رای بالای نمایندگان مجلس اصولگرا به طرح الحاق یک بند به تبصره یک قانون بودجه سال 99 کل کشور که این روزها با عنوان طرح «قیر رایگان» معروف شده است، حرف و حدیثهای زیادی را ایجاد کرده است. موافقان طرح قیر رایگان، دلیل تصویب این طرح را بهسازی مسیر محرومیت زدایی ذکر کردهاند و مدعی شده اند این طرح برای تخصیص قیر رایگان به روستاها تصویب شده است. اما مخالفان از ایجاد رانت و فساد 12 هزار میلیارد تومانی با این طرح سخن می گویند.
«سید حمید حسینی»، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی (اوپکس) در گفتوگو با «
مردم سالاری آنلاین» با اشاره به اینکه نمایندههای مجلس میخواهند از طریق طرح قیر رایگان کاری انجام دهند و تحرکی در بودجهها عمرانی ایجاد کنند گفت: اگر تحرکی در حوزه عمرانی اتفاق بیفتد مشکلات زیادی حل میشود، اما تجربه قبل میگوید طرح قیر رایگان پروژه موفقی نبوده است و میزانی که تخصیص شده است با میزانی که مصرف میشود همخوانی ندارد.
حسینی در ادامه با بیان اینکه نمایندههای موافق مدعی هستند که این طرح اصلاحاتی داشته و راههایی برای رفع نواقص پیشبینی کردهاند که میتواند مشکلات طرح قبل را حل کند افزود: اگر واقعا اینگونه باشد که هم به نفع ماست و هم به نفع بهسازی کشور. ما هم با کلیت این طرح مخالف نیستیم اما عملا نشان داده شده است که ما روی نظارت مشکل داریم و من بعید میدانم با این پیش بینیهایی که انجام شده است بتوان مشکل را حل کرد.
به گفته وی در سالهای قبل این میزان قیر استفاده نشده و سهم قیر در تامین آسفالت مورد نیاز جادهها تنها ۶ درصد بوده. به نظر میرسد یک میلیون تن قیر برای ترمیم و تقویت راههای روستایی بسیار زیاد باشد، زیرا سالهای گذشته برای ترمیم راهها و جاده سازی کل کشور فقط ۶۵۰ هزار تن قیر مصرف شد.
حسینی با تاکید بر این نکته که تنها با رایگان کردن قیر مشکل بهسازی راههای کشور حل نمیشود خاطر نشان کرد: ممکن است با این کار مشکل یک جاده روستایی، حیاط یک مدرسه یا مشکل مالچ پاشی کشاورزان حل شود، اما با قیر تنها مشکل راه سازی و جاده سازی کشور حل نمیشود و به ابزار و تجهیزات دیگری نیاز دارد، قیر نمیتواند مشکل راه سازی کشور حل کند!
به گفته وی در این میان این موضوع شفاف است که میزانی که اختصاص داده شده به هیچ وجه با نیازهای واقعی کشور همخوانی ندارد و این شیوه نه تنها نظام بازار را بهم میریزد و باعث وجود قیر بیکیفیت در بازار میشود بلکه برای صادرات نیز مشکل ایجاد میکند.
سخنگوی اتحادیه اوپکس در ادامه با تاکید بر اینکه صادرات قیر صادرات مهمی است افزود: ما 5 درصد صادرات بازار جهانی را در اختیار داریم و همین موضوع باعث ارز آوری برای کشور میشود؛ نباید اجازه دهیم چیزی باعث لطمه خوردن به این موضوع شود. بازارهایی مثل چین برای قیر صادراتی ایران از دست رفته بود، اکنون دوباره به این بازار دسترسی پیدا کردهایم، سازمان استاندارد هم کیفیت را بررسی میکند، قبلا قیر و VB بیکیفیت از عراق وارد میشد که با قیر ایرانی مخلوط و به نام قیر ایران صادر میکردند، اکنون این رویه متوقف شده است.
او خاطر نشان کرد که رقم صادرات ماهانه ما بین 300 تا 400 هزار تن است، بازار ما کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، امارات و عمان است و به طور غیر مستقیم به قطر، بنگلادش، ویتنام، مصر و شمال افریقا صادرات داریم و بازار بزرگی در هند داریم و اخیرا نیز بازار چین به روی ما باز شده است.
حسینی همچنین گفت: میگویند موانع و مشکلات پروژه قبل برطرف شده است، اما چون طرح منتشر نشده نمیتوانیم نظر بدهیم که میشود به این طریق مشکلات را حل کرد یا نه.
او در پاسخ به این سوال که با وجود فساد و رانتی که قیر رایگان ایجاد میکند چرا مجلسیها به اجرای آن اصرار دارند گفت: نماینده های مجلس میخواهند کاری انجام دهند، الان بودجه های دولت محدود است و میخواهند از این طریق برای حوزه انتخابیه خود کاری کنند و جوابگو باشند.