گروه سیاسی- مانیا شوبیری: دمشق به دست معارضین مسلح سوری افتاد و «سقوط بشار اسد» به تیتر اول رسانههای جهان تبدیل شد. سقوطی تنها در ده روز! مخالفان مسلح که تصرف سوریه را از شهرهای شمالی و جنوبی سوریه آغاز کرده بودند، سرانجام به دمشق شدند رسیدند و با از به دست گرفتن تلویزیون سوریه رسما سقوط دولت را اعلام کردند. اتفاقی که به گفته هانی زاده به واسطه فاصله گرفتن اسد از ایران و محور مقاومت رخ داد.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،به گفته وی گروههای مسلح مخالف دولت سوریه از سال 2018 در استان ادلب سوریه مستقر شدند و تحت نظارت ترکیه آموزش دیدند و از برخی کشورهای عربی کمک مالی دریافت کردند.
هانی زاده معتقد است ایران در خصوص مخالفان مسلح سوری باید مسیری که در تعامل با طالبان پیش گرفت را ادامه دهد، زیرا ایران منافع زیادی در سوریه دارد و سرمایه گذاریهای کلانی در سوریه داشته که باید آنها را حفظ کند.
در ادامه مشروح گفتوگوی «مردم سالاری» با حسن هانی زاده، تحلیلگر مسائل منطقه را میخوانید:
حسن هانیزاده، تحلیلگر مسائل منطقه با اشاره به اینکه سقوط دولت بشار اسد نتیجهی توافق بازیگران بین المللی برای اجرایی کردن طرح خاورمیانه جدید است، گفت: دولت بشار اسد در طول سیزده سال گذشته دستخوش یک بحران نفسگیر داخلی بود، صد و پنجاه هزار عنصر تروریستی در قالب هفتصد گروهک تروریستی از سال 2011 که بحران سوریه آغاز شد وارد این کشور شدند، این افراد از هشتاد ملیت مختلف و تحت نظارت امریکا، رژیم صهیونیستی، ترکیه و برخی کشورهای عرب منطقه برای سرنگونی دولت بشار اسد تلاش کردند، اما حضور ایران، روسیه و محور مقاومت مانع سقوط دولت بشار اسد شد.
بشار اسد تحت فریب کشورهای عربی را خورد
هانی زاده با بیان اینکه از یک سال گذشته بشار اسد تحت تاثیر سیگنالهای فریبنده برخی کشورهای عرب در منطقه قرار گرفت و فاصله خودش را با ایران و محور مقاومت افزایش داد، افزود: در حقیقت کشورهای عرب منطقه مشوقهایی را به بشار اسد ارائه دادند که اگر از محور مقاومت و ایران جدا بشود کمکهای مالی برای بازسازی سوریه را در اختیار او قرار خواهند داد. این کارشناس مسائل منطقه تاکید کرد: بشار اسد تحت تاثیر این القاعات روابط خودش را با محور مقاومت، حزب الله، ایران و عراق کم کرد؛ به موازات این اتفاق گروههای مسلح مخالف دولت سوریه از سال 2018 در استان ادلب مستقر شده بودند و تحت نظارت دولت ترکیه آموزش میدیدند و از کشورهای عرب کمک مالی دریافت میکردند.
هانی زاده افزود: همین مسئله باعث شد که جبهه داخلی سوریه تضعیف شود، و سرانجام اتفاقی که افتاد در چارچوب توافق امریکا و دولت ترکیه و رژیم صهیونیستی برای تغییر ساختار داخلی سوریه بود.
سناریوی افغانستان در سوریه نیز رخ داد
وی با بیان اینکه ماهیت گروهکها مستقر در سوریه هنوز مشخص نیست و دولت بشار اسد هم در یک زمان کوتاه سقوط کرد، افزود: همان سناریویی که برای افغانستان در سالهای پیش تعریف شد و دولت اشرف غنی در یک بازه زمانی کوتاه سقوط کرد و طالبان بر افغانستان مسلط شد، همین سناریو در سوریه هم جواب داد و دولت بشار اسد سریعا سقوط کرد.
این کارشناس مسائل منطقه تاکید کرد: در حال حاضر وضعیت سوریه وضعیت ناپایداری است و این گروهها هنوز برای آینده سوریه برنامهای ندارند و ممکن است که دچار اختلاف شوند، در این صورت بعید نیست که ما شاهد جنگ داخلی در سوریه باشیم.
وی به حضور رژیم صهیونیستی در سوریه اشاره و افزود: از طرف دیگر رژیم صهیونیستی با استفاده از فضای داخلی سوریه تانکهای خود را به سمت قنیطره در ارتفاعات جولان گسین داشت و بخشی از قنیطره را تصرف کرد تا یک کمربند امنیتی از ارتفاعات جولان تا درعا در جنوب سوریه ایجاد کند.
محور مقاومت در خطر جدی
هانی زاده با تاکید بر اینکه محور مقاوم در خطر جدی است، گفت: احتمال دارد که در آینده عراق و یمن هم وضعیت مشابهای پیدا کنند، زیرا گزارشها نشان میدهد که هزاران نفر از عناصر فراری حزب بعث سابق عراق در اردن در حال آموزش هستند که اگر لازم شد و آمریکا چراغ سبز نشان داد، با کمک عشایر غرب عراق که وفادار به رژیم بعث هستند، شورشهایی علیه دولت محمد شیاع السودانی انجام دهند و عراق که یکی از کشورهای محور مقاومت است را دستخوش ناامنی کنند.
به گفتههانیزاده در یمن هم قرار است آمریکا نیروهای تفنگدار دریای خود را در شهر الهدیدی و بندر عدن مستقر کند تا بر تنگه باب المندب اشراف داشته باشه و انصارالله را خلع سلاح کند.
ایران باید شرایط جدید سوریه را بپذیرد
وی با تاکید بر اینکه ایران باید از طریق کشورهای عرب منطقه مانند قطر و عربستان که با مخالفان مسلح بشار اسد در ارتباطات هستند، تعامل داشته باشد گفت: همان اتفاقی که در افغانستان رخ داد و ایران با طالبان کنار آمد، باید همین سیاست را در سوریه ادامه دهد، به نوعی ایران باید شرایط را در سوریه بپذیرد، هیچ راهی برای ایران وجود ندارد.
هانیزاده با تاکید بر اینکه سوریه به عنوان حلقه مهم ارتباط محور مقاومت سقوط کرده و حزب الله هم ممکن است در مدار تهدید قرار بگیرد، گفت: باید به نوعی جایگاه ایران در سوریه حفظ شود، هر چند که گروههای مخالف دولت سوریه نگاه مثبتی نسبت به ایران و محور مقاومت ندارند.
به گفته وی کشورهای عربی سعی میکنند بر گروهها مخالف دولت بشار اسد نفوذ داشته باشند و آنها را تقویت کنند، هر یک از کشورهای عربی مخصوص کشورهای حوزه خلیج فارس سعی میکنند جایگاه ایران را در سوریه پر کنند و نفوذ خودشان را گسترش دهند، حتی رژیم صهیونیستی هم تلاشش بر این است که در سوریه نفوذ داشته باشد.
دولتی لیبرال در سوریه سرکار خواهد آمد
وی همچنین به واکنش کشورهای غربی نسبت به تحولات سوریه اشاره کرد و گفت: غربیها نیز به دنبال انتقال قدرت به صورت سیال و ارام در سوریه هستند تا بتوانند دولتی را سرکار بیاورند که وابسته به امریکا و غرب باشد، به نظر میرسد هدف امریکا و غرب این است که بعد از این دوره گذار یک دولت لیبرال و وابسته به آمریکا و غرب که رژیم صهیونیستی را هم به رسمت بشناسد سرکار بیاورند.هانی زاده با تاکید بر نقش تخریبی ترکیه در اتفاقات سوریه گفت: از سال 2018 گروههای مسلح مخالف بشار اسد، توسط ترکیه در ادلب اموزش دیدهاند و زیر چتر حمایت ترکیه بودهاند. ترکیه هدفهای دراز مدتی برای نفوذ در منطقه دارد و قطعا در آینده سوریه نقش بسیار مهمی خواهد داشت و جای ایران و محور مقاومت خواهد گرفت.
تحولات سوریه مقدمهای برای خاورمیانه جدید است
وی در ادامه این گفتوگو تاکید کرد که این نگرانی وجود دارد که این اتفاق مقدمهای برای طرح خاورمیانه جدید و تقسیم کشورها باشد، احتمال دارد تقسیم سوریه در آینده به چند کشور عربی نشین، مسیحی نشین، سنی نشین و کردنشین اتفاق بیفتد.
هانی زاده افزود: احتمال دارد که عراق در مرحله بعد باشد و بعد نوبت به یمن برسد، احتمال دارد محور مقاومت آسیب جدی ببیند، اینها در واقع هشدارهایی است که توسط کارشناسان ارائه میشود، گفته میشود که محور مقاومت در خطر جدی قرار دارد.
این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه طبیعتا با این اتفاق رژیم صهیونیستی تقویت شده و سوریه به عنوان یکی از کشورهای حامی مردم فلسطین و غزه سقوط کرده است، گفت: گروههایی مسلحی که در سوریه هستند خیلی به دنبال کمک به مردم غزه نیستند، بلکه با اسرائیل تعامل دارند، بنابراین غزه و فلسطین و مبارزات فلسطین هم تحت تاثیر فضای سوریه قرار خواهد گرفت.
باید منافع ایران در سوریه حفظ شود
وی در پایان تاکید کرد که باید با هوشمندی بالا کشورهای محور مقاومت مخصوصا ایران مسائل سوریه را دنبال کنند تا شرایطی فراهم شود که منافع ایران حفظ شود. ایران منافع زیادی در سوریه دارد سرمایه گذاریهای کلانی در سوریه داشته که باید آنها را حفظ کند.هانی زاده به حمله به سفارت ایران در دمشق اشاره کرد و گفت: حمله به سفارت ایران در دمشق مقدمه ای است برای اینکه جایگاه ایران در سوریه متزلزل شود و منافع ایران در آینده تحت تاثیر فضای جدید سوریه قرار بگیرد.