قیمت پیاز چرا افزایش یافت و این افزایش قیمت نشاندهنده چه چیزی در سال جدید است؟
قیمت پیاز در روزهای آغازین سال ۹۸ به نحو کمسابقهای افزایش یافته و قیمت این محصول که نقش مهمی در سبد خانوارهای کشور دارد، در برخی از استانها حتی به قیمت بالاتر از پانزده هزار تومان هم رسیده است. قیمت یک کیلو پیاز در ایران هماکنون از نرخ یک دلار آمریکا نیز پیشی گرفته است!
به گزارش
مردم سالاری آنلاین، در حالی که کشور گرفتار
سیل و خسارات ناشی از آن است، در روزهای گذشته افزایش شدید
قیمت پیاز، واکنشهای زیادی را در فضای مجازی به همراه داشته است. پیاز محصول پرمصرفی محسوب میشود و با توجه به نوع استفاده از آن، جایگزینی نیز برای آن وجود ندارد.
افزایش
قیمت پیاز در این فصل از سال، دلایل مختلفی دارد. یکی از این دلایل،
وقوع سیلاب در استانهای جنوبی کشور است که به علت شرایط آب و هواییشان در آغاز فصل بهار، بخش قابل توجهی از نیاز کشور به پیاز را تأمین میکنند.
عباس قبادی، معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفته است «یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت پیاز، بارندگیهای اخیر در استانهای جنوبی بود که برداشت و حمل آن به وقفه افتاد.» علاوه بر وقوع سیل در استانهای جنوبی، بهخصوص خوزستان،
محدودیتهای ترافیکی ایام نوروز نیز در افزایش قیمت این محصول دخیل بوده است؛ چرا که محدودیتهای ترافیکی معمولاً در ایام نوروز به افزایش هزینههای حمل منجر میشود و تا حدی افزایش قیمت صیفیجات و میوهجات را به همراه دارد.
اما شاید دلیل عمده افزایش قیمت پیاز،
افزایش صادرات آن باشد. در فضای مجازی، در روزهای گذشته ویدئوهایی پخش شده است که نشان میدهد صف طویلی از کامیونهای حامل پیاز، منتظر ورود به خاک عراق از مرز پرویز خان در استان کرمانشاه هستند.
افزایش قیمت ارز در ایران باعث شده تا صادرات و حتی
قاچاق محصولات کشاورزی به کشورهای همسایه افزایش یابد و این امر افزایش قیمت فروش داخلی این محصولات را به همراه داشته است. در روزهای گذشته نیز گفته شد که قاچاق پیاز به عراق، علت افزایش قیمت این محصول در استانهای مختلف کشور بوده است.
اما علی مویدی، رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز امروز در اینباره گفته است: «طرح ادعاهای عجیب و غریب مانند اینکه قاچاق پیاز عامل گرانی آن شده است، صحت ندارد؛ چرا که وقتی محصولی به صورت رسمی صادر میشود، دلیلی برای قاچاق آن وجود ندارد. صادرات بیش از حد پیاز که به صورت رسمی شکل گرفته، عامل اصلی افزایش قیمت آن بوده و در کنار آن بارندگیهای اخیر نیز سبب تأخیر در برداشت و دیر رسیدن آن به بازار شده است».
معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز گفته است «بازارهای کشورهای اطراف از جمله عراق به دلیل کیفیت مناسب پیاز کشور ما، طالب این محصول هستند و با قیمت مناسب خریداری میکنند و این امر باعث شد تا صادرات پیاز افزایش یابد و بازار داخل نیز با کمبود پیاز روبرو شود».
این مقام مسئول گفته است که به منظور تنظیم بازار داخلی سیب زمینی و پیاز، صادرات این محصولات از پانزدهم فروردین ماه ممنوع شده است.
زنگ خطر افزایش نرخ تورم به صدا درآمد
افزایش قیمت محصولاتی نظیر پیاز، زنگ خطر گرانی هرچه بیشتر کالاها را به صدا درآورده است. پیاز، برعکس گوجه فرنگی، یکی از محصولات کشاورزی است که بهطور سنتی قیمت آن کمتر دچار افزایش شدید میشود. با این حال، در نوروز امسال، پیاز نیز افزایش شدید قیمت را تجربه کرده است.
تورم اقلام خوراکی در ماههای گذشته افزایش شدیدی داشته است. آخرین گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد که قیمت خوراکیها و آشامیدنیها در اسفند سال ۹۷ نسبت به اسفند ۹۶، ۷۳.۲ درصد افزایش یافته است. قیمت سبزیجات در اسفند ماه ۹۷ نیز نسبت به اسفند ۹۶، ۱۰۱ درصد افزایش یافته است. در مجموع نیز شتاب افزایش نرخ تورم در ماه گذشته بیش از ماههای بهمن و دی سال ۹۷ بوده است.
گزارش مرکز آمار که در روز یکشنبه یازدهم فروردین منتشر شده نشان میدهد که قیمت پیاز در اسفند سال ۹۷ نسبت به اسفند ۹۶، افزایش بیش از یکصد و شش درصدی را تجربه کرده است. افزایش قیمت پیاز در اوایل فروردین سال جاری، احتمالاً باعث خواهد شد تا این محصول در گزارش بعدی مرکز آمار، رکورد بیسابقهای را به ثبت برساند.
در واقع، نه تنها نشانهای از مهار
تورم در اقتصاد ایران پدیدار نشده است، بلکه رویدادهای آغازین سال ۹۸، از جمله افزایش کمسابقه قیمت محصولی همچون پیاز، نشان میدهد که دور تازهای از افزایش نرخ تورم آغاز شده است. در اقلام خوراکی، قیمت گوشت قرمز و مرغ افزایش شدیدی در ماههای گذشته تجربه کرده بود و افزایش قیمت گوشت هنوز بعد از چند ماه، مهار نشده است. حالا گرانی به سرعت طیف وسیعتری از کالاها را فرا گرفته و حتی به پیاز نیز رسیده است. در بهار امسال قیمت پیاز به شدت افزایش یافته و شاید آن ضربالمثل معروف را باید اینگونه تغییر دهیم که سالی که نکوست از پیازش پیداست!