دیگر کار از دنبال مقصر گشتن گذشته است! مردمی که سالها است به ناتوانی مدیران در کشور عادت کرده اند این روزها گرفتاری های متعدد دارند؛ کرونا بعد از یک سال و نیم وارد پیک پنجم خود شده است و در حالی که بسیاری از کشورهای منطقه واکسیناسیون وسیع را آغاز کرده اند، در ایران فقط شعارهای قشنگ در این زمینه داده می شود و با اینکه اعلام شده که ایران جزو کشورهای سازنده واکسن است اما برنامه واکسیناسیون به ناامید کننده ترین شکل ممکن در حال انجام است. کمبود آب هم موضوعی است که متاسفانه دامان طبیعت ایران را گرفته است و بسیاری از مناطق کویری ایران دچار معضل کمبود آب آشامیدنی و کشاورزی است و روز به روز بر وسعت این مشکل افزوده می شود. گرمای کم نظیر هوا بعلاوه کاهش بارندگی در زمستان و بهار گذشته ذخایر آبی ایران را کاهش داده است و حالا با افزایش مصرف برق در این روزهای گرما، برق هم به اندازه کفایت تولید نمی شود؛ ضمن اینکه کشور مدنها است دچار مزرعه های با مجوز و بی مجوز رمزارزها است که بخش بزرگی از برق مصرفی کشور را می خورد!
این مثلث بحران، حالا زندگی را در سراسر کشور به مرز غیر ممکن رسانده است. در شهرهای بزرگ و پایتخت، قطعی برق به معنای اختلال در تمام سیستم زندگی است و نه تنها کولرها خاموش می شود، بلکه در بعضی آپارتمانها باعث قطعی آب، اختلال در رفت و آمد (قطعی برق آسانسورها و درهای پارکینگ)، قطعی تلفن، موبایل و اینترنت و اخلال در سیستم های مالی شده است. در مناطقی چون خوزستان که سالها است مشکل آب وجود دارد، این روزها دیگر همان آب پر از املاح هم پیدا نمی شود و مردم در بدترین شرایط بسر می برند. در سیستان و بلوچستان بیداد کرونا با کمبود آب و برق همراه شده و شرایط خطرناکی را در این استان رقم زده است. در بسیاری از مناطق کشور بیماران کرونایی که با کمک دستگاه های اکسیژن ساز در خانه به درمان می پردازند، با قطعی برق و قطع این دستگاه ها روبرو می شوند و راهی برای رهایی ندارند!
304 شهر در معرض تنش آبی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور به تازگی گفته است: اگر میزان تولید و مصرف آب برابر باشد وضعیت تنش آبی اطلاق میشود. طی سال ۱۴۰۰ در حال حاضر ۳۰۴ شهر در معرض تنش آبی هستند. از میان ۳۰۴ شهر در معرض تنش آبی و ۱۰۱ شهر در وضعیت قرمز تامین آب قرار دارد.
وی با اشاره به وضعیت بارشها اظهار کرد: در شش حوضه آبریز کشور شاهد کاهش بارشها نسبت به سال گذشته هستیم. بر اساس آمار به طور متوسط وضعیت کاهش بارش در شش حوضه آبریز نسبت به سال گذشته ۵۲ درصد کاهش داشته و نسبت به متوسط بلندمدت ۳۷ درصد کاهش بارش را شاهد هستیم. بیشتر این کاهش بارشها در حوزه شرق و مرکز فلات ایران با ۵۳ درصد و کمترین (کاهش بارشها) در شمال غرب و حوضه آبریز دریاچه ارومیه ۱۳ درصد بوده است. علاوه بر کاهش بارش در کشور، افزایش بیرویه و زودرس دما نیز موجب نگرانیهایی در کشور شده که مشکلاتی را در تابستان امسال به وجود آورده است. کولرها در مرکز فلات ایران طی ماههای گرم سال حدود ۱۱ درصد آب مصرفی را به خود اختصاص میدهند.
گسترش خاموشی های طولانی برق در کشور
از روز شنبه گذشته قطعی بدون برنامه برق در تهران کرج آغاز شده است و این در حالی است که از دو هفته پیش، مردم بسیاری از شهرهای دیگر کشور با قطعی برق روبرو بودند. سخنگوی صنعت برق در آغاز هفته در جمع خبرنگاران گفته بود: ظرفیت قابل تولید نیروگاهها حدود ۵۴ هزار مگاوات و نیازمصرف برق به ۶۵ هزار مگاوات رسیده است. روز شنبه هم همین اتفاق افتاد و ما به دلیل محدودیت در تامین برق مجبور به خاموشی بدون برنامهریزی شدیم.
وی اعلام کرد: شاید این هفته گرمترین هفته سال باشد، برآورد و پیشبینیها این است که مصرف برق کشور به عدد ۶۵ هزار مگاوات و بالاتر برسد که رکورد جدیدی در صنعت برق خواهد بود. با افزایش دمای هوا و همچنین افزایش میزان تقاضا احتمالا تا آخر هفته، باز هم مجبور به اعمال خاموشیهای برنامهریزی شده هستیم.
استخراج غیرمجاز رمزارز هم یکی از دلایلی بود که مسئولان برای قطعی برق و افزایش تقاضا برمیشمردن و مدیر عامل شرکت توانیر هم در نشست خبری مدیران توانیر و آبفای کشور گفته بود: در انتهای سال گذشته و اوایل سالجاری با ورود رمز ارزها به مدار، شاهد رشد مصرف بودیم و شرایط در ماه آینده اضطراری است.
واکسیناسیون، نمونه ای از سوء مدیریت
در کنار این معضلات، داستان واکسیناسیون سراسری هم مشکلی است که ظاهرا حل شدنی نیست. نزدیک پنج ماه از روزی که اعلام شد واکسیناسیون کرونا در ایران شروع شده می گذرد. در این مدت بسیاری از کشورها چنان توفیقی در واکسینه کردن شهروندان خود به دست آورده اند که می توان گفت پایان کرونا در این کشور نزدیک است؛ این کشورها الزاما سازنده واکسن نیستند و تنها با برنامه ریزی و زمان بندی دقیق توانسته اند به این نتیجه برسند. در ایران اما وضعیت متفاوت است و علی رغم اینکه واکسن های متفاوت توسط ایران در حال ساخت است، به طور رسمی آغاز پیک پنجم کرونا اعلام شده است و نزدیک به 100 شهر کشور وارد رنگ بندی قرمز بیماری شده اند. این گزارش مروری است بر وعده هایی که در این مدت به مردم داده شده و متاسفانه چندان عملی نشده است.
مسئولان کشور اعم از رئیس جمهور، وزیر بهداشت و مقامات مختلف مرتبط با واکسن و بهداشت از سال گذشته وعده های بسیاری درباره تولید انبوه واکسن و واکسیناسیون سراسری داده اند که هیچ یک تا به حال عملی نشده است و ایران همچنان دارای تلفات بالای صد نفر در روز است. با این حال این مقامات گاهی چنان از موفقیت خود سخن می گویند که مخاطب شک می کند آنها واقعا درباره شرایط امروز ایران حرف می زنند یا اینکه منظورشان شرایط کشور دیگری است!
پایان داستان اما برای همه مان معلوم است؛ مثل هر بحران دیگری، طبیعت خود باید به فریاد ما برسد. در سال های پیش که آلودگی هوا زیستن در تهران را مشکل می کرد، نهایتا باید باد می آمد تا مشکل حل شود والا از دست مسئولان کاری بر نمی آمد. حالا هم احتمالا باید منتظر باشیم تا شاید کرونا هم یکباره مثل بیماری سارس، خود به خود ریشه کن شود، و شاید آسمان و آفتاب دلش به حال ما بسوزد و گرمای کمتری تولید کند و باران بباراند! و در نهایت مسئولان روزی چشم در چشم مردم نگاه کنند و بگویند که از این وضعیت بحرانی هم با سربلندی بیرون آمدیم.
خاطره میرزا