گروه اقتصادی- شهرام صدوقی: تعطیلی 65درصد از معادن کشور با سنگاندازیهای نهادهای دولتی در حالی بیان میشود که ایران از لحاظ ذخایر انرژی در کنار ذخایر معدنی جزو سه کشور برتر دنیا قرار دارد و اکنون برای فراهم شدن الزامات تحقق رشد 13 درصدی بخش معدن میبایست حدود 55 میلیرد دلار سرمایهگذاری در این بخش انجام شود.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ، روزگذشته یک نشست رسانهای با حضور رئیس خانه معدن ایران، رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران و نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران برگزار شد که در آن از مشکلات عدیده این بخش سخن به میان آوردند.
بنابر این گزارش، محمدرضا بهرامن، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران و رئیس خانه معدن گفت: ۶۵ درصد معادن کشور تعطیل است و یکی از دلایل آن افزایش کارشناسی نشده حقوق دولتی است در حالی که نگاه قانونگذار در حقوق دولتی نباید درآمدی باشد.به گفته رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران ساختار زمین شناسی کشور ما از ظرفیت قابل توجهی برخوردار است و میتواند ظرفیت خوبی برای رشد ۱۳ درصدی معدن در برنامه هفتم توسعه باشد با این حال زنجیره ارزش افزوده در مواد معدنی نیاز به انرژی دارد و ما این انرژی را در اختیار داریم، ایران یکی از سه کشوری است که هم ذخایر انرژی دارد و هم ذخایر معدنی دو کشور دیگر روسیه و آمریکا هستند با این حال یکی از الزامات تحقق رشد ۱۳ درصدی ورود ۶۵ میلیارد یورو سرمایه به بخش معدن است و این سرمایه باید از محل سرمایه گذاریها انجام شود نه درآمدهای دولتی.
بهرامن خاطرنشان کرد: امروز چین و روسیه هم تحریم هستند اما مشکلی در جا به جایی پول و انعقاد قراردادها ندارند، در سال گذشته جذب سرمایه گذاری مستقیم به بخش معدن جهان ۱۱ درصد رشد داشته اما ایران سهمیاز این سرمایه گذاری نداشته است. رئیس خانه معدن ایران اظهار کرد: عربستان سومین سال برگزاری یک رویداد سالانه معدنی را در ژانویه پشت سر گذاشته تا سرمایه گذاری در معادنش را ۲.۵ تریلیون دلار افزایش دهد.
آخرین وضعیت تعطیلی معادن
بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران نیز در نشست با خبرنگاران اظهار کرد: پیشتر میگفتیم معدن میتوان جای نفت بنشیند اما حالا میگوییم حتی مس به تنهایی میتواند جایگزین نفت شود.
وی افزود: در شرایط کنونی به دنبال توسعه نیستیم و با وجود ناترازی برق فقط به بقا فکر میکنیم، حالا همه جمع شدیم تا به دولت و مجلس و رهبری بگوییم کشور ما ظرفیتهای معدنی چشمگیری دارد و اجرای رشد ۱۳ درصدی شدنی است مشروط به اینکه شرایط مورد نیاز محقق شود. بخش خصوصی متوقع است دست از سرش بردارند حتی نیازی به تسهیلات ندارند همین که اجازه داده شود ارز حاصل از صادرات را بتواند در بازار آزاد عرضه کند و از پس هزینههای خود برآید مشکلاتش حل میشود. شکوری ادامه داد: حتی در ترکیه هم که مانند کشور ما بیثباتی اقتصادی و تورم وجود دارد تنها یک نرخ ارز وجود دارد و تنها در ایران است که با انواع نرخهای ارز مواجه هستیم. وی خاطرنشان کرد: دولت میتواند مناسباتش را با دنیا اصلاح کند تا بستر برای توسعه فعالیت کسب و کارها را فراهم آورد و شرایطی فراهم کند که تولیدکننده نگران تامین برق و گاز نباشد در حالی که مصرف انرژی شاخص توسعه یافتگی است.
رئیس انجمن ملی مس گفت: ارزآوری بخش مس میتواند از ۳ میلیارد به بیش از ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد.در ادامه این نشست، قدیر قیافه، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران، بیان دکرد: ما به عنوان فعالان بخش معدن، دغدغهمند حفظ محیط زیست کشور هستیم و بر این باوریم که توسعه کشور باید به صورت پایدار و با توجه به این اصل مهم انجام شود. بخش معدن یکی از بخشهای بسیار متعهد در حفظ محیط زیست و عوامل زیستمحیطی کشور است.
قیافه در ادامه با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه معدن میتواند جایگزین نفت شود، گفت: با برنامهریزی در بخش معدن و با یک چشمانداز ۲۰ تا ۳۰ ساله در این حوزه، قطعاً در آینده بخش معدن ما بسیار متفاوتتر از حال حاضر خواهد بود. عضو کمیسیون معدن اتاق ایران اظهار کرد: کشور ایران با داشتن یک درصد از جمعیت جهان و مساحتی حدود یک یازدهم از کشور روسیه، ارزش ذخایر زیرزمینیاش حدود ۲۷.۵ تریلیون دلار است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران بیان کرد: این در حالی است که در کشور ما تاکنون اکتشافات جدی، سیستماتیک و مبتنی بر دانش روز بهدلیل بسیاری از معضلات و موانع به طور کامل انجام نشده است. بنابراین، اگر این مهم محقق شود و اکتشافات بهطور علمیو مبتنی بر دانش روز صورت گیرد، قطعاً ارزش اکتشافات زیرزمینی ما افزایش خواهد یافت. اما برای دستیابی به این ثروتهای زیرزمینی، آنچه به ما کمک خواهد کرد، سرمایههای انسانی است که متأسفانه توجه کافی به آنها نمیشود.