در حالی که مذاکرات هستهای ایران و ۵+۱ در سطح کارشناسی در ژنو جریان دارد و از دو روز آینده نیز دور جدید آن با حضور وزیرخارجه کشورمان و وزرای ۵+۱ پیگیری میشود، برخی نمایندگان کنگره امریکا در پی تشدید تحریمها علیه ایران و محدود کردن دولت اوباما برای توافق با ایران هستند.
خبرگزاری رویترز دیروز گزارش داد علیرغم آنکه اوباما گفته تشدید تحریمها میتواند مذاکرات را با خطر روبرو کند، باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا اعلام کرده نمایندگان دموکرات و جمهوریخواه کنگره طرحی برای تشدید تحریمها علیه ایران دارند.
این سناتور جمهوریخواه به رویترز گفته، نمایندگان کنگره این نگرانی را دارند که دولت اوباما به اندازه کافی با ایران سختگیرانه برخورد نکند. کنگره همچنین سرگرم تهیه لایحهای است که بر اساس آن هرگونه توافق اتمی با ایران باید به تایید نمایندگان کنگره برسد.
کورکر هدف این تلاشها را پررنگتر کردن نقش کنگره در توافق اتمی با ایران دانسته است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هم از برنامه جدید کنگره برای محدود کردن دولت این کشور برای توافق هسته ای با عنوان اولین چالش بین اوباما و کنگره در سال ۲۰۱۵ نام برده و خبر داده که کمیسیون بانک مجلس سنا نیزه هفته آینده جلسه استماعی برگزار میکند که در آن درباره "ضرورت استراتژیک" تحریمها صحبت خواهد شد.
با این وجود کاخ سفید بر این مساله تاکید کرده است که تصویب طرح مربوط به اعمال تحریم های جدید علیه ایران می تواند موجب شود تا ایران از میز مذاکره با شش قدرت جهانی، عقب نشینی کند.
بلومبرگ نیز در مطلبی نوشت که کنگره برخلاف مسیر اوباما در اعمال تحریم های جدید علیه ایران گام برمی دارد. کاخ سفید و سنا در واقع بر سر این مساله که آیا فشارها بر ایران را افزایش دهند، ستیز و نزاع دارند.
بر اساس گزارش بلومبرگ، فشارها ادامه دارد و طی هفته آینده نیز افزایش خواهد یافت چرا که کنگره قصد دارد تا نقش خود را در مذاکرات و توافق هسته ای با ایران پررنگ تر کند.
فشار کنگره و سنا به دولت امریکا برای جلوگیری از توافق با ایران در حالی است که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز چهارشنبه با همتای آمریکاییاش جان کری در ژنو دیدار و گفت و گو کرد. عباس عراقچی معاون وزارت خارجه ایران این مذاکرات را "فشرده، صریح و جدی" خواند و اظهار داشت که همه موضوعات در آن مرور شده و آخرین مواضع رد و بدل شده است.
ظریف پس از این دیدارها عازم آلمان شد تا با اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان دیدار کند. وی قرار است در همین چارچوب با وزیرخارجه فرانسه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز دیدار کند. مذاکرات ژنو در سطح کارشناسان همچنان ادامه دارد و در سطح وزرای امور خارجه روز ۲۸ دی (۱۸ ژانویه) از سر گرفته خواهد شد.