رییس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران گفت: تخلف در نما باید خط قرمز باشد چراکه نما حق عمومی شهر و شهروندان است.
به گزارش ایسنا، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران طی سخنانی در همایش "نما با محوریت مصالح و جزئیات اجرایی" با بیان اینکه موضوع نما از دغدغههای شهرداری در دورههای گذشته نبوده است، گفت: ما و همکارانمان در شورای چهارم شهر تهران تاکید کردیم که همانطور که در شهرداریها و شوراهای معماری توجهات جدی به فضای پلانهای معماری، نورگیر ساختمانها و جانمایی فضاهای داخلی میشود، موضوع نما نیز باید در فرایند صدور پروانه مورد توجه قرار گیرد، چراکه نما حق عمومی شهر و شهروندان است که متأسفانه تا سال ۹۳ اصلاً مورد توجه قرار نگرفته بود و در فرایند صدور پروانه ساختمانهای پایتخت و سایر شهرها موضوعی به عنوان نقشه نما وجود نداشت.
وی افزود: ما در شورای چهارم پس از دیدار با مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر لزوم ساماندهی سیما و منظر شهری و نما، شهرداری تهران را ملزم به ایجاد کمیتههای نما کردیم و خرسندیم که امروز مطالبات جامعه شهری به سمتی رفته است که شهروندان مأموریتهای حوزه نرم افزاری مانند نما که موجب ارتقاء کیفیت زندگی میشود را از مدیران طلب میکنند و برگزاری چنین همایشی در خصوص نمای ساختمان نیز حاصل همین مطالبه است.
وی خطاب به رئیس سازمان نظام مهندسی اظهارکرد: اکنون نقشههای برق، مکانیک و سازه که توسط مهندسین ذیصلاح و دارای پروانه اشتغال به کار هستند، بررسی شده اما این نقشهها دو باره برای کنترل مضاغف به مرکز ارسال میشود و این یک تخلف است که باید اصلاح شود، چراکه این کنترل مضاعف موجب لوث شدن مسئولیت شخصی میشود که شما آن را ذیصلاح میدانید و این در حالیست که به نقشههای نما هیچ توجهی نمیشود.
وی با تاکید بر اینکه اگر ما موضوعی را تبدیل به دغدغه عموم جامعه، دیده بان های شهری، صاحبنظران و رسانهها کنیم دیگر نمیتوان آن روند را متوقف کرد گفت: زمانی این نگرانی بوجود آمد که میخواهند کمیتههای نما را متوقف کنند اما خوشبختانه عملی نشد. البته کمیتههای نمای موجود نیز اشکلات زیادی دارند و بعضاً خلاقیتهای معمارانه و شهرسازانه در آنجا مغفول می ماند. اما واقعیت این است که اگر آگاهی بخشی و فرهنگسازی در این حوزه به خوبی انجام شود و دانشگاههای ما به حوزه مبانی نظری توجه کنند و پژوهشهای جدی در این خصوص داشته باشند تا مبانی نظری به دستورالعملها و ضوابط ملاک عمل تبدیل شود و همچنین الگوهای کافی هم در شهر وجود داشته باشد، در این شرایط شاید دیگر نیاز به کمیتههای نما نباشد.
این عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: ما در تهران لایحه طراحی، پایش و اجرای نماهای شهر را تصویب کردیم و اکنون این موضوع به قانون تبدیل شده است، البته باید توجه داشت در فرایند طراحی خیلی نمیتوانیم ضوابط کمی داشته باشیم چراکه در این حوزه خلاقیتهای معمارانه باید لحاظ شود. در این قانون، شهرداری مکلف به ارائه ضوابط و دستورالعملهای ملاک عمل، بخصوص درمورد بناهای شاخص ظرف مدت یکسال شده است.
وی ادامه داد: اکنون شهرداری باید سند جامع منظر شهری را که در برنامه ۵ ساله سوم تصویب شده است تهیه کند، هرچند مقرر بوده این سند چند سال پیش تهیه شود و پهنه بندیهای طرح تفصیلی بر اساس آن سند صورت گیرد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با تاکید بر لزوم فرهنگسازی و الگوسازی بیان کرد: ما باید به سمت برگزاری نمایشگاهها و کارگاههای آموزشی در خصوص نما برویم و با ایجاد جشنوارههای دائمی نماهای برتر و طراحان برتر نما را معرفی کنیم تا الگو سازی شود.
سالاری افزود: ما در دهه چهارم انقلاب تازه ضوابط نما را تصویب کرده ایم در حالیکه دیگر کالبد شهر شکل گرفته است، بنابراین یکی از مأموریتهای جدی شهرداری بازپیرایی نماهای موجود شهر تهران است.
وی در خصوص ضمانت اجرایی ضوابط نما گفت: فرایند تصمیم گیری کمیتههای نمای موجود باید مورد تجدید نظر قرار گیرد که در همین راستا در لایحه ارائه شده از سوی شهرداری، کمیتههای انضباطی نیز ایجاد شده است، اکنون شورای شهر به عنوان نهاد نظارتی ضابطه را تدوین کرده و با پشتیبانی دیده بان های شهری، کارشناسان و صاحبنظران تداوم پیدا میکند، اما ما در خصوص اجرا نگرانیم، چراکه اجرای این ضوابط صرفاً وظیفه شهرداری نیست و نظام مهندسی و وزارت راه و شهرسازی نیز باید به این فرایند نظارت داشته باشند. اگر ما نتوانیم خروجی کمیتههای نما را در شهر تهران مشاهده کنیم و عملکرد آنها قابل دفاع نباشد این رویکرد قابل برگشت است.
این عضو شورای شهر تهران تاکید کرد: تخلف در نما باید خط قرمز باشد چراکه نما حق عمومی شهر و شهروندان است.