۰
يکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ ساعت ۲۲:۵۹
«مردم سالاری» بررسی می‌کند

صلح غزه و دغدغه‌های جدید دولت چهاردهم

از دیروز (یکشنبه) اولین مرحله از اجرای آتش بس در غزه با توافق میان طرف‌های درگیر یعنی حماس و رژیم صهیونیستی آغاز شد و این رژیم خروج خود را از نوار غزه آغاز کرد.
صلح غزه و دغدغه‌های جدید دولت چهاردهم
گروه سیاسی- رحمان زین‌الدین: از دیروز (یکشنبه) اولین مرحله از اجرای آتش بس در غزه با توافق میان طرف‌های درگیر یعنی حماس و رژیم صهیونیستی آغاز شد و این رژیم خروج خود را از نوار غزه آغاز کرد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،این در نوع خود اتفاق بی نظیری است که به تعبیر تمامی کارشناسان سیاست خارجی و منطقه‌ای شکست بزرگی اولا برای رژیم صهیونیستی و دولت دموکرات آمریکا و دوما پیروزی بزرگی برای جبهه مقاومت در سرزمین‌های اشغالی و خارج از آن است.
اینکه اصلا این رخداد به نفع ایران بود یا خیر موضوع این گزارش نیست، اما قطعا خون شهدای بزرگی چون شهید سیدحسن نصرالله، اسماعیل هنیه و یحیی سنوار و شهدای انقلاب اسلامی از جمله شهید نیلفروشان، موسوی و زاهدی باعث تنومند شدن جبهه مقاومت در سراسر منطقه خواهد شد و نهال مقاومت را هر روز مقاوم تر خواهد کرد.
تاثیرات اتفاقات 7 اکتبر در سیاست داخلی و خارجی دولت چهاردهم
اما در این 15 ماه گذشته اتفاقات سرزمین‌های اشغالی تاثیرات شگرفی و غیرقابل انکاری نیز بر اوضاع داخلی ایران داشت. مهمترین آن ترور شهید هنیه در اولین روز ریاست جمهوری مسعود پزشکیان باعث شد تا تمامی توجهات و نگاه‌ها به موضوع نفوذ در بدنه نیروهای مسلح معطوف شود و کشور که دچار بحران مدیریتی پس از شهادت رئیس جمهوری سیزدهم شده بود، هر روز بیشتر درگیر مسایل حاشیه ای شود.
این اتفاقات را می‌توان با رخدادهای بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی مقایسه کرد که انقلابی نوپا در کشور رخ داده بود و حوادث کوچک و بزرگ و شروع غائله‌های مسلحانه در برخی نقاط کشور و سپس جنگ تحمیلی، ایران اسلامی را درگیر مسایل حاشیه ای کرد و بسیاری از بهترین جوانان این مرز و بوم را از ملت ایران گرفت.
این جنگ 8 ساله باعث شد که در اجرای برخی از آرزوهای رهبر کبیر انقلاب مانند ایجاد جامعه مدنی مانند مدینه نبی (ص) تاخیر بیافتد و زیرساخت‌های اقتصادی کشور نیز مصون از این جنگ نماند.
جیره بندی و کوپنی شدن بسیاری از اقلام، افزایش ناگهانی قیمت دلار، بمباران زیر ساخت‌های اقتصادی مانند پایشگاه‌ها از جمله این اتفاقات بود که هر روز مانند زخمی عمیق بر پیکره ایران وارد می‌شد.
اما بعد از جنگ تحمیلی به دلیل اینکه نظام قصد داشت که خرابی‌های حاصل از جنگ را ترمیم کند، اقدام به اصلاحات اقتصادی کرد اما این اقدامات نیز زیاد طول نکشید و کشور دوباره درگیر تحریم‌های اقتصادی فلج کننده شد که تا امروز ادامه دارد.
اما پس از شروع تحریم‌ها دولت‌های مختلف بر سرکار آمدند و هرکدام به فراخور خود و در حد و اندازه ای که برایشان متصور هستیم، برای حل این مشکل اقدام به کنش‌هایی کردند که از مذاکرات با طرف‌های غربی گرفته تا رویکرد نگاه به شرق از جمله این اقدامات بود.
دولت چهاردهم و نگاه واقع بینانه به موضوعات جهانی
اما دولت چهاردهم براساس واقعیت‌ها و تجربیات دولت‌های گذشته نگاهی متفاوت به مقولات مختلف دارد و تمامی این اقداماتی که تاکنون انجام داده است را در قالب وقایع همه جانبه پیگیری می‌کند.
پزشکیان در آغاز شروع تبلیغات ریاست جمهوری برای حل مشکلات اقتصادی راهی جز رفع تحریم‌های داخلی و خارجی، راه حل دیگری در دستور کار نداشت و بر این اعتقاد است که نمی‌توانیم با قفس کشیدن دور خود مشکلاتمان را حل کنیم.
به همین دلیل بعد از پیروزی برابر تندروهایی که معتقد بودند دولت سیزدهم اسب زین شده تحویل داده و باید در همان مسیر حرکت کرد، مشخص شد که نه فقط اسب زین شده نیست بلکه الاغی است که چهار نعلش هم می‌لنگد، به همین دلیل چند روز قبل در مصاحبه ای با شبکه ای آمریکایی از صلح و مذاکرات سخن گفت و گفت که ایران آماده است که با تمامی طرف‌ها براساس منافع ملی و احترام متقابل بر سر میز مذاکره بنشیند.
از سوی دیگر ترامپ نیز در فضای مجازی شخصی خود نوشت که نتانیاهو می‌خواهد آمریکا و ایران با هم بجنگند و هرگز این اتفاق رخ نخواهد داد و نتانیاهو نیز در پاسخ گفت که به مراسم تحلیف وی نخواهد رفت. همین موضوع باعث شد که به نظر برسد فضای جدیدی میان ایران و آمریکا درحال شکل گیری است.
البته بعد از شهادت اسماعیل هنیه، پزشکیان در چندین سخنرانی خود بخصوص در سفر به قطر گفت که با اصرار طرف‌های دیگر و پیغام و پسغام‌های فراوان که به زودی جنگ در غزه به اتمام می‌رسد، اجرای وعده صادق 2 را به تاخیر انداختیم اما این وحشی آدم کش(نتانیاهو) حد و مرزی نمی‌شناسد.
اما پس از پیروزی ترامپ و فشار وی به تمامی طرف‌های درگیر در غزه، بلاخره آتش بس ایجاد شد و به نظر می‌رسد که تمامی کشورهایی منطقه که متاثر از این رخداد بودند، فصل جدیدی را آغاز خواهند کرد.
دولت جمهوری اسلامی نیز با اینکه رهبر انقلاب اسلامی در ابتدای شروع ماجرای 7 اکتبر در سخنرانی‌های متعددشان گفتند که جمهوری اسلامی از این موضوع هیچگونه اطلاعی نداشته است، اما به نظر می‌رسد که با توجه سیاست ایران درباره مستقل بودن محورهای مقاومت و پذیرش هرگونه توافق میان آنها، دولت نیز از تصمیمشان حمایت خواهد کرد، بخشی از دغدغه ذهنی مسئولان مرتفع شده و می‌توانند با فراغ بال بیشتری به حل مشکلات داخلی و خارجی کشورمان بپردازند.
از این روی باید سفر پزشکیان به مسکو را در این مسیر دانست که ایران به دنبال تحکیم روابط دوستی با متحدان خود و حل بخشی دیگر از دغدغه‌های ذهنی اش است تا بتواند با دستانی پر بر سر میز مذاکره که استارت آن پیش از این زده شده و مرحله اول اش بین ایران و کشورهای اروپایی برگزار شده و از نظر آنها بسیار سازنده بوده است، برود.
این موضوع مهمی است که ایران بتواند بخشی از نیروی تحلیل رفته خود را که در جریان 15 ماه گذشته بخصوص ماه‌های اخیر از دست داده، دوباره بازیابی کند و با تمامی توان در مذاکرات از منافع ملی و مردم ایران دفاعی جانانه داشته باشد.
حل مشکلات و مسایلی از جمله مواجه با تندروها بخصوص در موضوعی چون FATF در داخل نیز می‌تواند موضوعی مهم باشد تا کشور که در برخی پیچ و خم‌های ناگشودنی گرفتار شده، با درایت رهبر انقلاب و تلاش رئیس جمهوری حل کرده و قطار پیشرفت کشور را در مسیر مناسبی قرار دهد.
حال به نظر می‌رسد که بخشی از دغدغه‌های ذهنی مسعود پزشکیان حل شده اما باید به دقت مراقب رفتارهای کشورهای همسایه مانند اقدامات اردوغان در ترکیه که به دنبال احیای امپراطوری عثمانی است یا حمایت قطر از مسئولان جدید دولت سوریه یا سخنان گستاخانه رئیس دولت آذربایجان، بود که پس از جریان آتش بس در غزه چه راهبردی را درباره ایران و مقاومت در پیش خواهند گرفت و واکنش ایران به این اقدامات چه خواهد بود.
به نظر می‌رسد همچنان دیپلماسی، نقشی فعال در دولت چهاردهم خواهد داشت حتی بیشتر از 15 ماه گذشته. از این حیث باید مراقب تندروها در داخل و خارج مجلس بود تا مبادا سعی کنند دولت را به هر طریقی زمین‌گیر کنند.
کد مطلب: 230603
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *