۰
دوشنبه ۱۲ شهريور ۱۴۰۳ ساعت ۲۱:۴۰

حسین شمخانی، پسر علی شمخانی چطور سلطان معاملات نفتی شد؟

زمانی که اولین افشاگری‌ها علیه خانواده شمخانی آغاز شد، مهدی صدرالساداتی داماد «محمدرضا مدرسی یزدی» عضو شورای نگهبان و روحانی جنجالی که به افشاگری علیه مقامات جمهوری اسلامی در شبکه‌های اجتماعی معروف بود، درباره فرزندان شمخانی و هزینه نجومی دانشگاه آمریکایی بیروت که فرزندان شمخانی در آن تحصیل کرده اند گزارشی منتشر کرد.
حسین شمخانی، پسر علی شمخانی چطور سلطان معاملات نفتی شد؟
به گزارش مردم سالاری آنلاین، نقش پسران شمخانی در دور زدن تحریم‌های نفتی و فروش نفت برکسی پوشیده نبود. حسین و برادرش (دو آقازاده علی شمخانی) یک شرکت کشتیرانی بزرگ به نام ادمیرال دارند که قبلا خبرهای فروش نفت آن‌ها رسانه‌ای شده بود. اما خبرگزاری بلومبرگ در روزهای گذشته پرده از ابعاد جدیدی از تجارت آن‌ها برداشته است.

به روایت رویداد ۲۴، بلومبرگ در گزارشی تحقیقی به تبدیل شدن حسین شمخانی به سلطان معاملات نفت ایران و روسیه پرداخت. این بخش از گزارش هم چیز جدیدی نبود. ۱۰ خرداد ۱۴۰۳، رویداد۲۴ به نقل از یک منبع آگاه به نقش فرزندان شمخانی در مخالفت دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی با احیای برجام و لغو تحریم‌ها اشاره کرده بود. این منبع آگاه به ما گفته بود فعالیت کشتیرانی شرکت پسران شمخانی به حدی گسترده شده که زمانی که روسیه تحریم شد، همین شرکت وارد بیزنس دور زدن تحریم‌ها برای روسیه هم شده است.

حال بعد از گذشت بیش از دو ماه بلومبرگ به اسنادی دست پیدا کرده که نشان می‌دهد شرکتی به نام میلاووس دو سال پیش در دوبی تاسیس شده که نفوذ گسترده‌ای در بازارهای جهانی انرژی به دست آورده است. این شرکت به حسین شمخانی تعلق دارد.

این رسانه ادعا کرده است حسین شمخانی به لطف نفوذ پدرش در سطوح بالای مدیریتی موفق شده از فروش نفت و فرآورده‌های نفتی ایران و روسیه میلیاردها دلار پول به جیب بزند.

بخش جالب گزارش بلومبرگ، افشای نام مستعار حسین شمخانی است. این رسانه می‌گوید کمتر کسی در دبی و محافل تجارت جهانی از هویت واقعی حسین شمخانی آگاه است و اکثرا او را به با نام «هکتور» می‌شناسند و تعداد کمتری حتی نسبت به نفوذ گسترده او آگاهی دارند.

به گفته منابع آگاه، او معاملات بخش‌های قابل‌توجی از نفت ایران و روسیه را در دست دارد. به گفته این منابع شرکت‌های عضو شبکه تجاری او علاوه بر نفت تحریم شده تهران و مسکو، به معامله نفت دیگر کشورهای تحریم نشده نیز می‌پردازند.

ظاهرا اداره تحقیقات فدارل آمریکا FBI و وزارت خزانه‌داری آمریکا در حال تحقیق درباره نقض تحریم‌های آمریکا از سوی حسین شمخانی و شبکه او از جمله شرکت میلاووس هستند.

مورد عجیب علی شمخانی 

برخورداری قابل توجه فرزندان و خانواده علی شمخانی از رانت‌های حاکمیتی چیزی نیست که مقامات عالی‌رتبه کشور از آن بی‌خبر باشند. اسفند ۱۴۰۰ برخی رسانه‌ها از توقیف یک کشتی حامل بارهای صادراتی ایران در هند خبر داده بودند. ایلنا در آن زمان خبر داد که این کشتی با نام «کابل» به شرکت ادمیرال، شرکت پسران علی شمخانی تعلق داشته است.

اگرچه علی شمخانی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی انتشار این خبر را به «ستون پنجم» و «غرب‌گراهای داخلی» نسبت داد، اما از همان زمان توجه رسانه‌ها به خاندان شمخانی جلب شد. هرچند مقامات از جزییات بیشتری مطلع بودند.

در تمام سال‌هایی که پسران شمخانی زیر سایه پدرشان، کسب و کارهای مبتنی بر رانت و فسادشان را گسترش می‌دادند، علی شمخانی یکی از چهره‌های مهم در به نتیجه رسیدن یا نرسیدن مذاکرات احیای برجام بود. مذاکراتی که بعد از گذشت ۴ سال هنوز به نتیجه نرسیده، اما به تازگی با بازشدن سفره دل برخی چهره‌های نزدیک به دولت وقت مشخص شده یکی از عوامل به نتیجه نرسیدن آن، علی شمخانی بوده است.

خرداد ماه امسال محمود واعظی رئیس دفتر روحانی در یک گفتگوی رسانه‌ای که ظاهرا مربوط به اسفند ۱۴۰۲ و برای سالنامه روزنامه اعتماد بوده، گفت حسن روحانی ۵-۶ بار می‌خواسته شمخانی را عوض کند، اما به دلیل توافقی که از پیش با رهبری کرده بود، قادر به تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی نبود.

واعظی گفته «سال ۹۲ آقای روحانی، آقای شمخانی را برای شورای عالی امنیت ملی معرفی کرد، مقام معظم رهبری گفتند شما اگر کسی دیگر را دارید بگذارید... نمی‌دانم ملاحظاتشان چه بود که تأیید نکردند، اما بعدش تأیید کردند.»

رئیس دفتر روحانی علت تلاش روحانی برای تعویض شمخانی را هم توضیح داد و گفت: «اواخر دولت دوازدهم، خط دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در دوره شمخانی، عدم احیای برجام بود؛ اگر دبیرخانه همسو بودهمان زمان احیا می‌شد.»

در نهایت شمخانی با یک سلسله افشاگری علیه او و نزدیکانش که طی چندین سال به صورت هدایت‌شده به رسانه‌ها راه پیدا کرد، از دبیری شورای عالی امنیت ملی کنار گذاشته شد.

سال ۱۴۰۰ اسناد پرونده‌هایی درباره تخلفات در جابه جایی پول در ساخت و سازهای غیرمجاز لواسان به دست رسانه‌ها رسید. در این پرونده نام نوه ۳ ساله علی شمخانی و سید حسین میرمحمدعلی داماد شمخانی به عنوان متخلفان ساخت و سازهای غیرقانونی در لواسان دیده می‌شد.

با افشای وجود یک شرکت کشتیرانی بزرگ به نام پسران شمخانی، فساد در خانواده شمخانی شکل جدی‌تری به خود گرفت. اما اوج افشاگری‌ها علیه شمخانی زمانی بود که خبر اعدام علیرضا اکبری در دی ماه ۱۴۰۱ با جزییات در نیویورک‌تایمز و فایننشال‌تایمز منتشر شد. علیرضا اکبری از فرماندهان سابق سپاه بود که در دولت اصلاحات، معاون علی شمخانی، وزیر دفاع وقت و مدتی هم مشاور شمخانی در زمان دبیری شورای عالی امنیت ملی بود. اکبری به اتهام جاسوسی برای بریتانیا در ایران اعدام شد و علی شمخانی را به لبه پرتگاه نزدیک‌تر کرد.

اینکه چرا علی شمخانی با وجود سلسله افشاگری‌ها علیه خود و خانواده اش از ایجاد دسترسی علنی برای فرزندانش به رانت و ثروت دست نمی‌کشید جای سوال دارد. شاید بتوان گفت نه تنها پا پس نمی‌کشید بلکه، جان تازه گرفته بود. شمخانی اسفند ماه ۱۴۰۱ موفق شده بود یک رابطه را که برای مدت هفت سال قطع شده بود، جوش بزند و بعد از از سرگیری روابط ایران و عربستان سعودی و در غیاب دستگاه دیپلماسی کارآمد در دولت رئیسی، به سردار دیپلماسی تبدیل شده بود.

پرونده‌های خاندان شمخانی بایگانی می‌شود؟

شمخانی سه ماه قبل از برکناری از شورای‌عالی امنیت ملی هیچ ابایی نداشت که پسرش را در عالی‌ترین نشست رسمی با رئیس کشور امارات با خود همراه کند. آقازاده شمخانی با تی‌شرت و کالج بدون جوراب در یکی از رسمی‌ترین دیدارهای جمهوری اسلامی با کشور امارات حضور داشت. با افشاگری اخیر بلومبرگ درباره شرکت میلاووس در دوبی مشخص شد که حضور پسر شمخانی در این دیدار چرا ضروری بوده است؛ چون پسران او باید به طور مستقیم در جریان روابط ایران و امارات قرار می‌گرفتند تا مبادا کسب‌وکار پرسود آن‌ها در دور زدن تحریم‌های نفتی و پولشویی دچار اختلال شود!

خرداد ماه ۱۴۰۲ شمخانی در نهایت برکنار شد. منصور حقیقت‌پور از چهره‌های نزدیک به لاریجانی در یک گفتگوی رسانه‌ای گفته بود ابراهیم رئیسی از سال ۱۴۰۰ به دنبال تغییر شمخانی بوده. احتمالا رئیسی هم به همان دلیلی که روحانی نتوانست به شمخانی نزدیک شود، قادر به تغییر او نبوده است.

حسین شمخانی معروف به هکتور و آقازاده علی شمخانی کیست؟

علی شمخانی صاحب ۵ فرزند است که نام سه فرزند او یعنی حسن، حسین و زینب تاکنون در پرونده‌های مختلف مطرح شده است. او چندین برادرزاده، برادر، داماد، قوم و خویش و حتی معاون دارد که در موارد مختلف به مسائل مالی متهم شده‌اند.

محمدحسین شمخانی پسر علی شمخانی، همان مدیر شرکت میلاووس و مدیرعامل شرکت کشتیرانی آدمیرال است. محمدحسین شمخانی همان جوان ۲۴ ساله‌ای است که ۱۴ سال پیش در برنامه مثلث شیشه‌ای کنار پدرش ایستاد و اعلام کرد شغل آزاد دارد. علی شمخانی در این برنامه گفت به پسرم توصیه کرده‌ام از هر شغلی که به دولت مربوط باشد دوری کند. یه دهه بعد خبر توقیف یکی از کشتی‌های شرکت کشتیرانی متعلق به او و برادرش رسانه‌ای شد. اسفند ماه ۱۴۰۰ خبرگزاری ایلنا در گزارشی به نقل از رسانه‌های هندی از توقیف یک کشتی به نام «کابل» متعلق به شرکت «ادمیرال» خبر داد و اعلام کرد که مالکیت این کشتی برای پسران علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران بوده است.

زمانی که اولین افشاگری‌ها علیه خانواده شمخانی آغاز شد، مهدی صدرالساداتی داماد «محمدرضا مدرسی یزدی» عضو شورای نگهبان و روحانی جنجالی که به افشاگری علیه مقامات جمهوری اسلامی در شبکه‌های اجتماعی معروف بود، درباره فرزندان شمخانی و هزینه نجومی دانشگاه آمریکایی بیروت که فرزندان شمخانی در آن تحصیل کرده اند گزارشی منتشر کرد.

بلومبرگ نوشته: حسین شمخانی چهل و چند ساله و متولد تهران است. او در دانشگاه‌ مسکو و دانشگاه آمریکایی بیروت تحصیل کرده و در ایران مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی گرفته است.

این رسانه به نقل از چند منبع آگاه نوشته: حسین شمخانی بیشتر وقت خود را در دبی می‌گذراند و در آنجا مشغول خرید و فروش املاک مجلل است. با این حال، او آنقدر اصرار دارد که خود را از انظار عمومی دور نگه دارد که به گفته چندین نفر از حاضران در یک مهمانی تعطیلات میلاووس در ماه دسامبر، زمانی که شامپاین سرو می‌کردند، مجری مهمانی او را با عنوان "H" معرفی کرد که با تشویق‌های بلند حضار همراه بود.

افرادی که او را می‌شناسند می‌گویند حسین شمخانی یک تاجر با پوششی شده است که که عینک می‌زند و اغلب پیراهن یا کت و شلوار یا پولوشرت بر تن دارد. آن‌ها می‌گویند که شمخانی مؤدب و جدی است و تاریخ تولدها را به خاطر می‌سپارد و گهگاه به همکارش به مناسبت روزهای خاص به گونه‌ای تبریک می‌گوید.

چندین منبع آگاه گفته‌اند زمانی که وزارت خزانه‌داری آمریکا در سال ۲۰۲۰ علی شمخانی را در فهرست تحریم‌ها قرار داد، تجارت پسرانش با مشکل جدی مواجه شد.

به گفته چندین منبع آگاه، در عرض دو سال بعد از شکل گیری کنسرسیومی از شرکت‌های تحت مدیریت شمخانی جوان در دبی در ژانویه ۲۰۲۲، میلاووس به یک شبکه قارچی متشکل از ۲۰۰ کارمند تبدیل شده است.

برخی از کارمندان سابق این شرکت گفته‌اند که کارکردن در میلاووس مانند بازی در یک فیلم هیجان‌انگیز جاسوسی است. آن‌ها می‌گویند درون شرکت حتی کارکنان هم برای صدا زدن همدیگر از اسم مستعار استفاده می‌کنند.

کد مطلب: 222377
برچسب ها: علی شمخانی
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *