گروه بینالملل- مهدی یزدی: مقامات ارشد حزب دموکرات، قانونگذاران و رای دهندگان آمریکایی نگران آمادگی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا برای دور دوم ریاست جمهوری این کشور هستند. زمزمههای جاری میان دموکراتها حاکی از آن است که اکثریت آنها قصد مانع از نامزدی مجدد بایدن شوند.
محبوبیت رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه هفته گذشته به پایین ترین سطح خود رسید، به طوری که ۳۹ درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی «مورنینگ کانسالت» عملکرد وی را تایید نکردند. نتایج این نظرسنجی نشان میدهد کاهش محبوبیت بایدن، پنج درصد کمتر از دونالد ترامپ در همان مقطع ریاست جمهوری است.
بر اساس گزارش نیویورک تایمز به نقل از حدود ۵۰ دموکرات، مقامات دموکرات نگرانند که عدم موفقیت در بسیاری از طرحهای بایدن، سن او و عدم آمادگی وی برای رویارویی با دونالد ترامپ در سال ۲۰۲۴ به «لنگری» تبدیل خواهد شد که حزب دموکرات را غرق خواهد کرد.
احساسات ضد بایدن که در اتاقهای کنگره و همچنین جلسات حزب و اتحادیه تکرار میشود، با نزدیک شدن انتخابات میاندورهای در ماه نوامبر همراه شده است. در این انتخابات تمام ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان، ۳۵ کرسی از ۱۰۰ کرسی سنا، و هزاران منصب در دولتهای ایالتی و محلی مورد رقابت قرار میگیرد. دموکراتها از همراهی حزب با رئیسجمهوری آمریکا، که با تورم فزاینده، افزایش سرسامآور قیمت بنزین، مجموعهای از تیراندازیهای جمعی مرگبار، طرح دادگاه عالی برای لغو حقوق سقط جنین، و توقف طرح «بهتر بسازیم» و حقوق رایگیری دست و پنجه نرم میکند نگرانند و معتقدند این تحولات و شکستها برای آنها در انتخابات ماه نوامبر بسیار گران تمام خواهد شد.
برای اکثر دموکراتها سن جو بایدن یک امر نگران کننده است. وی اکنون ۷۹ ساله است، در انتخابات سال ۲۰۲۴، ۸۲ ساله خواهد بود.
بایدن بارها اعلام کرده است که در ساله ۲۰۲۴ بار دیگر نامزد خواهد شد. اما اگر وی نامزد نشود اجماع کمی در حزب دموکرات در خصوص جایگزین بایدن وجود دارد.
«کامالا هریس» معاون بایدن نیز در میان دموکراتها شخصیتی محبوب نیست.
تعداد کمی از دموکراتهای مصاحبه شده انتظار دارند که رهبران این حزب با هدف دستیابی به کاخ سفید با کامالا هریس معاون رئیس جمهورب آمریکا، که خود با مشکلات سیاسی مواجه بوده است، موافقت کنند.
این دموکراتها تعداد زیادی از چهرههای دیگر را که در ابتدای سال ۲۰۲۰ در مقابل بایدن شکست خوردند به عنوان جانشین وی ذکر کردند: سناتورها امی کلوبوچار از مینه سوتا ، برنی سندرز از ورمونت ، الیزابت وارن از ماساچوست و کوری بوکر از نیوجرسی، پیت بوتیجیج وزیر حمل و نقل آمریکا؛ و بتو او رورک سناتور پیشین کنگره که هم اکنون در تلاش برای کسب فرمانداری تگزاس است، در میان این افراد هستند.
حامیان بایدن اصرار دارند که او علی رغم موانع ، این کشور را در مسیر صحیح پیش برده است.
با این حال، کریستوبال الکس، مشاور ارشد کارزار انتخاباتی بایدن و معاون سابق وزیر کابینه وی، از دموکراتها به خاطر بی اعتنایی به رئیسجمهوری آمریکا انتقاد کرد و آنها را به دلیل کوتاهی در تبلیغ موفقیتهای دولت به شدت مورد انتقاد قرار داد.
با این وجود، نظرسنجیهای عمومی نشان میدهد که محبوبیت بایدن در میان رای دهندگان دموکرات کاهش یافته است. یک نظرسنجی ماه گذشته از آسوشیتدپرس نشان داد که تأیید عملکرد بایدن در بین اعضای حزب خود به ۷۳ درصد رسیده است که کمترین امتیاز در ریاست جمهوری وی، و نه امتیاز پایین تر از محبوبیت وی در سال ۲۰۲۱ است.
نظرسنجیهای عمومی کمی اخیرا در مورد موافقت یا مخالفت دموکراتها با دوره دوم بایدن انجام شده است اما طبق نظرسنجی آسوشیتد پرس در ژانویه سال جاری، فقط ۴۸ درصد از دموکراتها علاقه مند به دوره دوم ریاست جمهوری بایدن بودند.
بر اساس اعلام وزارت کار آمریکا، تورم در ماه می در این کشور به ۸.۶ درصد رسیده است و افزایش سرسام آور قیمتها همچنان در بالاترین سطح خود در ۴۰ سال گذشته قرار دارد.
این نرخ تورم، فشار هزینهها را به خانوارهای آمریکایی حفظ کرده و بحران سیاسی جو بایدن رئیس جمهوری دموکرات این کشور را بدتر میکند. وزارت کار آمریکا گفت که شاخص قیمت مصرف کننده، معیاری گسترده برای قیمت کالاهای روزمره از جمله بنزین، مواد غذایی و اجاره، در ماه می نسبت به سال گذشته ۸.۶ درصد افزایش یافته است.
قیمتها در این کشور در دوره یک ماهه نسبت به آوریل ۱ درصد افزایش یافت. این ارقام هر دو بیشتر از پیش بینی پیشین مبنی بر تورم ۸.۳ درصدی در ماه می و تورم ماهانه ۰.۷ درصدی است. این بالاترین سرعت رشد تورم در آمریکا از سال ۱۹۸۱ تاکنون است.
براساس دادههای انجمن خودروی آمریکا میانگین قیمت بنزین در سراسر آمریکا روز شنبه ۱۱ ژوئن (۲۱ خرداد ماه) به بیش از ۵ دلار در هر گالن (۳.۸لیتر) رسید. شبکه خبری سی ان ان حامی دولت دموکرات بایدن پیش از این، در گزارشی اعلام کرد که قیمت بنزین در ۱۰ ایالت این کشور به ۵ دلار و بالاتر در هر گالن رسیده است.
شوکه شدن بایدن از واکنش ایران
اخبار الخلیج در تحلیلی نوشت که چند روز پیش گزارشی درباره تحول در موضع آمریکا در قبال ایران و سختگیر شدن این کشور در پرتو شکست تلاشها برای دستیابی به توافق هستهای منتشر شد. در این گزارش آمده که جو بایدن خشمگین است و نسبت به موضع تند ایران شوکه شده است و این امر تغییر موضع آمریکا در قبال ایران در دوره اخیر را توضیح میدهد.
در اینجا لازم به ذکر است که دولت آمریکا در گذشته با انتقادات شدید متحدانش در منطقه درخصوص سهلگیری و بیتوجهی اش به نقش ایران روبه رو شده بود؛ اما به خاطر این انتقادها موضع خود را تغییر نداد بلکه علت آن چیز دیگری بود.
علت تغییر موضع، طبق گفته منابع آمریکایی، این است که دولت آمریکا به ایران فرمول مشخصی برای دستیابی به توافق پیشنهاد داد مبنی بر اینکه این کشور به شروط ایران از جمله حذف سپاه از فهرست تروریسم خود پاسخ مثبت دهد؛ اما در مقابل تهران به فرماندهان سپاه و گروه های مسلح متحد خود در عراق، سوریه، لبنان و یمن دستور دهد اقدامات خصمانه علیه کشورهای منطقه، منافع آمریکا و نیروهای نظامیاش در خاورمیانه را متوقف کنند. ایران قاطعانه با این فرمول آمریکا مخالفت کرد و به دولت آمریکا اعلام کرد از گروه های مسلح متحد خود نخواهد خواست عملیات خصمانه علیه کشورهای منطقه و حتی نیروهای نظامی آمریکا را متوقف کنند. این امر طبق گفته منابع آمریکایی علت شوکه شدن بایدن بوده است. واقعیت طبق ارزیابی ما این نیست و شوکه شدن رئیس جمهور بایدن به این علت نیست؛ چرا که عجیب خواهد بود اگر از ایران انتظار موضع دیگری غیر از این میرفت. منظور این است که موضع ایران ثابت و دائمی است و همیشه گفته است که هرگز بحث و گفت وگو درباره نقش خود در منطقه و گروه های مسلح مورد حمایتش را نخواهد پذیرفت و این موضوع غیرقابل گفت وگو است. بایدن این موضوع را میدانست. مشکل در ایران نیست بلکه در دولت آمریکا و موضعش است.
دولت بایدن از ابتدا برای ایران و نیز جهان این برداشت را به وجود آورد که دیگر به منافع متحدان خود در منطقه و امنیت و ثبات آنها اهمیتی نمیدهد. به عبارت دیگر آمریکا این برداشت آشکار را برای ایران به وجود آورد که چندان اهمیتی به تهدیدی نمیدهد که این کشور و گروه های مسلح مورد حمایتش برای منطقه به وجود میآورند. به عنوان مثال جو بایدن در راستای تسلیم شدن در برابر ایران بر مخالفت با درخواست کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برای مشارکت در مذاکرات اتمی پافشاری کرد. دولت بایدن از همان ابتدا تمایل صریح خود را برای دادن امتیاز به ایران ابراز کرد و نشان داد که بیش از خود ایران در تلاش برای امضای توافق با این کشور است.
دولت بایدن میدانست که حتی اگر ایران این فرمول را قبول کند و درخصوص اجرایی کردن آن تعهد بدهد، این پذیرش و تعهد هیچ معنایی نخواهد داشت. منظور این است که حتی اگر ایران تعهد دهد مداخلات و عملیات خود و گروه های مسلح مورد حمایتش را متوقف خواهد کرد، (باید پرسید) ایران باید بر چه اساس به این تعهدات عمل کند؟