به گزارش
مردم سالاری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، امروز موضوع میز اقتصاد با موضوع تحقق عدالت مالیاتی با حضور آقای منظور رئیس سازمان امور مالیاتی و آقای بوجاری کارشناس امو مالیاتی برگزار شد.
سوال مهلت ارائه اظهار نامه مالیاتی تمدید شد، دلیل آن چه بود؟
منظور رییس سازمان امور مالیاتی کشور: به دلیل اعتراض برخی اصناف، ارسال اظهار نامهها قدری با تاخیر انجام گرفت. ما از ستاد ملی کرونا درخواست کردیم که با توجه به اینکه این مالیات مربوط به سال گذشته است به ما فرصت بدهند تا بتوانیم زمان ارسال اظهار نامهها را تمدید کنیم. درخواست سازمان مالیاتی کشور تا ۱۵ تیر ماه بود که با تصویب ستاد ملی کرونا تا پایان تیر این فرصت داده شد.
سوال: تا به امروز چه تعداد مودی اظهار نامه هایشان را ثبت کردند؟
تا روز گذشته اطلاعاتی که ما داریم ۲ میلیون و۷۰۰ هزار مودی در قالب تبصره ۱۰۰ درخواست کردند که مالیات سال گذشته را پرداخت کنند و حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار مودی هم اظهار نامه ارائه کردند.
امسال تعداد مودیان مشاغل ما سرجمع ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار مودی است.
سوال: چه مالیاتی برای این تعداد در نظر گرفته شده و نسبت به سال گذشته چه میزان رشد داشته است؟
منظور: تعداد مودیها امسال ۳۳ درصد رشد داشته، در سال گذشته مجموع مودیان، دو میلیون و ۹۰۰ هزار بوده که این اتفاق مهمی در نظام مالیاتی است.
سوال: چگونه این عدد رشد کرده است؟
منظور: علت رشد مودیان در اصطلاح ناشی از تلاش مالیاتی است یعنی دستگاه های اجرایی مالیات بتوانند فعالان اقتصادی بیشتری را شناسایی کنند و آنها را ثبت کنند.
سوال: آیا این ۳۳ درصد قبلا بودند، اما مالیات پرداخت نمیکردند؟
منظور: بله اینها قبلا بودند، اما شناسایی نشده بودند و ما از آنها مالیات دریافت نمیکردیم.
سوال: چگونه شناسایی شدند؟
منظور: ما تمام فعالان اقتصادی را مکلف کردیم که دستگاههای پوز را به پروندههای مالیاتی الصاق کنند که این همکاری با بانک مرکزی سه ماه طول کشید، اما یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه پوز به پروندههای مالیاتی الصاق نشده که تا یک ماه آینده این دستگاه ها را غیر فعال میکنند. یا باید این دستگاهها را به پروندههای مالیاتی وصل کنند که هم اکنون ما در سایت الکترونیکی سازمان این قابلیت را داریم.
ما روشهای مختلفی برای شناسایی فعالان اقتصادی به کار گرفتیم به طور مثال اطلاعاتی که از گمرک، بارنامهها، بیمه نامهها و سایر مراجع دریافت کرده بودیم استفاده می شود.
سال گذشته دو میلیون و ۲۰۰ هزار مودی جدید را شناسایی کردیم. درخواست کرده ایم بقیه مودیان هم تا پایان تیر به سایت مراجعه کنند و اظهار نامه مالیاتی را تکمیل کنند در غیر اینصورت ما محدودیتهایی قائل خواهیم شد و آنها مشمول جریمه کتمان درآمد خواهند شد.
سوال: روند سازمان امور مالیاتی بهبود داشته یا خیر؟
بوجاری کارشناس مالیات: رفتار و اقدامات سازمان مالیاتی ارزشمند و صحیح بوده است.
صاحبان مشاغل پنج میلیون مالیات میدهند، ولی کارمندان نه میلیون تومان مالیات در سال پرداخت میکنند. وقتی این ارقام مورد بررسی قرار میگیرد متوجه میشویم که ما از یک صنف پنج میلیون تومان مالیات دریافت میکنیم یک مقدار عجیب به نظر میرسد.
سالیانه چندین هزار نفر کنکور تجربی میدهند که پزشک شوند یا آزمون وکالت میدهند که وکیل شوند ما زمانی که مالیات این بخش را بررسی میکنیم متوجه میشویم، حدود ۱۵ میلیون تومان مالیات میدهند یا مردم اشتباه فکر میکنند که اینها مشاغل پر در آمدی هستند یا ما اشتباه مالیات میگیریم.
ما فکر نمیکنیم که این مشاغل دنبال فرار از مالیات دهی هستند اشتباه از سازمان مالیاتی کشور است.
زمانی که شما از کسی که پردر آمد است مالیات نمیگیرید باعث کسری بودجه دولت می شود. همان قشر کارمندی که یک بار مالیات داده، دوباره از آنها مالیات میگیریم اینها باعث ناتوانی آنها خواهد شد.
سوال: چه اقداماتی باید برای تحقق عدالت مالیاتی انجام شود؟
بوجاری: باید گفتمان در کشور انجام شود که ما مالیات را کم میگیریم، اما از قشر ضعیف میگیریم که این باعث نا عدالتی و تورم میشود.
سوال: میانگین مالیاتی که اصناف پرداخت میکنند چقدر است؟
منظور رئیس سازمان مالیات : ما حدود پنج میلیون تومان مالیات در سال گذشته از اصناف گرفتیم. همان سال گذشته میانگین مالیاتی که ما از حقوق بگیران دریافت کردیم تقریبا دو برابر این عدد بود.
یک میلیون و هفتصد هزار مودی مالیات توافقی دادند که سر جمع دو میلیارد و ۴۰۰میلیون تومان بوده یعنی هر واحد صنفی یک میلیون و سیصد هزار تومان.
ما تا کنون اظهارنامه یک میلیون واحد صنفی جدید را دریافت کردیم که تا آخر ماه ۳۰۰ تا ۴۰۰ واحد اضافه خواهد شد. ما امسال مالیات را بر اساس فروش اصناف خواستیم دریافت کنیم یعنی همان ریختن پول در دستگاه پوز آنها که میدانیم تمام در آمد آنها همان نبود. ما این موضوع که دریافت مالیات را داده محور کنیم را دنبال می کنیم.
این نیست که امسال اراده کنیم که مالیات اصناف را ۱۰ برابر کنیم، سقف گذاشتیم که از سه برابر بیشتر نشود.
برای اینکه مدیریت اجتماعی کار را انجام دهیم اولین گام را به خوبی برداشتیم. ارزش اظهار نامههای ما ۲ ونیم برابر شده است برآورد ما آن است که مالیات به ۴۰هزار میلیارد تومان برسد.
امسال روی حساب های پرداخت تمرکز کردیم به خاطر مدیریت اجتماعی وصول مالیات از اصناف بود. به جهت اینکه اصناف مختلف سال گذشته، سال سختی را گذراندند به خاطر کرونا، تصمیم گرفتیم تسهیلات و تمهیداتی را قائل شویم اما از زمانی که از مذاکره به داده محوری میرویم یک افزایش دو نیم برابری در مالیات ایجاد شده است.
هر اطلاعاتی که از فروش واحد های صنفی به دست بیاوریم و گردش حساب ها را باید در مالیات لحاظ کنیم اما یک مشکلی وجود دارد آن است که همه گردش حساب ها ممکن است برای فروش نباشد .
برای اینکه ما گردش حساب های نشان دهنده فروش را بررسی کنیم ، با بانک مرکزی مذاکراتی انجام دادیم که حساب های شخصی و تجاری را از هم جدا کنیم.
این اقدام در سه ماه آینده تکمیل خواهد شد که ممکن است این زمان کمتر و بیشتر شود. بر این اساس مبلغی که در حساب های تجاری واریز میشود نشان دهنده فروش خواهد بود. ما برای سال گذشته گردش حساب را لحاظ نکردیم.
سوال: اگر گردش حساب لحاظ شود که چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
منظور: رویکرد سازمان مالیاتی به سمت داده محوری رفته که رویکرد جدیدی است و باعث عادلانه تر شدن اخذ مالیات کشور شده است . چیزی که باعث می شود مانع ظلم شود همان تفکیک حساب های تجاری و غیر تجاری است.
سوال : سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی چه زمانی رونمایی میشود؟
منظور: بنا بر این بوده که در ۱۸ تیر این قانون به اجرا در بیاید اما زمانی که ما این موضوع را بررسی کردیم پنج ماه از زمان گذشته بود و سامانه ای رونمایی نشده بود.
بخش اول این سامانه آماده رونمایی است و بلافاصله که هماهنگی صورت گیرد افتتاح انجام می شود.
بخش اول این سامانه امکان دریافت صورت حساب را فراهم کرده است. هم اکنون کار ما برای شروع فاز اول آماده است.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان