گروه سیاسی - محمدحسین روانبخش: مذاکرات هستهای ایران ماههاست که تبدیل به چالشی فرسایشی شده است. دو سال مذاکراتی که در وین و در هفتههای اخیر در قطر شکل گرفت، اگرچه گهگاه امیدهایی را برای احیای برجام زنده میکرد، اما نتیجه ملموسی نداشته است. بهانه گریهای دشمنان هم به نظر میرسد افزایش پیدا کرده است و همین، امید به احیای برجام را کمرنگ تر از پیش کرده است.
در هفتههای اخیر اگرچه زمزمههایی مبنی بر شروع دوباره مذاکرات شنیده میشود ولی همزمان از سویی بعضی رسانههای غربی از تعیین ضرب الاجل سخن میگویند و از سوییی دیگر پروژه ایران هراسی هم به راه افتاده و از امکان دسترسی ایران به بمب اتمی سخن گفته میشود. این موضوع البته مستند به بعضی سخنان مقامات ایرانی است که گاهی دچار سوء برداشت شده است، همچنان که دیروز بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشور این تعبیر را درباره سخنان تازه محمد اسلامی رئیس این سازمان به کار برد.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،چند هفته پیش سخنان کمال خرازی و جواد لاریجانی شروع کننده این تبلیغات بود. 26 ترماه خرازی به عنوان رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در گفتوگو با شبکه الجزیره اعلام کرد: : بر هیچ کس پوشیده نیست که ما توانایی فنی برای ساخت بمب هسته ای را داریم اما تصمیمی در این خصوص نداریم. تنها طی چند روز میزان غنی سازی اورانیوم را از ۲۰ درصد به ۶۰ درصد رساندیم و به راحتی میتوانیم به ۹۰درصد نیز برسانیم.
همراه با این سخنان، جواد لاریجانی که دو دهه پیش از مقامات وزارت خارجه ایران بود در تلویزیون اعلام کرد: طبیعتا ما مطابق فتوای رهبر انقلاب و شرع اجازه نداریم تا به دنبال تولید سلاحهای کشتار جمعی از جمله سلاح اتمی برویم؛ اما اگر ما بخواهیم این کار را انجام دهیم، کسی نمیتواند جلوی ما را بگیرد.
در این سخنان اگرچه بر فتوای رهبری مبنی بر حرمت تولید سالحهای اتمی تاکید شده است اما باز هم این سخنان دستاویزی برای غرب و مقامات اسرائیلی شد و میتوان گفت که به نوعی مذاکرات پیش رو را تحت الشعاع قرار داد. اما در روزهای گذشته با سخنان تازه محمد اسلامی این موضوع تشدید هم شده است.
وی روز دوشنبه گذشته به یکی از خبرگزاریهای اصولگرا با بیان اینکه در برجام تمام اتهامات واهی که بر اساس PMD علیه ایران مطرح شده بود بسته شده است، گفت: اکنون طرف غربی بعد از خارج شدن از برجام برای اینکه بخواهد دوباره به برجام بازگردد مجدداً اتهامات واهی که در گذشته مطرح کرده بود را مطرح میکند. این اتهامات از سوی منافقین و رژیم صهیونیستی نشات میگیرد و حدود ۲۰ سال است که این موضوعات واهی را بیان میکنند.
اسلامی تصریح کرد: این برای ایران قابل قبول نیست که دوباره با چنین اتهامات واهی ایران را تحت فشار قرار دهند. از این رو تصمیم گرفته شد تا تمام دوربینهای برجامی خاموش شوند تا طرف مقابل متوجه شود که آن اتهامات واهی مجدد را نباید مطرح کند زیرا سالیان قبل پرونده آن بسته شده است. همانطور که آقای خرازی مطرح کردند ایران توان فنی ساخت بمب اتمی را دارد ولی چنین برنامهای در دستور کار نیست، اما نکته حائز اهمیت این مورد است که از سوی رژیم صهیونیستی این اتهامات و فضاسازیهای غلط برای فریب افکار عمومی با پشتیبانی جبهه مخالف انقلاب اسلامی در حال مطرح شدن است. شاید مزاحمتهایی برای ایران داشته باشند اما به نتیجه نمیرسند؛ زیرا ایران راه و رسم آن را یافته و در حال پیشبرد برنامههای خود است.
این سخنان یکبار دیگر ماشین تبلیغاتی علیه ایران را در عرب به کار انداخت تا جایی که روز گذشته سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در گفتوگو با شبکه المیادین تاکید کرد: از اظهارات رئیس سازمان انرژی اتمی در مورد توانایی ایران در دستیابی به بمب هستهای اشتباه برداشت شده است و ایران به سمت ساخت بمب هستهای نخواهد رفت. کمالوندی گفت: طبق قانون مجلس شورای اسلامی و به منظور حفظ منافع ملت ایران، مجموعهای از وظایف را انجام دادیم. یکی از کارهایی که انجام دادیم راه اندازی 1000 دستگاه سانتریفیوژ IR6 بود و از دیروز شروع به تزریق گاز به این ماشینها کردیم. ما روند غنی سازی را برای رفع نیازهای کشور ادامه خواهیم داد. ما قبلاً برنامه خود را به آژانس بین المللی انرژی اتمی اطلاع دادهایم و طرفهای دیگر مذاکرات هم میدانند که ما در این باره قانون داریم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به سخنان اخیر محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی و برداشتهای از این سخنان، گفت: از اظهارات اسلامی در مورد توانایی ایران در دستیابی به بمب هستهای اشتباه برداشت شده است. ایران به دلیل توانمندیهای استراتژیک خود نیازی به بمب هسته ای ندارد و به سمت ساخت بمب هستهای هم نخواهد رفت.
وی همچنین گفت: اگر طرفهای دیگر به تعهدات خود بازگردند، ما نیز در چارچوب توافق هسته ای به تعهدات خود باز خواهیم گشت.
کمالوندی یک روز قبل در گفتگو با خبر ۲۱ شبکه یک سیما گفت: کار تزریق گاز به ۵۰۰ ماشین آی.آر.شش انجام شده است و این موضوع به طور کامل به اطلاع آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز رسیده است. این یکی از رویکردهای رسیدن به توان ۱۹۰ هزار سو در حوزه انرژی اتمی است. اگرچه بعضی صاحب نظران معتقدند این قبیل اظهارات، بخشی از مذاکرات هسته ای است اما بهتر است بعضی افراد غیر مرتبط در این باره هماهنگ تر سخن بگوید. مثلا همزمان با انتشار این سخنان محمدرضا صباغیان نماینده مهریز در نشست علنی سه شنبه مجلس اعلام کرد: دشمن بداند اگر گستاخی و تهدید آن ادامه یابد، در زمینه سلاح هسته ای که زورگویان دارند از رهبر معظم انقلاب اسلامی خواهیم خواست که اگر صلاح بدانند استراتژی و فتوای ساخت سلاح هسته ای تغییر یابد و این برای جوانان ایرانی بسیار آسان خواهد بود.