به گزارش
مردم سالاری آنلاین،قیمت دلار ۱۲ آبان ماه رکورد تاریخی دیگری را ثبت کرد و وارد کانال ۳۵ هزار تومان شد. انتظار میرفت این افزایش قیمت، با کمی تاخیر به بازار مسکن برسد اما گزارش میدانی تجارتنیوز نتیجه دیگری دارد.
پیگیریهای تجارتنیوز از مشاوران املاک چند منطقه پر معامله (منطقه ۹، ۱۰ و ۵) نشان میدهد که بسیاری از نشستهای معامله مسکن متوقف شده و فروشندگان این نشستها را یکی یکی لغو میکنند.
یکی از مشاوران املاک منطقه ۹ میگوید غروب پنجشنبه چند نشست برای فروش ملک داشتیم و خریدار و فروشنده سر مبلغ نهایی توافق کرده بودند و قرار بود ملک را قولنامه کنیم اما فروشنده منصرف شده و میگوید با این وضعیت خانه را نمیفروشد.
لغو نشستهای معامله ملک، نکته دیگری است که مشاوران املاک منطقه ۱۰ و ۵ هم به آن اشاره میکنند. در یکی دو ماه گذشته، خریداران معامله را منتفی میکردند. چراکه هم امیدوار بودند برجام به نتیجه برسد و با کاهش قیمت دلار، قیمت مسکن ارزانتر شود. هم اینکه به ادعای مشاوران املاک، تعداد فایلهای رسیده افزایش یافته بود. از طرف دیگر، برخی از فروشندگان هم به لیل نگرانی از کاهش احتمال قیمت مسکن در تلاش بودند زودتر ملک خود را به پول نقد یا سرمایه دیگری تبدیل کنند.
اما حالا روند بازار معکوس شده است. افزایش قیمت دلار، خریداران را نگران کرده چراکه نمیدانند قیمت دلار تا کجا بالا میرود و چقدر بر قیمت مسکن تاثیر میگذارد. فروشندگان هم معتقدند اکنون بدترین زمان فروش است و باید منتظر بمانند تا تکلیف قیمت دلار مشخص شود. آن زمان بهتر میتوان تصمیم گرفت.
قیمتها یک روزه بالا رفت
برخی دیگر از مالکان همچنان فروشنده هستند. به خصوص افرادی که قرار است ملک خود را تبدیل به احسن کنند و با فروش آن، واحد بهتر و بزرگتری بخرند. به گفته مشاوران املاک این گروه هنوز فروشندهاند و حاضر به معامله هستند. اما نه با قیمت پنجشنبه صبح و قبل از دلار ۳۵ هزار تومانی.
یکی از مشاوران املاک ۱۰ میگوید از صبح با هر کدام از مالکان تماس گرفتهایم یا میگویند منصرف شدهاند یا به راحتی یکی دو میلیون تومان به قیمت هر متر اضافه کردهاند.
مالکان واحدهای نقلی اما کاری به قیمت هر متر مربع ندارند. آنها قیمت خانه را کلی اعلام میکنند. مثلا میگویند تنها در صورتی حاضر به فروشند که مشتری واحد را ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان گرانتر از قیمت اعلامی قبلی بخرد.
به گفته مشاوران امکلاک امتناع از فروش و یا افزایش قیمت، اتفاقی است که به خصوص در میان دارندگان خانههای نقلی رایجتر است.
چون بیشترین میزان تقاضای کنونی در بازار، مربوط به خانههای نقلی و کوچکمتراژ است. خانههایی که با دو تا ۳ میلیارد تومان میتوان آنها را معامله کرد. اما هم تعداد این واحدها کم است، هم تقاضا برای آنها بالاست. برای همین دست فروشنده برای قیمتگذاری باز است و هر قیمتی بخواهد اعلام میکند. این مساله به خصوص درباره واحدهای نقلی پارکینگدار بیشتر رایج است.
بازار مسکن از ابتدای سال جاری، دچار رکود شدید شده است. بر اساس آخرین گزارشی که بانک مرکزی منتشر کرد تعداد معاملات مهر ماه به حدود ۵ هزار عدد رسیده است. این در حالی است که کارشناسان اقتصادی میگویند بازار در شرایطی وارد دوره رونق میرسد که تعداد معاملات به حداقل ۱۰ هزار واحد در ماه برسد و در شش ماه گذشته عداد معاملات املاک حتی به این عدد نزدیک هم نشده است.
قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران بین ۴۳ تا ۴۵ میلیون تومان است و همین مساله قدرت خرید بسیاری از خانوارها را کاهش داده و سبب کاهش معاملات شده است. اما جز این، بلاتکلیفی اقتصادی حاکم بر جامعه عامل دیگری است که سبب شده بازار دچار رکود شود.
چرا هم مشتریان و هم فروشندگان هیچ چشماندازی از آینده بازار ندارند و نمیدانند که روند قیمت دلار و بازارهای موازی دیگر قرار است به چه سمتی برود.
برخی از گزارشها نشان میدهد که سرمایههای خرد، از بازار سرمایه خارج شده و وارد بازار دلار و سکه شده است. اما سرمایههای درشتتری که متقاضی حضور در بازار مسکن هستند، همچنان بلاتکلیفند و حالا بازار ارز به این بلاتکلیفی بیشتر دامن زده است.
منبع:تجارت نیوز