۰
سه شنبه ۵ شهريور ۱۳۹۸ ساعت ۲۲:۰۶

بزرگداشت فیلسوف ایرانی از سوی قزاقستان

 دولت قزاقستان برای برگزاری مراسم بزرگداشت هزار و یکصدو پنجاهمین سالروز تولید ابونصر فارابی فیلسوف ایرانی سده های سوم و چهارم هجری کمیسیون نتشکیل داد.
 دولت قزاقستان برای برگزاری مراسم بزرگداشت هزار و یکصدو پنجاهمین سالروز تولید ابونصر فارابی فیلسوف ایرانی سده های سوم و چهارم هجری کمیسیون نتشکیل داد.
به گزارش ایرنا، "قاسم ژومارت توکایف" رئیس جمهور قزاقستان روز سه شنبه دستور داد که به منظور اطمینان از برگزاری مراسم سالروز تولد ابونصر فارابی در سطحی عالی در سال 2020 کمیسیونی دولتی با این هدف برگزار شود. بر اساس این دستور ، وزارت علوم و آموزش قزاقستان مسئول تشکیل این کمیسیون شده و مقرر شده که طرح آماده سازی و برگزاری مراسم تولد فارابی تا پیش از اول اکتبر سال جاری میلادی برای بررسی ارائه شود و این طرح باید پیش از اول نوامبر به تصویب کمیسیون برسد .
ابونصر فارابی فیلسوف پرآوازه ایرانی در سال 259 هجری قمری (870  میلادی)  در قریه "وسیج"  فاراب در خانواده یکی از سرداران سپاه سامانی چشم به جهان گشود. وی پس از فراگیری دانش های مقدماتی و گذراندن دوره تحصیل در بخارا به منظور کسب علوم گوناگون به ویژه در زمینه فلسفه راهی بغداد شد و در آنجا ریاضیات، نجوم و موسیقی را بر یافته های خویش افزود و سال های زیادی از عمر خود را در راه مطالعه و کسب معرفت سپری کرد. 
این فیلسوف پس از مدتی رهسپار حران در نزدیکی مرز ترکیه امروزی شد و در آنجا از دانش فلسفه و منطق «یوحنابن حیلان حکیم نصرانی» بهره برد و هنگامی که وی درگذشت، به بغداد بازگشت و به فراگیری دانش رایج آن روزگار از جمله «فلسفه، زیست، پزشکی و ریاضی» همت گماشت.
فارابی با مطالعه و دانش اندوزی در فلسفه، منطق و زیست به تخصص قابل توجهی دست یافت و به عنوان یکی از برجسته ترین فیلسوف های اسلامی به ترجمه آثار علمی و حکمت یونان به زبان عربی پرداخت. معلم ثانی با بهره گیری از یافته های علمی خویش و بر پایه تسلط به فلسفه یونان و علوم اسلامی، دیدگاه های تازه ای را در علم فلسفه مطرح و نقش اثرگذاری را در ورود دانش فلسفه به سرزمین های اسلامی ایفا کرد.  فارابی بیشتر عمر خود را در بغداد گذراند و در سال 339 هجری قمری (950 میلادی) در دمشق درگذشت.
بسیاری از منابع تاریخی به تبار ایرانی فارابی اذعان دارند و در خصوص برخی ادعاهای منشاء غیرایرانی او، به نوشته استاد محیط طباطبایی ، میان روزگاری که فارابی از وسیج فاراب برخاست و به بغداد و دمشق رفت با زمانی که ابن خلکان و دیگران به نوشتن شرح حال او در شام پرداخته بودند ، محیط زندگانی اولیه او در ماوراءالنهر تغییر وضعیت پیدا کرده بود و ترکها و تاتارها بر جای سغدیها و طخارها و خوارزمیها و مردم دیگر ماوراء النهر که همه ایرانی بودند نشسته بودند و ناحیه فارابی که در کنار سیردریا (سیحون) بخشی از حدود ماوراءالنهر و مرز خراسان را در برابر ترکهای آنسوی سیردریا تشکیل می داد به ناحیه ای ترک نشین تبدیل شده بود. زادگاه فارابی امروز در جنوب کشور قزاقستان واقع شده و در این کشور بسیار مورد تکریم و احترام است و عکس فارابی بر روی اسکناسها هم نقش بسته است.
معاون میراث سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بتازگی گفت: پرونده فارابی به‌طور مشترک توسط ایران و قزاقستان برای ثبت ارائه شده و موضوع مصادره این فیلسوف از سوی برخی کشورها صحت ندارد.
کد مطلب: 113668
برچسب ها: فارابی
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *