی کسانیکه خود و یا فرزندانشان در مسایل کلان اقتصادی دست دارند مورد هجوم قرار میگیرد و زخمهایی نیست که بر وی وارد نیاورده باشند. البته نباید از این موضوع نیز بگذریم که برخی اقدامات اخیر تیم اقتصادی دولت وی به دلیل اینکه در زمان نامناسبی انجام شده، خالی از انتقاد نیست اما همین منتقدان دولت روزی و زمانی خود مسئولیت در کشور داشتند اما نتوانستند از پس مشکلات برآیند و در خفا و پنهانی عنوان میکردند که اداره کشور در شرایط کنونی بسیار سخت است و باید برای حل برخی از مشکلات تحریمها را رفع کرد اما در میان مردم اینگونه عنوان میکردند که کار کشور به مذاکرات گره نخورده است.
تبدیل تهدیدها به فرصتهای جدید
در هرحالت گفتمان امروز پزشکیان درباره وفاق نسبت به روزهای گذشته بیشتر نمایان میشود و دیده میشود که نه فقط در داخل به دنبال وفاق میان لایههای مختلف نظام است بلکه در خارج از کشور نیز به دنبال همگرایی میان کشورهای مختلف با ایران است و میخواهد که دشمنان را به دوستان تبدیل کند.
اما در این مسیر سخت قطعا با مشکلات فزاینده ای در داخل وخارج از کشور مواجه خواهد شد. در خارج از کشور رژیم صهیونیستی و کشورهایی که نان خود را در عدم رهایی ایران از مشکلات میدانند، قطعا سنگ اندازی خواهند کرد و در مسیر رفع تحریمها به هر وسیله و حتی هزینههای مادی دست خواهند زد تا دولت چهاردهم جمهوری اسلامی نتواند افقهای روشنی پیش روی ملت ایران باز کند و در داخل نیز جریانهای تندرو اعم از جناح مخالف و حتی خارج نشینانی که در داخل نفوذ کرده اند، به دنبال این هستند که نگذارند دولت مسیر خود را با قدرت طی کند حتی اگر رهبر انقلاب با صراحتی که پیش از این از دولت حمایت کرده بود، دوباره حامی دولت شوند. به هرحال دولت پزشکیان با روی کارآمدن ترامپ در آمریکا و وجود مخالفان قدرتمند داخلی که همچنان به مدد دولت سیزدهم در دستگاههای دولتی نفوذ دارند، راه سختی را برای خلق افقهای روشن جدید
پیش رو دارد.