به گزارش مردم سالاری آنلاین، «خوبه که موضوع مسافرت من باعث سرگرمی دوستان شده و نمیدونستم اینقدر جلب توجه میکنه. من هم مثل خیلیها با هماهنگی، تعطیلات رو اومدم سفر. قطب هم نیستم. فکر نمیکنم سفر من ضرری به مردم و جامعه بزنه. فعلا دولت و مجلس هم جلسه ندارند. من تمام سفرهایم را با هزینه شخصی میروم و سفر یک مسئله شخصی است که برخی میخواهند از آن برای تخریب من استفاده کنند. من کاری را که فکر میکنم درسته انجام میدهم و تابه حال ضررم به مردم و جامعه نرسیده است…» این جملات بخشی از واکنش شهرام دبیری، معاون پارلمانی سابق رئیسجمهور در واکنش به اخبار مربوط به سفرش به قطب جنوب است.
سفری که اولین خبر مربوط به آن در پنجم فروردین ماه منتشر شد و ابتدا از سوی یک رسانه نزدیک به دولت و روابط عمومی دفترش تکذیب شد و سپس دبیری حضورش در قطب جنوب را منکر شد. اما عدم حضور این عضو کابینه پزشکیان در جلسات هیأت دولت و سکوت دولتمردان در برابر این ماجرا با ابهاماتی در میان افکار عمومی و فضای سیاسی ایجاد شده بود. در واقع این سوال مطرح بود که مسعود پزشکیان در برابر حواشی سفر یکی از رفقای قدیمیاش چه واکنشی خواهد داشت؟
سفر شهرام دبیری به قطب جنوب و سپس لحن تندش در مواجه با انتقادات، باعث ایجاد یک فضای منفی در میان اهالی سیاسی و افکار عمومی شد. در واقع، سفری که بنا به روایت ها حداقل بین ۳۲ هزار تا ۳۶ هزار دلار هزینه دارد در هیاهوی نوروز ۱۴۰۴ که با رسیدن قیمت دلار به بالای صدهزار تومان آغاز شد، عصبانیت های زیادی را ایجاد کرده و برخی خواهان برکناری یا استعفای شهرام دبیری بودند؛ مثلا فردی چون، علی اصغر شفیعیان، چهره رسانهای نزدیک به رئیسجمهور، تلویحا از کنار رفتن شهرام دبیری از معاونت پارلمانی دولت سخن گفت. او در شبکه اجتماعی نوشت: اگر روزی صداقت یک مسئول دولتی زیر سوال رفت، قاعدتا همکار رئیس جمهور صادق نخواهد ماند!
محمد مهاجری، عضو ستاد اطلاع رسانی دولت هم در واکنش به لحن تند دبیری نوشت: آقای دبیری! کسی شما را مخاطب قرار نداده. حرف مردم با رئیسجمهوری است که با نهجالبلاغه از مردم رای گرفته. در همین نهج البلاغه، مولاعلی به یکی از کارگزارانش فقط به خاطر یکبار شرکت در مهمانی یکی از ثروتمندان نهیب میزند. این سوال را باید آقای پزشکیان جواب دهد که آیا ایشان با سفرهای متوالی شما هیچ مشکلی ندارد و آنگونه که شما نوشتهاید با ایشان هماهنگ شده است؟ به جای اینکه از مردم بخاطر رفتار زشتتان عذرخواهی کنید دو قورت و نیمتان هم باقی است؟
اما با وجود این درخواستها برای کناره گیری شهرام دبیری، شنیده می شد که او گفته بود که رئیس جمهوری باید برکنارش کند. در نهایت نیز صبح شنبه، به دستور مسعود پزشکیان حکم خروج دبیری از دولت صادر شد. در این حکم که با ادبیات تند و تیز هم نوشته شده، آمده است: در این ایام پس از بررسی خبر، قطعی شد که در ایام نوروز در سفر تفریحی قطب جنوب بودید. در دولتی که مفتخر به اقتدا به مولای متقیان است و در شرایطی که هنوز در کشورمان فشارهای اقتصادی بر مردم زیاد و محرومان پرشمارند، سفر پر هزینه تفریحی مسئولان رسمی، حتی با هزینههای شخصی، قابل دفاع و توجیهپذیر نبوده و با معیار سادهزیستی مسئولان سازگار نیست.
دوستی دیرین و همکاری و خدمات ارزشمند شما در معاونت پارلمانی دولت چهاردهم، مانع آن نیست که پایبندی به صداقت، عدالت و وعدههایی که به مردم دادیم، مقدم داشته شود. بنابراین از ادامه همکاری با شما در دولت چهاردهم معذوریم.
در همین راستا، محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در گفتوگویی با خبرگزاری خبرآنلاین، درباره برکناری شهرام دبیری گفت: در مقام آسیب شناسی این قبیل عزل و نصبها ابتدا به نکتهای اشاره کنم، این توجه و تنبه با جریان اصولگرایی و اصلاح طلبی هر دو نسبتی روشن دارد. به عبارت دیگر عارضهای است که دامن هر دو گروه را بعضا گرفته و میگیرد. ما دچار یک آسیب جدی هستیم و این عارضه هم در دستگاه فکری_عملیاتی اصولگرایان و هم اصلاحطلبان بعضا جاری و ساری است. طبعا سیاسیون و افرادی که مدیریتی را در سطوح عالی برعهده میگیرند باید نسبت بدان هشیار باشند. آن نکته اینکه فردی که به مسئولیت بالایی دست پیدا میکند، لاجرم برای استقرار افراد در پست های زیر مجموعه، نگاه انتخابگر او به سوی نیروهای وابسته و نزدیک به خود دور میزند.
او ادامه داد: رفتار و روش اجرایی دوستان در نحوه گزینش نیرو دچار اشکال است. اینکه از افراد نزدیک به خود اقدام به انتخاب نیرو می کنند، فینفسه اشکالی ندارد اما این رویکرد بخشی از ماجراست که دلالت دارد بر شناخت مقدماتی و یا اعتماد مستقیم به او لکن قبل از آنکه فردی بخواهد به موقعیتی دست یابد، باید فرد مافوق ابتدا صلاحیت فنی و توان تجربی وفنی او را برای آن موقعیت شغلی احراز کند. متاسفانه، نوعاً در این نوع گزینش ها به طرز صحیح عمل نمی شود و فرد مافوق ابتدا دست به انتخاب میزند و سپس در مقام وجود صلاحیتهای کافی به بررسی میپردازد وچه بسا درمقام احراز کفایت و صلاحیت پاسخ درستی دریافت نمیشود. درچنین رویکردی عنصر منتخب که واجد صلاحیت لازم نباشد ناخواسته به لوازم مسئولیت واگذار شده ملتزم و به حساسیتهای آن موقعیت شغلی متعهد نیست.
عطریانفر گفت: به طور مثال، بزرگواری که پست ریاست جمهوری را برعهده دارد، مسئول ارشد کشور است و باید ببیند که مردان ریاست جمهوری او که باید بازوان توانمند او در پیشبرد ماموریتها باشند، چه کسانی هستند. مردان ریاست جمهوری یعنی نیروهای بلافصلی که در کنار رئیس جمهوری و یا اعضای کابینه او هستند. ستاد شخصی رئیسجمهوری مردان تمام قدی را میطلبد که مسئولیت را روی دوش آنان گذاشته و باید واجد صلاحیتهای احراز شده بسیار بالایی باشند.
محمد عطریانفر با بیان اینکه نوعا دیده شده که برخی دوستان چه در بستر سیاست ورزی و مدیریت اصولگرایی و چه اصلاح طلبی، زمانی که به موقعیت هایی دست پیدا کردند، موقعیت هایی را به دوستان نزدیک خود میدهند، گفت: حال برخی اوقات این پست با صلاحیتهای ذاتی فرد منتخب منطبق است که این درست و ارزشمند است و همه از آن استقبال میکنند. در مواردی هم دیده شده که آن موقعیت برای فرد انتخاب شده بسی بزرگ بوده و فرد برای آن جایگاه به اصطلاح قدش کوتاه است. لباس دولت و حکومت نباید بر تن فرد برگزیده گشاد باشد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب درباره سفر شهرام دبیری گفت: برای برادر عزیز دکتر پزشکیان آرزوی موفقیت داریم اما این عارضه مورد اشاره نسبت به برخی انتصابات ایشان وجود دارد که فی المثل امروز اقای دبیری- معاون پارلمانی ایشان - رسانهای شد و در کمتر از شش ماه، رییس جمهور مجبور به برکناری و خلع او شد. ممکن است افراد دیگری هم باشند که در آینده این وضعیت برای آنان صدق کند و اتفاق بیافتد. از این جهت، بدون اینکه بخواهم از کسی نام ببرم، فکر میکنم مسئولان ارشد کشورمان را باید دعوت کنیم تا قبل از انتخاب مردان بلافصلشان و استقرار آنان در موقعیت های مدیریتی مدنظر، صلاحیتهای لازم و کافی فرد را برای پست موردنظر بررسی کرده و انطباق دهند.
او گفت: قصد مقایسه این اقدام را با دولت های پیشین ندارم ولی نفس این پیشگیری به هنگام ارزشمند است. همانطور که برخی انتصابات را در گام نخست نقد میکنیم، باید از اقدام فوری آقای رئیس جمهوری نسبت به اصلاح امر قدردانی کنیم. شاید دیگران درگذشته مشابه اقدام شجاعانه رئیس جمهورپزشکیان، کاری نمیکردند. از دکتر پزشکیان باید سپاسگزار باشیم که درد را شناسایی کرد و در اولین گام با ضعف خود سازش نکرد و آن ضعف را جبران کرد.
همچنین عباس سلیمی نمین، فعال سیاسی اصولگرا، درباره برکناری شهرام دبیری از معاونت پارلمانی رئیس جمهوری به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: در این زمینه با دو موضوع مواجه هستیم. احساس شرایط عادی از سوی یک مقام عالی رتبه با وضعیت کنونی سازگاری ندارد. در شرایط کنونی، جامعه انتظار دارد که مسئولان عالی رتبه تمام وقت خودشان را برای حل و فصل مشکلات مغرم معطوف بدارند و این نوع سفرهای پرخرج و مغایر با وضعیت کنونی آحاد جامعه مورد پذیرش افکار عمومی نیست.
وی با اشاره به تکذیبه سفر دبیری به قطب جنوب ادامه داد: آنچه که در این زمینه، مهم تر و حائز اهمیت است، خلاف واقع گفتن است. جامعه باید به مسئولین عالی رتبه خودش، اعتماد کند. خلاف واقع گفتن، این اعتماد را از بین می برد و در شرایط کنونی به این اعتماد برای سرمایه اجتماعی به شدت نیازمند هستیم. جامعه برای عبور از شرایط سخت، باید بتواند به دست اندرکاران اجرایی کشور اعتماد کند. همچنین زمانی که سخنی خلاف واقع گفته می شود، به مراتب گناهی بالاتر از رفتن به سفر است.
این چهره سیاسی اصولگرا با بیان اینکه به هیچ وجه پذیرفته نیست که مسئولان عالی رتبه کشور، به مقامات بالاتر و ملت خلاف واقع بگویند، تصریح کرد: آنچه که صورت گرفت، کم ترین کاری است که ریاست محترم جمهور در این زمینه، توانست عمل کند. قطعا واکنش ریاست محترم جمهور قابل تقدیر است. اگر ما این آمادگی را در مسئولان ایجاد کنیم که تلاش و تحرک بیشتر داشته باشند، جامعه مواجهه راحت تری با مشکلات خواهد داشت و احساس می کند که مسئولان همه توان را برای حل مشکلات به کار می گیرند.
وی افزود: اگر جامعه احساس کند که مسئولان در یک فضای دیگری سیر می کنند، تحمل مشکلات سخت تر می شود. اگر قبول داریم که درگیر یک جنگ اقتصادی جدی هستیم، باید شرایط مسئولان هم منطبق با این شرایط باشد. اقدام آقای پزشکیان را اقدام بسیار شایسته و قابل تقدیری در این زمینه می دانم. خودشان قبل از ایجاد یک مطالبه در جامعه، برخورد متناسبی را صورت دادند.