همانطور که امام راحل به درستی فرمودند، مجلس و قوه مقننه باید در رأس امور قرار بگیرد و وظیفه نمایندگی مردم کاری بس مهم و حیاتی در سرنوشت تک تک ملت عزیز ایران است اما متأسفانه این روزها اتفاقاتی میافتد که مجلس را به حاشیه برده است و این به هیچ وجه زیبنده مجلسی نیست که نام انقلابی بودن را یدک میکشد.
چندی پیش طرحی در مجلس یازدهم ارائه شد که طبق آن اعضای هیأت رییسه مجلس برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری نیاز به استعفا ندارند و امروز شاهد هستیم که کابینهای جدید در هیأت رییسه شکل گرفته و بیشتر اعضای آن به صورت اتوبوسی در انتخابات پیش رو اعلام کاندیداتوری کردهاند! این در حالی است که به دلیل وجود تحریمهای ظالمانه و معضل کرونا از مجلسیان توقع میرود بیشتر تمرکز خود را بر روی وظایف قانونی خود بگذارند و بیش از آن که در سودای ریاستجمهوری باشند، در صدد احیای قوه قانونگذاری برآیند.
از سوی دیگر در اخباری که این روزها به گوش میرسد گویا هیأت رییسه مجلس اقدام به دستکاری ارقام بودجه کشور کرده است! جدا از صحت و سقم این خبر که اگر صحت داشته باشد فاجعهای نابخشودنی است، توضیح شفاف و قانع کنندهای از جانب مجلس ارائه نشده است ولی با فراری رو به جلو تهدید به شکایت از افراد و رسانهها کردهاند! کمترین توقع از این دوستان این بود که لااقل در آستانه انتخابات، بیشتر بتوانند بر خود و اعمال خود مسلط باشند و فضای جامعه را بیش از این دچار التهاب و ناامیدی نکنند که قطعاً به ضرر خودشان و ساحت خانه ملت خواهد بود. طبق قوانین موجود و آییننامه داخلی مجلس، نمایندگان مجلس میتوانند در صورت احراز تخلف از سوی هیأت رییسه، آنها را استیضاح و برکنار نمایند. حدود ۱۰۰ تن از نمایندگان مجلس به شائبه دستکاری ارقام بودجه توسط هیأت رییسه واکنش نشان دادهاند ولی هنوز توضیح و اقدام خاصی را نه از سوی نمایندگان و نه از سمت هیأت رییسه و نه حتی دستگاههای نظارتی و قضایی شاهد نبودهایم، اما افکار عمومی همچنان منتظر کشف و دانستن واقعیت است.
همچنین در اقدامی عجیب که به ندرت میتوان در جایی دیگر شاهد آن بود، اعضای قوه مقننه برای چندمین بار از رییس قوه قضاییه درخواست کردهاند تا در انتخابات قوه مجریه کاندیدا شود! در هیچ کجای دنیا مجلسی را نمیتوان یافت که بیشتر وقت و تمرکز آن صرف مسائل مربوط به قوهای دیگر باشد. اقدامات و اظهارات رؤسای قوا هم مؤید همین نکته است که تمام همت و تلاش خود را صرف کارزار انتخاباتی کردهاند و ظاهراً هیچ چیز در جای مناسب خود قرار ندارد.
خوشبختانه در اتفاقی بسیار نادر شاهد بودیم که یکی از مسئولان کشور پس از افشای فایل صوتی در مجموعه تحت امر وی اقدام به استعفا نمود، چیزی که متاسفانه در بین مسئولان ما اصلأ جایگاهی ندارد و تا دستگاه قضا به موضوع ورود نکند، خود شخص خود را پاک و منزه از خطا و لغزش تلقی میکند! بیشتر کشورهای مترقی و پیشرفته که توانستهاند بر فساد و رانت غلبه کنند، فرهنگ استعفا و کنارهگیری از قدرت در صورت بروز هرگونه تخلف و کوتاهی مرسوم و متداول است ولی متأسفانه در کشور ما نه تنها چنین چیزی وجود ندارد بلکه در کمال تعجب میبینیم چشم افراد متخلف به پُستها و جایگاههای بزرگتر است و برای نیل به اهداف خود مرتکب تخلفات بیشتری نیز میشوند!
*نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی