حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان به منظور شرکت در شصت و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل امروز صبح دوشنبه ۳۱ شهریورماه عازم نیویورک می شود.
رییس جمهور علاوه بر سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و تبیین نظرات ملت ایران درباره مهمترین مسائل بین المللی، دیدارهایی با روسا و مقامات سایر کشورها خواهد داشت. همچنین حضور در جمع اندیشمندان آمریکایی، رهبران مسلمانان، رهبران ادیان آسمانی، دیدار با ایرانیان مقیم آمریکا و گفتوگو با شبکههای تلویزیونی بینالمللی از دیگر برنامه های رئیس جمهور در این سفر خواهد بود.
این دومین سفر حسن روحانی به سازمان ملل است. سال گذشته در اولین حضور روحانی در سازمان ملل به عنوان رئیس جمهور ایران طرح «جهان علیه خشونت و افراطیگری» را ارائه داد که این طرح با اکثریت آراء به تصویب رسید.
دومین حضور روحانی در مقر سازمان ملل در ینگه دنیا از آن روی نیز حائز اهمیت است که مذاکرات هسته ای برای رسیدن به توافق جامع در حاشیه این اجلاس در حال برگزاری است و احتمالات پیرامون نقش آفرینی مستقیم سران ۵+۱ و ایران مطرح می شود.
پیش از حسن روحانی دیگر روسای جمهور ایران نیز تجربه حضور در سازمان ملل را داشته اند و ۱۲ بار در مجمع عمومی سازمان ملل به سخنرانی پرداختهاند. از میان سید محمدخاتمی، آیت الله خامنه ای و محمد علی رجایی (به عنوان نخست وزیر)؛ محمود احمدینژاد با هشت بار سفر به نیویورک در رتبه نخست این سفر دیپلماتیک قرار دارد. در میان هفت رئیس جمهور ایران، تنها دو رئیس جمهور یعنی ابوالحسن بنی صدر و آیتالله هاشمی رفسنجانی سفر به نیویورک را تجربه نکردند.
در جدول زیر به بررسی سفر روسای دولت جمهوری اسلامی ایران به سازمان ملل و برخی حواشی آن اشاره شده است؛
اسامی
سال
حاشیهها
محمدعلی رجایی (نخست وزیر)
۱۳۵۹
شهید رجایی به عنوان نخست وزیر و رئیس دولت در شورای امنیت سازمان ملل سخنرانی کرد.
در این سفر شهید رجایی در راس هیئتی ۱۱ نفره به نیویورک رفت و طی سخنانی در شورای امنیت سازمان ملل حمایت همه جانبه غرب از رژیم بعث صدام را با ارائه مستنداتی به باد اننقاد گرفت و حتی برای اثبات گفتههای خود در جمع خبرنگاران، زخمهای پای خود را به آنان نشان داد.
حضور ما در این شورا صرفا به دلیل رساندن ندای مظلومیت ملت مسلمان و بهپاخاسته ایران به گوش مردم سراسر جهان و هشدار به آنها از بابت خطر سرکوب انقلاب و بازتاب آن بر مبارزات کلیه خلقهای دربند است.
حضرت آیتالله سید علی خامنهای
۱۳۶۶
حضرت آیتالله خامنهای در سال ۶۶، برای اولین و پس از سپری شدن ۶ سال از دوران ریاست جمهوریشان در مجمع عمومی سازمان ملل حاضر شدند.
آیت الله خامنهای در سخنرانی خود، صدام را به هیتلر تشبیه میکند و خواستاراستفاده از تجربه دادگاه نورنبرگ و طرح تنبیه عراق به عنوان متجاوز به منظور تضمین امنیت منطقه میشود
سیدمحمد خاتمی
۱۳۷۷
سید محمد خاتمی یک سال پس از رسیدن به ریاست قوه مجریه راهی سازمان ملل شد. خاتمی در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل بحث « گفتوگوی تمدنها» را مطرح کرد.
امتناع خاتمی از روبه رو شدن و ملاقات با بیل کلینتون رییس جمهور وقت آمریکا از جمله حاشیههای سفر رییس دولت هفتم به نیویورک بود
۱۳۸۰
خاتمی در سال ۸۰ نیز برای مرتبه دوم به نیویورک سفر کرد و در خلال سخنانی که در مجمع عمومی سازمان ملل ایراد کرد از نظریه گفتگوی تمدنهای خود دفاع کرد.
محمود احمدی نژاد
۱۳۸۴
احمدی نژاد در شهریور ۸۴ راهی سازمان ملل شد و در آنجا به تبیین اندیشه انقلاب اسلامی و سرگیری غنیسازی اورانیوم و فک پلمپ تاسیسات هستهای ایران پرداخت.
۱۳۸۵
احمدی نژاد در دومین سال ریاست جمهوری خود نیز راهی سازمان ملل شد. رئیس جمهور ایران در این نشست هولوکاست را دروغ تاریخی خواند.
انتقاد ازعملکرد آمریکا درعراق و همچنین انتقاد از عملکرد آژانس بینالمللی انرژی اتمی از دیگر محورهای سخنان احمدینژاد در دومین حضور پیاپیاش در مجمع عمومی سازمان ملل بود.
۱۳۸۶
سومین سفر احمدی نژاد به نیویورک در سال ۸۶ با حواشی زیادی همراه بود، رییسجمهور وقت کشورمان که با سخنرانیهای قبلی خود موجبات خشم لابی صهیونیستها را فراهم آورده بود، این بار نه تنها در مجمع عمومی که در دانشگاه کلمبیا هم با سخنان خود مشروعیت دروغین صهیونیستها را به چالش کشید.
۱۳۸۷
چهارمین سفر احمدی نژاد به سازمان ملل نیز در سال ۸۷ اتفاق افتاد. احمدی نژاد در این سخنرانی نیز به مسائل جهانی و مدیریت دنیا پرداخت.
۱۳۸۸
احمدی نژاد دوره دوم ریاست جمهوری خود را نیز با سفر به سازمان ملل آغاز کرد.
احمدی نژاد در این سفر رویه حاکم بر مناسبات سازمان ملل را به باد انتقاد گرفت و از ملت مظلوم فلسطین در مقابل رژیم صیونیستی دفاع کرد.
۱۳۸۹
احمدی نژاد بازهم راهی آمریکا شد تا در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کند. احمدی نژاد در سخنانش این مجمع ، درخواست تشکیل کمیته حقیقت یاب پیرامون واقعه ۱۱ سپتامبر را مطرح کرد.
۱۳۹۰
تعداد همراهان رئیس جمهور در جریان هفتمین سفر به سازمان ملل، مهم ترنی حاشیه سفر احمدی نژاد به آمریکا بود.
۱۳۹۱
آخرین سفر احمدی نژاد به سازمان ملل یک حاشیه جالب داشت. رئیس جمهور ایران در انتهای سخنرانی خود شعار زنده باد بهار را به زبان راند تا بسیاری بگویند احمدی نژاد رقابت انتخاباتی را از سازمان ملل کلید زد.
حسن روحانی
۱۳۹۲
حسن روحانی نیز در اولین سال ریاست جمهوری خود راهی آمریکا و سازمان ملل شد. وی در سخنانی که در سوم مهر سال گذشته در شصت و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل ایراد کرد، ایده جهان عاری از خشونت و افراطیگری را مطرح کرد.
گفتوگوی تلفنی با اوباما رئیس جمهور آمریکا مهم ترین حاشیه سفر روحانی به سازمان ملل بود. تماس تلفنی که تابوی مذاکره میان روسای جمهور ایران و آمریکا را شکست.
حسن روحانی
۱۳۹۳
؟