ابهامات پیرامون عرضه نفت در بازار جهانی و تحریمهای آمریکا علیه ایران و ونزوئلا و شبهه درمورد توانایی سایر تولیدکنندگان برای جبران عرضهای که به این ترتیب از دست رفته، شائبههایی برای افزایش قیمت نفت تا ۱۰۰ دلار به وجود آورده است.
به گزارش ايسنا، مرتضی بهروزیفر در خصوص احتمال افزایش قیمت نفت به ۱۰۰ دلار و تأثیرات آن در بازار ایران، گفت: اگر شاهد اتفاقات خاص در خلیج فارس نباشیم، با کاهش عرضه نفت ایران قیمت آن به ۱۰۰ دلار نخواهد رسید.
وی با تاکید به اینکه در شرایط فعلی افزایش قیمت نفت تقریباً غیر ممکن است، تصریح کرد: امکان دارد در این میان شاهد نوساناتی باشیم؛ بهطوریکه در یک مقطع کوتاه شوکی به بازار وارد شود و افزایش قیمت اتفاق افتد؛ اما اینکه یک ماه قیمت بالای ۱۰۰ دلار یا حتی بالای ۸۰ دلار بماند، به اعتقاد من امری دور از ذهن است، مگر اینکه اتفاق خاصی در خلیج فارس بیفتد که در این شرایط امکان رسیدن قیمت نفت به ۲۰۰ دلار نیز وجود دارد.
او با اشاره به امکان حضور پررنگتر ایران در بازار نفت در پی افزایش قیمت، اظهار کرد: متأسفانه در چند ماه گذشته میانگین صادرات نفت ایران چندان بالا نبوده، اما نمیتوان گفت که صادرات نفت ایران به صفر میرسد، چراکه حداقل صادرات ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار بشکهای امری منطقی و معقول است.
حداکثر افزایش قیمت نفت بین ۵ تا ۱۰ دلار خواهد بود
وی با بیان اینکه خروج ۷۰۰ یا ۵۰۰ هزار بشکه از بازار حجم زیادی نیست که بتواند تأثیرات زیادی در بازار داشته باشد، ابراز کرد: در این میان نیز روسیه، عربستان، عمارات، عراق و کویت اعلام آمادگی کردند تا تولید نفت خود را افزایش دهند. به طور کلی باید بگویم که امکان دارد این نوسانات شوکی را به بازار وارد کند که نهایتاً منجر به افزایش پنج تا ۱۰ دلاری قیمت نفت شود اما افزایش بیش از این میزان ممکن نیست.
وی با تاکید بر اینکه این افزایش قیمت نمیتواند منفعتی برای ایران بهدنبال داشته باشد، اظهار کرد: افزایش صادرات و قیمت عملاً روی درآمد نفتی ما تأثیر نخواهد داشت، چراکه ما حتی امکان انتقال پول را نیز نخواهیم داشت و در این بین تنها رقبا و دشمنان ما سود خواهند برد.
وی تصریح کرد: بی شک افزایش قیمت تا ۱۰۰ دلار نیز نمیتواند تأثیری در تحریمهای آمریکا علیه ایران داشته باشد، چراکه ترامپ کارهایی را به پشتوانه کشورهایی که حجم تولید بالایی دارند انجام داده است. از سوی دیگر نیز عراق آماده افزایش تولید است؛ لذا اینکه تصور کنیم با کاهش ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه تولید ایران از بازار، قیمتها ۲۰ دلار افزایش میباید به عقیده من دور از ذهن است.
اخیراً بانک آمریکایی گلدمن ساکس اعلام کرد که تا چند ماه آینده نبود شفافیت در خصوص عوامل عرضه و تقاضا، سفتهبازان را مردد نگه میدارد و نوسان قیمت نفت تشدید میشود. ما انتظار داریم قیمت نفت بین ۷۰ تا ۷۵ دلار در هر بشکه معامله شود. آمریکا دو هفته قبل اعلام کرد معافیتها برای واردات نفت ایران را برای مشتریا بزرگ این کشور تمدید نمیکند.
این بانک آمریکایی در ادامه گزارش خود افزود: مازاد ظرفیت تولید عربستان سعودی و روسیه بزرگ است اما ریاض احتمالاً به جای افزایش تولید، ترجیح خواهد داد به ارزیابی شرایط بازار بپردازد. از سوی دیگر، صادرات نفت روسیه از طریق خط لوله به دلیل آلودگی با مشکل مواجه شده است.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا هفته جاری در گزارش "دورنمای انرژی کوتاه مدت ماه مه" اعلام کرد میانگین قیمت نفت برنت در سال ۲۰۱۹ به ۶۹.۶۴ دلار در هر بشکه و در سال ۲۰۲۰ به ۶۷ دلار در هر بشکه میرسد که ۶.۸۶ دلار و ۵ دلار بالاتر از پیش بینی آوریل این آژانس بوده و منعکس کننده محدود شدن عرضه در بازار جهانی نفت در تابستان امسال و افزایش ریسکهای عرضه است.