گروه سیاسی- مانیا شوبیری: دولت چهاردهم بیش از صد روز پر چالش را سپری کرده است. از یک سو تندروهای داخلی حضور محمدجواد ظریف را در دولت بهانه کردهاند و گاه و بیگاه بر دولت میتازند، از سوی دیگر قطعنامههای بینالمللی مسیر مذاکرات را پر بیچ و خم کرده است و از طرف دیگر بر سرکار آمدن ترامپ و انتصابات ضد ایرانی او آینده را بیش از پیش مبهم کرده است.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،علی مطهری بر مذاکرات مستقیم و بدون واسطه تاکید دارد و معتقد است اگرچه از مذاکره با ترامپ یه دلیل به شهادت رساندن سردار سلیمانی اکراه داریم، اما در این زمینه باید سری به سیره پیامبر بزنیم. مطهری اشارهای نیز به حملات بی پایان پایداریها به ظریف دارد و میگوید نفرت آنها از ظریف به برداشت اشتباهشان از برجام برمیگردد. آنها چون برجام را خیانت میدانند، دست از دشمنی با ظریف بر نمیدارند.
در ادامه شروح گفتوگوی مردم سالاری با علی مطهری، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی را میخوانید:
زمانی که مصالح ما اقتضا کند مذاکره باید انجام شود
علی مطهری، نايب رئيس مجلس دهم در گفتوگو با «مردم سالاری» با اشاره به اینکه مذاکره همیشه زمانی که مصالح و منافع ما اقتضا کند باید انجام شود، گفت: ما نمیتوانیم بگویيم مذاکره حتما باید انجام بشود یا انجام نشود، بستگی به مصالح و منافع کشور دارد؛ البته حتما باید در طرف مقابل هم این خواسته وجود داشته باشد، یعنی مذاکره به شکلی نباشد که فقط ما خواهان مذاکره باشیم و به نوعی التماس کنیم.
مطهری در ادامه یادآور شد: در حال حاضر شرایط به گونهای است که هم ما برای رفع تحریمها نیاز به همراهی غرب داریم و هم غربیها در موضوع فلسطین، لبنان، سوريه و حتی موضوع اوکراین به ما محتاج هستند.
وی خاطر نشان کرد: به نظر میرسد که زمان مناسبی برای مذاکره است. البته اگر قرار بر مذاكره باشد اولاً بهتر است مذاكره با خود آمريكا باشد و ثانياً بايد به صورت مستقيم باشد. نباید اینطور باشد که ما یک کشور دیگری را واسطه قرار دهیم، چون این واسطهها به فکر منافع خودشان نيز هستند.
مذاکره باید مستقیم باشد
این نماینده پیشین مردم تهران در ادامه با اشاره به اینکه باید از سبک مذاکرهای که گاهی در وین انجام میشد که ما در یک سمت خیابان بودیم و طرف امریکایی در هتلی آن سوی خیابان و در این میان واسطهای پیغام میبرد اجتناب شود، گفت: به نظر من این کارها منطقی نیست، خصوصاً اگر بعد ادعا كنيم كه ما میخواهیم امریکایها را تحقیر کنیم، در حالي كه به ضرر مصالح و منافع کشور عمل كرده و مردم خودمان را تحقير كردهايم.
مطهری با تاکید بر اینکه مذاکره باید مستقیم باشد، گفت: البته با توجه به اینکه ترامپ، رئیس جمهور امریکا شده و او قاتل سردار سلیمانی است، طبیعتا ما اکراه داریم از مذاکره و برای ما سخت است؛ اما در این موضوع باید به سیره پیغمبر مراجعه کرد.
در مذاکره با ترامپ باید به سیره پیامبر مراجعه کرد
وی در ادامه افزود: پیامبر اسلام در آستانه فتح مکه با ابوسفیان مذاکره کرد. ابوسفیان خیلی به مسلمانان و پیغمبر اسلام آسیب زده بود و حمزه سیدالشهدا را همسر او به قتل رسانده بود. اما وقتی مصالح اسلام اقتضا کرد پیامبر برای اینکه مکه را بدون خونریزی فتح کند قبل از ورود به مکه با ابوسفیان مذاکره کرد و قول و قرارهایی گذاشته شد و فتح مکه به آسانی صورت گرفت.
وی با تاکید بر اینکه ترامپ باید قصاص میشد چون خودش به صراحت اقرار کرد که سردار سلیمانی را به قتل رسانده است، گفت: در واقع بهتر بود که در طول این چهار سال ترامپ قصاص ميشد، ولی اكنون به هر حال رئیس جمهور امریکاست و ما به احترام مردم امریکا باید او را بپذیریم و اگر نیاز باشد باید مذاکره هم بکنیم.
در مذاکره با اروپا دست بالا را داریم
مطهری افزود: الان هم مذاکراتی که بین معاونان وزرای خارجه سه کشور اروپایی و معاون وزیر خارجه ما در جريان است به نظرم کار خوبی است. ایران نیز از موضع قدرت وارد شده است چون بعد از قطعنامه شوراي حكام ما سانتریفیوژهای جدید را وارد عمل کردیم و به همین علت دست بالا را داریم. در موضوع لبنان و غزه هم با توجه به آتشبس اخير در مجموع در موضع خوبي قرار داريم. لذا الان به نظرم مذاکره با این کشورهای اروپایی میتواند مفید واقع شود. این فعال سیاسی در ادامه این گفتوگو در پاسخ به اين سوال که چرا نمایندگان تندرو مجلس از جمله آقایان رسایی، کوچکزاده و ثابتی نسبت به آقای ظریف این مقدار هجمه دارند، گفت: این افراد تفکری درباره برجام دارند و معتقد هستند برجام خیانت بوده است. همانطور که میدانید اینها در دورهای در مخالفت با برجام با ترامپ همصدا شدند و هر دو برای انهدام برجام متحد بودند، منتها ترامپ و نتانیاهو میگفتند برجام به ضرر امریکاست و ایران سر ما را کلاه گذاشت، اما اين افراد معتقد بودند که سر ایران کلاه رفته است.
چون برجام را خیانت میدانند با ظریف زاویه دارند
وی با اشاره به اینکه این همصدایی خیلی عجیب بود، گفت: در نهایت این دو گروه مثل دو تیغه یک قیچی برای قطع منافع ایران اقدام کردند. این افراد چون برجام را خیانت میدانند، طبیعتا نگاهشان به آقای ظریف و آقای روحانی بسیار منفی است، در حالی که فکرشان درباره برجام اشتباه است.
مطهری با تاکید بر اینکه همه صاحب نظران معتقد هستند که برجام به نفع ایران بود و بسیاری از مشکلات را میرفت که حل بکند، گفت: در آن دو سالی که برجام اجرا شد ما دیدیم که هم تورم تکرقمی شد و هم رشد اقتصادی ما افزایش پیدا کرد و میرفت که به رونق اقتصادی در کشور بيانجامد. متاسفانه سال 97 آقای ترامپ ناگهان از برجام خارج شد و این مشکلات به وجود آمد. این نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی افزود: رفتار این افراد به نگاهی که به برجام دارند برمیگردد، در حالی که فکر اولیه و نگاهشان به برجام غلط است و همه کارشناسانی که خالی از حب و بغض سیاسی هستند برجام را به نفع ایران و مفید به حال ایران میدانند. این افراد باید نگاه خودشان را تغییر بدهند.
نباید وقت کشور و مجلس تلف کرد
مطهری در پاسخ به این سوال که چرا این افراد با اصلاح قانون مشاغل حساس مخالف هستند، گفت: به نظرم روی موضوع نادرستی پافشاری میکنند. تابعیت قهری چیزی است که خارج از اختیار فرد بوده و آن فرد هیچ تعهدی به دولت خارجی نداده است. فرد در آن کشور متولد شده و به طور طبیعی شناسنامهاش صادر و تابعیت پیدا کرده است. این فرق میکند با کسی که بعد از سن بلوغ با اراده خود برای دریافت تابعیت اقدام کرده و احیانا تعهداتی هم قبول کرده است. وی تاکید کرد: اگر فرزند شخصی در کشور بیگانه متولد شده و تابعیت آن کشور را به طور قهری پیدا کرده به نظرم نباید مانعی برای تصدی پست حساس برای او وجود داشته باشد؛ مسئله، مسئله روشنی است و نباید ما وقت کشور و مجلس را با این موضوع بگیریم.
در چند ماه اخیر دست دولت بسته بوده است
مطهری در ادامه این گفت و گو به صد روزگی دولت و عملکرد دولت چهاردهم در صد روز گذشته نیز پرداخت و گفت: زود است برای اینکه درباره عملکرد دولت اظهار نظر کنیم، چون در این چند ماه دولت مشغول انتصابات و انتخاب مدیران بوده است. از طرف دیگر در یک شرایط حساس منطقهای و بینالمللی قرار داریم که تا حد زیادی دست دولت را بسته است. وی افزود: دولت خیلی از کارهايی را كه به دنبال انجام آن بوده در این شرایط نمیتواند انجام بدهد. از طرف دیگر اتفاقاتی رخ داده است که اختیارش دست دولت نیست، مثلا افزایش قیمت دلار تحت تاثیر جنگ غزه و لبنان، از طرف دیگر احتمال حملهی اسرائیل به ایران یا برعکس که مطرح میشود، قیمت دلار خود به خود بالا میرود و این اتفاقات در اختیار دولت نیست؛ یا اقدامی که اخیراً آژانس بینالمللی انجام داد و سه کشور اروپایی در آژانس قطعنامهای را عليه ايران به تصویب رساندند و باعث شد که قیمت دلار افزایش پیدا کند. اینها چیزهایی است که دست دولت نیست ولی کار را برای دولت مشکل میکند.مطهری خاطر نشان کرد: دولت در این چند ماه در یک حالت طبیعی نبوده، لذا نباید انتظار زیادی از آن داشته باشیم، البته گرانیها همچنان ادامه دارد و در این شرایط متوقف کردن این گرانیها کار آسانی نیست. مقداری که ما اطلاع داریم این است که دولت تلاش خودش
را انجام میدهد.