گروه سياسي- فهيمه جهازيان: دور دوم انتخابات دوازدهمين دوره مجلس شوراي اسلامي جمعه آينده در حوزههايي که سرنوشت آنها در مرحله اول مشخص نشده است، برگزار خواهد شد و برخلاف دور اول که بايد نامزدها حداقل 20 درصد آرا را براي ورود به پارلمان کسب ميکردند، در اين دوره هر نامزدي بيشترين آرا را کسب کند وارد مجلس دوازدهم خواهد شد.
روند برگزاري انتخابات
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،روند برگزاري انتخابات مجلس شوراي اسلامي به نيمه اول سال گذشته برميگردد و زمانيکه دولت لايحه اصلاح قانون انتخابات را به مجلس ارايه کرد.
پس از کش و قوسهاي فراوان بر سر برنامه هفتم توسعه و اتمام آن در صحن مجلس، نمايندگان بي درنگ بررسي اصلاح قانون انتخابات را در دستور کار قرار دادند و شوراي نگهبان نيز بلافاصله بعد از بررسي، آن را تاييد کرد تا وزارت کشور رسما زنگ آغاز انتخابات را بزند.
وازت کشور در همان ابتدا از نامزدها خواست که قبل از ثبت نام رسمي پيش ثبت نامي داشته باشند تا مراجع 6 گانه از جمله وزارت علوم صحت موارد اعلامي مانند مدرک تحصيلي را بررسي کند.
بعد از آن از نامزدها خواسته شد که رسما ثبت نام کنند و بعد از آن هياتهاي اجرايي وارد بررسي صلاحيتها شدند که ردصلاحيتهاي صورت گرفته در تاريخ انقلاب اسلامي بعد از انتخابات مجلس چهارم بي نظير بود. پس از آن هياتهاي نظارت دوباره صلاحيتها را بررسي کردند و سپس دوباره هيات مرکزي نظارت در شوراي نگهبان بررسي افراد متشاکي را بررسي کرد. در نهايت انتخابات مجلس هفتم اسفندماه سال گذشته کم رمق و خالي از هرگونه رقابت ميان جريانهاي سياسي برگزار شد.
رکوردهاي انتخابات مجلس دوازدهم
اولين رکورد و مهترين آن عدم حضور مردم در پاي صندوقهاي راي بود که اين دوره کمترين ميزان مشارکت مردم در تاريخ انتخابات جمهوري اسلامي را ثبت کرد. به شکلي که در تهران کمترين ميزان مشارکت و در استان کهگيلويه و بويراحمد بيشترين ميزان مشارکت ثبت شد. البته هميشه اين استان در ميزان مشارکت بيشترين افراد را داشت و حتي در برخي از موارد اين تعداد بيشتر از 100 درصد نيز ميرسيد.
در عين حال استانهاي تهران و البرز کمترين ميزان مشارکت داشتند که همواره اين جايگاه ميان اين دو استان متغير بوده است.
موضوع رد صلاحيتهاي گسترده باعث شد که در تهران جبههها و احزاب جديد مانند قارچ سردربياورند به شکلي که حداد عادل رئيس اصولگرايان از آنها به تعبير پاجوش استفاده کرد.
که از آن جمله ميتوان به ليستهاي صداي ايران و امنا اشاره کرد که هرکدام نامزدهاي خود را از احزاب اصولگرا و بعضا تندرو معرفي کرده بودند.
ليستهاي مختلفي از گروههاي متفاوت اصولگرايي در نبود رقيب اصلاح طلب خود، در هر جايي خود نمايي ميکرد و همه انها دايه دار رهبري جريان اصولگرا بودند. اما اصلاح طلبان در تهران هيچ ليستي ندادند و در شهرستانها نيز حمايت از نامزدهاي خود را به احزاب اصلاح طلب سپردند.
همين موضوع باعث شد که اصلاح طلبان روبه حمايت از نامزدهاي استانهاي ديگر بياورند و در برخي از شهرها نيز نامزدهاي آنان در همان مرحله اول وارد مجلس شدند.
اما برخي از نامزدهاي اصولگرايي نيز مانند جواد کريمي قدوسي از مشهد و محمدرضا باهنر از کرمان و محمدباقر نوبخت از رشت نتوانستند در همان مرحله اول آراي لازم را براي حضور در پارلمان کسب کنند.
برخي از اصولگرايان نيز در غياب اصلاح طلبان حوزه انتخابيه خود را عوض کردند و در تهران نامزد شدند که از ان جمله ميتوان به عليرضا سليمي نماينده محلات و دليجان و حسين حسين زاده بحريني نماينده مشهد اشاره کرد.
تعداد نامزدهاي مرحله دوم
در مرحله اول انتخابات، تکليف 245 کرسي بهارستان مشخص شد و 45 کرسي ديگر نيز در مرحله دوم انتخابات تعيين تکليف ميشوند.
از ميان 245 منتخب مجلس آينده، 103 نفر؛ يعني 42 درصد، سابقه نمايندگي در مجلس يازدهم را دارند و 142 منتخب جديد؛ يعني58 درصد، راهي مجلس ميشوند تا 4 سال به عنوان موکل حوزههاي انتخابيه خود، بر صندليهاي ساختمان هرمي شکل پارلمان تکيه زنند.
پيش از اين محمدرضا باهنر با هفت دوره نمايندگي بيشترين حضور در پارلمان را داشت ولي پس از راي آوري محمد مهدي مفتح از حوزه تويسرکان با 8 دوره حضور در مجلس باسابقه ترين نماينده مجلس دوازدهم خواهد بود.
آرا شاورديان، شارلي انويه تکيه، همايون ساميهيح نجف آبادي، از نمايندگان اقليتهاي مذهبي مجلس يازدهم، توانستند بار ديگر در پارلمان دوازدهم نيز حضور داشته باشد.
از سوي ديگر، بايد از اولين زن در ميان اقليتهاي مذهبي نام برد که توانست به عنوان منتخب مردم خود قدم در ساختمان بهارستان بگذارد. او بهشيد برخوردار نماينده زن زرتشتيان است که توانست کرسي پارلمان را از آن خود کند.
ترکيب سياسي مجلس
در مجلس دوازدهم علارغم اينکه بازهم اصولگرايان اکثريت را در دست دارند، برخي اصلاح طلبان نيز به مجلس راه يافتند که از ان جمله ميتوان به مسعود پزشکيان از تبريز، غلامرضا نوري قزلجه از بستان آباد، سيدفريد موسوي از مراغه، غلامرضا تاجگرون از کهگيلويه اشاره کرد و اميد است با حضور اين افراد بتوانند فراکسيوني اقليت اما قوي را تشکيل دهند.
در همين حال برخلاف دورههاي گذشته که فرد اول تهران به عنوان رئيس مجلس انتخاب ميشد اين بار محمدباقر قاليباف نفر سوم تهران شد و نفر اول محمود نبويان عضو جبهه پايداري بود که در تهران در همان مرحله اول اکثريت آرا را کسب کرد و به عنوان نفر اول تهران به مجلس راه يافت.
مرتضي آقا تهراني ديگر عضو جبهه پايداري نيز در منتخبان مرحله اول بود که وارد مجلس شد. از ديگر عجايب اين دوره انتخابات حضور ثابتي مجري تلويزيون در منتخبان شهر تهران است که در ليست پايداري قرار گرفته بود و وي نيز توانسته وارد مجلس شوراي اسلامي شود.
حال به اين تفاسير به نظر ميرسد که رقابت اصلي بر سر صندلي رياست مجلس آينده باشد، جايي که از هم اکنون افراد بسياري دندان تيز کرده اند که آنرا تصاحب کنند. در طي روزهاي گذشته خبر از رايزني با نمايندگان منتخب براي رياست قوه مقننه شنيده ميشود. حتي دولتيها در طي روزهاي گذشته با انتقادات گسترده از مرکز پژوهشهاي مجلس درباره گزارشهاي تحليلي آن در زمينه بودجه سعي در تاثيرگذاري بر روند انتخاب رئيس مجلس دارند. منوچهر متکي، حميد رسايي، محمود نبويان، محمدباقر قاليباف و مجتبي ذوالنوري در صدد هستند تا نمايندگان منتخب را ترغيب کنند که در زمان تعيين رئيس مجلس به آنها راي دهند و آنها را جزء سران نظام کنند. برخي نيز بر اين اعتقادند که در نهايت دوباره قاليباف رئيس مجلس خواهد شد و حتي شنيده شده است که قاليباف براي اينکه آراي فراکسيون اقليت را نيز داشته باشد پيشنهاد نايب رئيسي اول را به مسعود پزشکيان کرده است که درنهايت بايد ديد که در هفته دوم تشکيل مجلس دوازدهم نام چه کسي از گلدانهاي راي پارلمان خارج ميشود.