گروه سیاسی- رحمان زینالدین: روز شنبه دور دوم مذاکرات غیرمستقیم هسته ای ایران و آمریکا در حالی در سفارت عمان در رم پایان یافت که مقرر شد به دلیل سازنده بودن این گفت وگوها دور سوم مذاکرات هفته آینده برگزار شود.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه پس از پایان دور دوم مذاکرات هسته ای با آمریکا گفت: «موفق شدیم در خصوص یکسری اصول و اهداف به تفاهم بهتری برسیم. قرار شد مذاکرات ادامه یابد و وارد مراحل بعدی شود و جلسات کارشناسی شروع شود.»
وی افزود: «از چهارشنبه این هفته مذاکرات فنی در سطح کارشناسان در عمان برگزار خواهد شد. شنبه آینده مجدد در عمان ما ملاقات خواهیم کرد و نتیجه کار کارشناسان را بررسی خواهیم کرد.»
عراقچی تصریح کرد: «مذاکرات در فضای سازنده ای برگزار شد و رو به جلو است.»
ناخرسندی اصولگرایان از ادامه مذاکرات
اما قطعا این سخنان وزیر امور خارجه که خود سالیان متمادی جزء گفتوگو کنندههای ارشد ایران با دولتهای مختلف آمریکا و اروپا بوده است، به مذاق تندروهایی که سالهای زیاد به دنبال گذاشتن چوب لای چرخ مذاکرات بودند، خوش نخواهد آمد ولی آنچنان که مهدی کوچک زاده نماینده تندرو تهران در صحن مجلس گفت که «حالاکه باید مذاکرات انجام شود ماهم حرفی نخواهیم زد.»
اما بطور مشخص اصولگرایان نمیتوانند از روند مذاکرات به راحتی عبور کنند و در جایی که دولت توقع دارد وفاق در حداکثر خود اجرایی شود و همه با این اقدامات که با تایید رهبر معظم انقلاب است در جریان است، همراهی داشته باشند.
اما از گوشه و کنار خبر میرسد که اصولگرایان در جمعهای خصوصی از مذاکراتی که در جریان است ابراز ناخشنودی میکنند و خواستار توقف آن هستند درحالیکه دولت چهاردهم و شخص پزشکیان چندین بار در مناظرات انتخاباتی به صراحت گفته بود که معتقد به قفس کشیدن به دور کشور نیست و حتی جمعه گذشته در جمع روسای دانشگاههای علوم پزشکی عنوان کرده بود که «معتقدم اگر بتوانیم به صلح و آرامش برسیم، دستاورد بسیاری خواهیم داشت.»
این سخنان پزشکیان دقیقا همان مواضعی است که وی در زمانیکه عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس نهم بود، عنوان کرد، یعنی مواضع وی در طی سالهای گذشته با امروز هیچ تفاوتی نکرده، بلکه درباره نظرات خود راسخ تر شده است.
اما از سوی دیگر حضور وزیر دفاع عربستان و یکی از شاهزادههای سعودی در ایران و دیدارش با رهبر معظم انقلاب و تقدیم پیام پادشاه این کشور مهم منطقه ای به ایشان نیز نشان از تمایل همسایگانی که اصولگرایان پیش از این اقدام به حمله به سفارت این کشور در تهران و مشهد کرده بودند و به دنبال برهم زدن روابط با آنها شدند، نیز روزنه ای بیشتر برای اجرای وفاق منطقه ای مورد نظر مسعود پزشکیان دارد.
البته نباید این را نیز از خاطر دور کرد که همین اصولگرایان از این اقدام نیز ناخرسندند و تمایل ندارند که دولت اصلاح طلب پزشکیان در این چنین مواردی موفق باشد.
باید به خاطر داشت زمانیکه احسان صالحی دبیر وقت شورای اطلاع رسانی دولت سیزدهم، بعد از سفر ناگهانی مرحوم شهید رئیسی به آفریقای جنوبی و عضویت ایران در بریکس مطلبی در فضای مجازی منتشر کرد و گفت «این موفقیت تمام کشور است و دولت آنرا به نام خود ثبت نخواهد کرد»، برداشت از این مطلب دقیقا برعکس نوشتار صالحی بود.
یعنی دولت سیزدهم میخواهد این موضوع را به نام خود ثبت کند و بعدها دیدیم که در سخنرانیها و مصاحبههای بسیاری دولتمردان عضویت ایران در بریکس را موفقیتی برای دولت سیزدهم میدانستند.
همان زمان نیز در مطلبی نوشتیم که برای پیوستن به چنین پیمانهای مهمی، زمان زیادی لازم است و کار امروز و دیروز نیست که بگوییم دولتی که دو سال است بر سرکار بوده تمامی فرآیند آنرا انجام داده تا به چنین موفقیتی رسیده باشد، بلکه تمامی فرآیندهای آن در سالهای گذشته صورت گرفته است. اما انگار سه سال دولت اصولگرایان در پاستور به مانند داستانی بود که بخشی از آن از نظر این جماعت باید سانسور میشد و به همگان گفته میشد که انگار این سه سال اصلا وجود نداشته است.
خط و نشان و ترسیم نقشه راه از سوی اصولگرایان برای دولت در مذاکرات
اما بعد از مذاکرات روز شنبه در رم بسیاری از اصولگرایان انگار دوباره از پستوهای خود بیرون آمدند و شروع به تخریب این مذاکرات کردند.
انگار نه انگار که میدانند تیم مذاکره کننده بدون اذن و اراده مقامات ارشد نظام آب نمیخورد.
حتی یکی از دلایل انجام مذاکرات غیرمستقیم، استفاده از زمان رد و بدل کردن پیامها برای مذاکره کنندگان جهت دریافت دستورات مقتضی است تا تیمهای مذاکره کننده بتوانند در این فاصله با مسئولان ارشد کشورهای خود مشورت کنند.
اما از روز شنبه اصولگرایان تندرو دست به قلم شدند و برای تیم هسته ای ایران خط و خطوط ترسیم کردند که باید از NPT خارج شد و همین موضوع ضربه ای سخت به آمریکاییها خواهد بود.
سخنان این افراد دقیقا همان خواستههای اسراییل و شخص نتانیاهو است که میخواهد هرچند بهانهای کوچک برای برهم زدن مذاکرات میان ایران و امریکا پیدا کند تا به مقاصد شوم خود برسد و باید گفت که در خوشبینانه ترین حالت این افراد همان دوستان خاله خرسه هستند که سنگی برزگ برداشته و محکم بر سر ملت ایران برای کشتن یک مگس میکوبند و ملت ایران را با هزاران مشکل مواجه میکنند.
اما به نظر میرسد که با تمامی این اوصاف وقتی شخص ترامپ با ارسال نامه ای به رهبر معظم انقلاب سد شکنی میکند و از ایشان درخواست میکند که مذاکرات دو جانبه آغاز شود و رهبر حکیم انقلاب نیز با درایت و اندیشمندی این مجوز را صادر میکنند، نشان میدهد که قطعا مجموعه نظام به این نتیجه رسیدهاند که باید مذاکرات در کمترین زمان و به سرعت با دستیابی به تمامی اهداف و خواستههای ایران به سرانجام برسد. حال اگر این اهداف به سرانجام رسید قطعا آیندهای متفاوت از امروز در پیش چشم ملت ایران باز خواهد شد و ظرفیتهای عظیمی در برابر ایرانیان قرار میگیرد که باعث میشود تا مردم افق روشنی را در برابر خواستههای خود ببینند و قطعا در انتخابات آینده میزان حضور مردم در پای صندوقهای رای تفاوت معناداری با انتخابات مجلس دوازدهم و ریاست جمهوری چهاردهم خواهد داشت این همان نقشه وفاقی است که پزشکیان کشیده است و اصولگرایان دوست ندارند که
به سرانجام برسد.