۰
سه شنبه ۱۱ شهريور ۱۳۹۹ ساعت ۱۷:۴۰

«جاماسپی» چاپ شد

کتاب «جاماسپی»، یادگاری بازمانده از هزاره‌ها، با گردانش و گزارش «بزرگمهر لقمان»، برای نخستین بار، از سوی نشر «شورآفرین»، منتشر شد.
«جاماسپی» چاپ شد
کتاب «جاماسپی»، یادگاری بازمانده از هزاره‌ها، با گردانش و گزارش «بزرگمهر لقمان»، برای نخستین بار، از سوی نشر «شورآفرین»، منتشر شد.
به گزارش «مردم‌سالاری آنلاین»، جاماسپی که به نامهای «یادگار جاماسپ» و «جاماسپ‌نامه» نیز شناخته می‌شود از آنِ جاماسپ، فرزانه‌ی ایران باستان و جانشین زردشت، دانسته شده است؛ کسی که پیشگوییهای او در این کتاب شهرتی جهانی دارد.
در جاماسپی، جدا از پیشگویی آینده‌ی ایران و جهان، از آگاهی ایرانیان باستان در زمینه‌‌های هستی‌شناسی، یزدان‌شناسی، فلسفه‌ی آفرینش، گیتی‌شناسی، مردم‌شناسی (درباره‌ی هندیها، چینیها، عربها، ترکها، بربرها و ...)، اسطوره‌شناسی، تاریخ و دیگر دانشها اطلاعاتی دست اول داده شده است.
 
بزرگمهر لقمان، خود، درباره‌ی جاماسپی نوشته است: «جاماسپی به دیروز و امروز و فردای ایران پردازد، و گذشته و کنون و آینده‌ی آریاییان را برنماید.
جاماسپی از خون گذشته تا به ما رسیده است، چه دانیم که شاه عباس به بهانه‌ی جاماسپ‌نامه دست‌نبشتهایی پرشمار از اوستایی و پارسیگ (پهلوی) نابود کرد. «منوچهر سیاوخش»، ۲۲ سال پس از کشتار شاه عباس، ازبهر یافتن و نابود کردن جاماسپی، در نامه‌‌ای به «بُرزو کامدین» نوشته است: «در زمان ... شاه عباس، آن قدر آزار و جفا و زيان به دستوران ايران رسيد که شرح آن به قلم و به زبان بيان نمی‌توان کرد و کار به جايی رسيد که دو نفر از مايان کشته و ضايع شدند و از جهت طلب کتابهای دين چند و نسخه‌ی چند که از جاماسپ‌نامه بود گرفتند و باز طلب‌جوی زيادتی می‌کردند و نبود.»
جاماسپی نمایانگر پاسخهای جاماسپ بِدَخش به گشتاسپ‌شاه است و به ساختار کنونی‌اش به روزگار پس از ساسانیان باز‌گردد؛ هر چند پاره‌هایی از آن به روشنی از جاماسپی ساسانی رونویسی شده‌اند، و پاره‌هایی دگر نیز به زمانهایی بس کهن‌تر و شاید به بُن گفتار جاماسپ (همان که «پیشگوییهای گشتاسپ» نیز برگرفته از آن بوده است) بازگردند، که گردآورنده یا گردآورندگان جاماسپی این پاره‌ها را با رخدادهای تازه‌ی برآمده از تازش تازیان سازگار کرده‌ است یا کرده‌اند.»
 
گفتنی است که جاماسپی، پس از «گویایی ارستو» از پاول پارسی (فیلسوف ایران باستان)، «دیباچه‌ای بر فلسفه‌ی تاریخ ایران» و «زبان پارسیگ (پهلوی): دستور زبان، واژه‌سازی و واج‌شناسی»، چهارمین کتاب از مجموعه‌ی «خردنامگ» است.
چاپ نخست جاماسپی را نشر «شورآفرین» در ۳۴۰ صفحه، با جلد سخت و به بهای ۱۶۰ هزار تومان در دسترس استادان، پژوهندگان، دانشجویان و دوستداران فرهنگ و زبانهای ایرانی قرار داده است.
کد مطلب: 135639
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *