دبیر کمیسیون هماهنگی بانکهای استان زنجان گفت: استفاده از برنامه رمزساز، کد USSD و پیامک، راههای دریافت رمز پویای کارت است.
سعید محمدیدوست در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: این روزها کلاهبرداری اینترنتی با روشهای مختلف برداشت غیرمجاز از حسابهای بانکی در کشور بسیار گسترده شده و بسیاری از کسانی که اطلاعات کمی از روشهای سارقان امروزی دارند، دچار ضررهای هنگفتی شدهاند.
این مسئول ادامه داد: فرصتطلبی سودجویان، ناآگاهی برخی از همشهریان، اطمینان و اعتماد بیمورد و بسیاری از این قبیل موارد سبب میشود که حساب بانکی افراد مورد تهدید قرار گیرد که البته بانکها و پلیس فتا برای بستن این منافذ و آگاهیبخشی به مردم، تلاشهای بسیاری کردهاند.
وی با بیان اینکه مطرح شدن رمز یکبار مصرف یا همان رمز پویا راهکاری برای رسیدن به امنیت در خدمات اینترنتی است، افزود: در مقابل رمز ثابت، رمز پویا قرار دارد و به معنای کلمه رمزی است که میتواند فقط برای یک بار در تراکنش مورد استفاده قرار گیرد.
محمدیدوست تصریح کرد: با پویاسازی رمز دوم کارتهای بانکی، احتمال سوءاستفاده از کارت به شدت کاهش مییابد و دارندگان کارتهای بانکی میتوانند به جای استفاده از یک رمز دوم ایستا (ثابت)، در هر بار خرید اینترنتی یا پرداختهای نیازمند رمز دوم کارت، از رمز پویا که بانک در اختیارشان قرار میدهد، استفاده کنند.
وی عمر رمز پویا را حداکثر یک دقیقه اعلام کرد و گفت: آن دسته از مشتریانی که از کارتهای بانکی خود برای انجام تراکنشهای مبتنی بر کارت و بدون حضور فیزیکی کارت استفاده میکنند باید نسبت به فعالسازی رمز پویای کارتهای خود اقدام کنند. بنابراین در تراکنشهایی که با استفاده از پایانههای فروشگاهی یا خودپردازها انجام میشود، نیازی به رمز پویا نیست.
دبیر کمیسیون هماهنگی بانکهای استان زنجان در رابطه با زمان اجباری شدن استفاده از رمز پویا برای خدمات بانکی غیرحضوری کارت، یادآور شد: بنا بر اعلام بانک مرکزی، پانزدهم دیماه امسال، زمان اجباری شدن استفاده از رمز پویا است و پس از آن هیچ بانکی برای ارائه خدمات غیرحضوری کارت، رمز دوم ثابت را نخواهد پذیرفت.
محمدیدوست با اشاره به روش فعالسازی و دریافت رمز پویا، اظهار کرد: پویاسازی رمز دوم کارتهای بانکی فقط و فقط توسط بانک صادرکننده کارت انجام میشود و مشتریان هر بانک میتوانند برای اطلاع از روشهای فعالسازی رمز پویای کارت خود به شعب آن بانک مراجعه کنند. همچنین دریافت رمز پویا از طریق پیامک و یا راهکارهای مبتنی بر کدهای دستوری (USSD) از دیگر روشهای فراهم شده برای ارائه آن به مشتریان توسط بانکها است. بانک مرکزی نیز با هدف نظارت و راهبری این پیامکها، سامانه هریم (هدایت رمزهای یکبار مصرف) را از ابتدای دیماه راهاندازی خواهد کرد.
این مسئول با بیان اینکه فعالسازی رمز پویا هیچگونه هزینهای برای مشتریان ندارد، گفت: در همه بانکهای استان باجهای به منظور ارائه خدمات الکترونیک در نظر گرفته شده و مشتریان هر بانک برای دریافت راهنمایی و خدمات مرتبط با رمز پویا میتوانند به این باجهها مراجعه کرده و خدمات دریافت کنند. همچنین در صورت بروز مشکل، مشتریان میتوانند این مهم را از طریق روابطعمومی مدیریت شعب هر بانک پیگیری کنند.
وی در رابطه با مشتریانی که گوشی تلفن همراه هوشمند برای نصب اپلیکیشن ندارند، تصریح کرد: این افراد میتوانند رمز پویا برای استفاده از خدمات بانکی را به جای نرم افزار رمزساز، از طریق پیامک یا USSD دریافت کنند که برای دریافت پیامک، با حضور در بانک صادرکننده کارت و احراز هویت باید رضایت صریح مشتری به دریافت پیامک حاوی رمز پویا از طریق شماره تلفن همراه ثبتشده نزد بانک، مستند شود.
دبیر کمیسیون هماهنگی بانکهای استان زنجان، عنوان کرد: از پانزدهم دیماه امسال، رمز دوم ثابت کارتهای بانکی غیرفعال خواهد شد و از این تاریخ به بعد خریدهای اینترنتی و پرداختهای نیازمند رمز دوم، با استفاده از رمز دوم ثابت امکانپذیر نخواهد بود. بنابراین با توجه به حجم بالای کارتهای صادر شده در شبکه بانکی، همشهریان، پویاسازی رمز دوم کارتهای بانکی خود را به روزهای پایانی مهلت تعیین شده موکول نکنند و هر چه سریعتر نسبت به فعالسازی آن اقدام کنند.
وی با بیان اینکه شهروندان مراقب وبسایتها و پیامکهای جعلی با عناوین فریبندهای مانند پویاسازی رایگان رمز دوم باشند، خاطرنشان کرد: پویاسازی رمز دوم در همه بانکها رایگان است و شهروندان برای دانلود اپلیکیشنها فقط به صفحه رسمی هر بانک مراجعه کنند. همچنین توجه داشته باشند که بانکها و موسسات اعتباری به هیچ عنوان برای فعالسازی رمز پویا، اطلاعات حساس کارتهای بانکی مانند رمز دوم و کد اعتبارسنجی (CVV۲)، کارت را مطالبه نمیکنند و در صورت برخورد با موارد مشکوک، فورا بانک خود را از این موضوع آگاه کرده و در این خصوص از کارشناسان بانک کمک بگیرند