دبیرکل حزب مردم سالاری، حضور جدی مردم پای صندوقهای رأی، نحوه تایید و رد صلاحیتها در شورای نگهبان و حل اختلافات میان برخی از دستگاههای مهم کشور را سه مشکلی اصلی کشور دانست و گفت: در صورت برطرف نشدن این مشکلات کاندیدایی برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ معرفی نخواهیم کرد.
دکتر مصطفی کواکبیان در گفت وگو با شفقنا درباره برنامه جریان اصلاح طلب و حزب مردمسالاری برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، اظهار کرد: در دفتر سیاسی حزب مردمسالاری در این زمینه بحثهای بسیاری داشتیم، ما سه مشکل در رابطه با کل جریان انتخابات داریم، یک مشکل حضور جدی مردم است، همان مساله ای که در اسفند ۹۸ داشتیم و معتقدم چندین مورد سبب غیبت ۶۰ درصدی مردم در انتخابات مجلس ۹۸ بوده است.
دغدغه حضور حداکثری مردم در انتخابات ریاست جمهوری آینده را داریم
وی ادامه داد: میانگین مشارکت فقط مردم در ۱۰ دوره انتخابات گذشته، مجلس ۶۳ درصد بود و این در حالی است که میزان مشارکت مردم در اسفند ۹۸، ۴۲ درصد بوده است یعنی ۲۱ درصد کاهش حضور داشتیم. برخی بیان میکنند در سایر کشورها مانند اروپا نیز حضور مردم در انتخابات ۴۰ درصدی است، اما به این نکته توجه ندارند که نظام انتخاباتی این کشورها حزبی است، اگر مردم در انتخابات کمتر یا بیشتر شرکت کنند بدین معناست که از آن حزب ناراضی یا راضی هستند در واقع حضور مردم در انتخابات ارتباطی به اصل نظام و حکومت ندارد.
دبیرکل حزب مردمسالاری گفت: ما تا به امروز به مردم میگفتیم حضور در انتخابات واجب شرعی، وظیفه قرآنی و ملی و احترام به خون شهداست، اما یکباره این حضور را با سایر کشورها مقایسه میکنیم و عدم حضور مردم را مهم برنشماریم که این رویه درستی نیست لذا باید زمینه ای فراهم کنیم تا سبب حضور حداکثری مردم پای صندوقهای رأی شود.
ضرورتی ندارد کاندیدایی معرفی کنیم
نماینده مردم تهران در مجلس دهم با بیان اینکه زمینههای ضروری برای حضور حداکثری مردم در پای صندوقهای رأی، دهها مورد است، اما مهم ترین آنها رسیدگی به وضعیت معیشتی مردم و افزایش اعتماد مردم به اصل نظام میباشد، تصریح کرد: اگر میزان حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ مانند انتخابات مجلس سال گذشته باشد، ضرورتی ندارد ما کاندیدایی معرفی کنیم چون مردمی که باید به صحنه بیایند و به کاندیدای ما رأی دهند، تصمیمی به حضور در پای صندوق رأی ندارند.
تأیید و رد صلاحیت شورای نگهبان باید ملاک و قاعدهای داشته باشد
رئیس خانه مطبوعات و رسانههای کشور پس از حضور جدی مردم در انتخابات، دومین مشکل را نوع برخورد شورای نگهبان دانست و اظهار کرد: در مجلس هشتم برای تعریف رجال سیاسی مذهبی طرحی ارایه دادیم و بیان داشتیم این رجال سیاسی از میان نمایندگان مجلس، وزرا، استانداران، اعضای مجمع تشخیص، خبرگان، اعضای هیات علمی، دبیران کل احزاب و مدیران مطبوعات باشد، اما شورای نگهبان این طرح را نپذیرفت لذا شاهدیم هر بار ۱۶۰۰ نفر قصد ریاست جمهوری دارند! در حالی که اگر ضابطه ای مشخص کنیم که قابل سنجش باشد، شخصی که صلاحیت ندارد ثبت نام نمیکند و اگر صلاحیت دارد نیز باید تأیید شود.
وی ادامه داد: اخیرا آقای کدخدایی اظهار نظر کردند کسانی که قبلاً احراز صلاحیت نشدند به صحنه نیایند، ولی از سوی دیگر میگویند کسانی که احراز صلاحیت شدند، ممکن است که این بار رد صلاحیت شوند. اگر بناست چند نفر مشخصی فقط تأیید صلاحیت شوند، به بنده به عنوان دبیرکل حزب که میخواهد قدرت سیاسی کسب کند، از قبل بگویند که تیپ شما اصلا به صحنه نیایند. با نوع تأیید و رد صلاحیتهای فعلی برخی از حزبها مانند حزب مردم سالاری چه انگیزه ای دارد که فعال شود؟! بنابراین تنها آرزو میکنیم که انتخابات به خوبی برگزار شود.
دبیرکل حزب مردم سالاری تأکید کرد: اگرچه با اقلیت مردم هم میتوان انتخابات برگزار کرد، اما توجه داشته باشیم که انتخابات باید مظهر و تجلی اراده اکثریت مردم باشد.
وی به سومین مشکل در ارتباط با کل انتخابات اشاره و خاطرنشان کرد: ما طرحی داریم به نام طرح جمهوریت سوم که در این طرح تأکید شده براساس اصل ۱۷۷ قانون اساسی باید در قانون اساسی پس از ۳۲ سال تحولی ایجاد شود. معتقدیم در حال حاضر اشکالاتی که بین دستگاههایی مانند مجمع تشخیص، شورای نگهبان، شورایعالی امنیت ملی و شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود دارد، بسیاری از مسایل را به بن بست کشانده است و اصلاح مواردی در قانون اساسی موجب میشود بسیاری از این مشکلات برطرف شود.
کواکبیان بیان کرد: حزب مردم سالاری معتقد است که اگر سه مشکلی که به آن اشاره کردم، حل شود، ممکن است که از درون حزب خود کاندیدا داشته باشیم، ولی فعلاً بنا نداریم با این اوضاع نظر دهیم. در عین حال باید مقداری به انتخابات نزدیک شویم، تا زمان انتخابات ریاست جمهوری و شوراها، انتخابات میان دورهای مجلس و خبرگان را در پیش داریم و منتظر میزان حضور مردم در این انتخابات هستیم، پس از آن میتوانیم برای حضور یا عدم حضور در عرصه انتخابات تصمیم جدی تری بگیریم.
این فعال سیاسی درباره نظر جریان اصلاح طلب برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری آینده نیز گفت: در رابطه با جریان اصلاح طلبی نیز طرحی داریم مبنی بر اینکه اگر سیاستهای راهبردی و اصلی مشخص شود، میتوانیم در رابطه با ابزار آن نیز بحث کنیم و از میان ۵ هزار نفر از کل کشور که از بدنه اصلاح طلبان هستند و برای پارلمان اصلاحات مشخص شده بودند، نامزد ریاست جمهوری را نیز از دل آن تعیین کنیم و اگر بناست نامزدی برای شوراها داشته باشیم شورای مرکزی شکل بگیرد و این شورا مشخص کند منتها این طرح فرع بر بحث اصلی است که به آن اشاره کردم.
در حزب مردم سالاری تاکنون هیچ فردی را به عنوان کاندیدا در نظر نگرفتیم
وی در مورد کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری از حزب مردم سالاری و جریان اصلاح طلب گفت: در حزب مردم سالاری هیچ فردی را در نظر نگرفتیم و جریان اصلاح طلب هم برخی از افراد نظرات خود را مطرح میکنند اما جریان اصلاح طلب به عنوان یک جریان عمومی هنوز در مورد فردی به اجماع نرسیده است. اسامی مختلفی مطرح شده، اما حزب مردمسالاری تاکنون بر هیچ یک تأکیدی ندارد چون اصل موضوع برای ما جای بحث دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علامهطباطبایی در مورد احتمال کاندیداتوری خود در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نیز اظهار کرد: بنده تابع شورای مرکزی حزب مردم سالاری هستم، اما شخص خودم معتقدم که باید برای رجال سیاسی مذهبی تعریفی مشخص شود. اینکه شخصی از شهرداری، قوه قضائیه رجال میشود ولی کسی که از ۱۶ سالگی در سیاست است جزو رجال محسوب نمیشود جای بحث دارد لذا اگر علایمی وجود داشته باشد که نشان دهد بناست تأیید صلاحیت نشویم در انتخابات به عنوان کاندیدا حضور نخواهیم یافت.
وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به شرایط فعلی کشور، رئیسجمهور آینده باید دارای چه خصوصیات و ویژگیهایی باشد؟ گفت: معتقدم در کشور با سه مشکل عمده مواجه هستیم، اولین مشکل اینکه باید سازوکارهایی به کار بگیریم که مردم احساس دلبستگی و اعتماد بیشتری به نظام پیدا کنند، در واقع مردم را در تعیین سرنوشت و اداره وضعیت خود بیشتر شریک کنیم به عبارت دیگر گسترش یا تقویت اعتماد عمومی را اصل بدانیم لذا هر شخصی که میخواهد در صحنه ریاست جمهوری حضور یابد باید در مورد این مساله فکر کند.
نکته دوم مشکلات اقتصادی است، به طور طبیعی بسیاری از مردم که مشغول تهیه یک لقمه نان هستند برای حضور در پای صندوق رأی انتخاب ریاست جمهوری انگیزهای ندارند لذا شخصی که تصمیم دارد رئیس جمهور کشور شود باید برای حل این مشکلات راهکارهای اساسی داشته باشد.
مساله دیگر، روابط و سیاست بین المللی و عرصه دیپلماسی است، رئیس جمهور آینده کشور باید برای این مساله نیز برنامه داشته باشند و زبان دیپلماسی بداند و دنیا را متوجه باشد و همچنین برای حفظ منافع ملی در کنار مصلحت، عزت و حکمت مربوط به نظام، جذب اعتماد عمومی، حل مشکلات اقتصادی و گشایش در روابط بین المللی برنامه داشته باشد.
اگر مشکل حضور مردم را حل نکنیم، دولت بعدی هم اصولگرا خواهد بود
کواکبیان درباره آینده سیاسی دو جریان اصلی اصلاح طلب و اصولگرا، گفت: چنانچه تصمیم به رفع مشکلاتی که به آن اشاره کردم، نداشته باشیم و به ضرورت حضور اکثریت مردم در انتخابات توجهی نکنیم، فعلاً دوستان اصولگرا صحنه را میگردانند و همین جریان هم ادامه میدهند. اگر بخواهیم به همین صورت ادامه دهیم دولت بعدی هم با همین افراد شکل میگیرد و انشاالله مبارکشان باشد، ولی اگر بخواهیم جدی تر فکر کنیم و تجلی اراده اکثریت مردم را مدنظر داشته باشیم باید تحولاتی ایجاد شود.