قهوه یکی از پر مصرفترین نوشیدنیها در جهان است، بطوریکه پیشبینی میشود روزانه 25/2 میلیارد فنجان قهوه در سراسر دنیا مصرف میشود.
بر اساس نتایج مطالعات انجام شده، نوشیدن قهوه به مقدار زیاد، موجب کاهش میزان التهاب، کمشدن مقاومت انسولینی و پائین آمدن احتمال بروز دیابت میشود. تحقیقات اخیر نشان میدهد احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی در افرادی که به میزان بالایی قهوه مینوشند کمتر است و این ارتباط در زنان بیش از مردان مشاهده میشود.
بر اساس این گزارش میزان HDL1 به عنوان شاخصی که ارتباط معکوس با احتمال ابتلا به سکته دارد در میان زنانی که قهوه مینوشند، بیش از زنانی است که قهوه مصرف نمیکنند. این امر در بین مردان مشاهده نشده است و همچنین میزان CRP2 که نشان دهنده وجود التهاب در بدن است در زنانی که قهوه مصرف میکنند به میزان پایینتری گزارش شده اما این نتیجه در رابطه با مرگ ناشی از سرطانها و یا بیماریهای مزمن مانند بیماریهای گوارشی و تنفسی مشاهده نشده است.
به گزارش مرکز تحقیقات بیماریهای غیرواگیر پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران بر اساس مطالعهای که بر روی بیش از پانصدهزار شرکت کننده در ده کشور اروپایی صورت گرفت، میزان مصرف قهوه، آنزیمهای کبدی و آزمایشهای مربوط به بیماریهای قلبی و متابولیک در آنان بررسی شده است که نتایج این مطالعه نشان میدهد، میزان آنزیمها و نشانگرهایزیستی (Biomarker) مربوط به سیروز کبدی ( التهاب شدید کبدی) در افرادی که به میزان بالایی قهوه مصرف میکنند، کمتر تشخیص داده شد که بر این اساس، احتمالا قهوه تأثیر مثبت بر روی عملکرد کبد خواهد داشت. تحقیقات نشان دادهاند که کافئین Caffeine)) اثرات ضد فیبروژنیک بر روی سلولهای کبدی داشته و میزان تکثیر سلولی را کاهش و میزان مرگ سلولی را افزایش میدهد.
قهوه با کاهش تجمع چربیها و التهاب کبدی، موجب ممانعت از گسترش بیماری کبد چرب میشود. اثر سودمند مصرف قهوه در جلوگیری از وخیم شدن بیماری کبدی در بیماران مبتلا به هپاتیت C گزارش شده که نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده ارتباط مستقیم بین مصرف بیشتر قهوه با احتمال کمتر خطر ابتلا و مرگ ناشی از بیماریهای متعدد است.
پانوشت
1HDL یکی از ملکولهای چربی خون از نوع لیپوپروتئین است و کار عمده آن انتقال کلسترول از بافت ها و هدایت آن به سمت کبد بوده به طور کلی این نوع چربی مفید در خانم ها بیشتر از آقایان و در ورزشکاران بیشتر از افراد غیر ورزشکار است. میزان بالای HDL خطر بیماریهای قلبی را پایین و میزان کم آن، خطر این نوع بیماری را به شدت بالا میبرد.
2 پروتئینهای فاز حاد مانند پروتئین CRP در اثر عواملی چون التهاب و عفونتهایی مثل عفونت باکتریایی و ویروسی و بدخیمیها در سرم خون افزایش مییابند. این پروتئینها وظیفه کاهش التهاب در بافتها بوسیله از بین بردن قطعات بافتی آسیب دیده را برعهده دارند، این پروتئینها جز سیستم ایمنی ذاتی بدن هستند.