گروه سیاسی- رحمان زین الدین: محمد جواد ظریف معاون کنونی راهبردی رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه دولتهای حسن روحانی بازهم این روزها نقل محافل شده است و هر طرف هجههای گسترده برعلیه وی کم و بیش پایههای دولت را نشانه گرفته است.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،در چند روز گذشته که ظریف به دعوت مسئولان برگزاری اجلاس جهانی اقتصاد به داووس سوییس سفر کرده بود و وی نیز سخنانی درباره موضوعات داخلی و خارجی مورد نظر ایران در این اجلاس بیان کرد، دوباره حملهها برضد وی شروع شده و این دیپلمات کارکشته مورد هجمه قرار رفته است.
اما این بار سخنان از جنس ناسراست که به سوی ظریف روانه میشود و وی را آماج حملات مخالفان قرار داده است.
حضور ظریف در وزارت خارجه
در دوران وزارت وی در دستگاه دیپلماسی، پرونده مذاکرات هستهای از سعید جلیلی که تنها برای مذاکره و وقت تلف کردن به نشستها با اروپاییها میرفت، گرفته شد و به دستگاه دیپلماسی و محمد جواد ظریف شده شد. وی که سابقه حضور در کنار علی اکبر ولایتی و حسن روحانی در جریان صلح ایران و عراق داشت، پرونده مهم هستهای به وی سپرده شد تا ایران را از مخمصه ای که دبیر شورای عالی امنیت ملی وقت و رئیس جمهوری پیشین گرفتار کرده بودند، نجات دهد و وی نیز بعد از زمان طولانی توانست با دولت دموکرات آمریکا به توافق دست پیدا کند.
ولی هرگز تصور نمیکردند که هیلاری کلینتون در کارزار انتخابی آمریکا از رقیب جمهوری خواهش یعنی دونالد ترامپ شکست بخورد و وی نیز بعد از حدود یک سال از این توافق مهم که 5 کشور دیگر یعنی روسیه، چین، فرانسه، انگلستان و آلمان در آن حضور داشتند، خارج شود.
اما با خروج ترامپ از برجام شوک عجیبی به مسئولان وقت و اقتصاد شکننده ایران وارد شد و حملات گسترده ای بر علیه دولت دوازدهم آغاز شد. البته قبل از ان نیز به رهبری جواد کریمی قدوسی یکی از نمایندگان تندرو عضو جبهه پایداری، هربار که ظریف در مذاکرات شرکت میکرد یا در صحن مجلس و کمیسیون امنیت ملی حضور مییافت، امکان نداشت که با تنش همراه نباشد.
اما مردم ایران و رهبر معظم انقلاب از عملکرد وی راضی بودند به شکلی که ظریف در نظرسنجیها در بالای جدول محبوبیت قرار داشت و رهبر انقلاب نیز وی را امین، صادق و سختکوش نامید.
از سوی دیگر اما تندروها در مجلس درباره وی از قول رهبر انقلاب سخنان غیرواقعی را بیان میکردند که با واکنش رهبر انقلاب واجه شد وایشان در سخنانی گفتند که اگر مطلبی باشد خود در دیدارهای عمومی آنرا بیان خواهند کرد.
ظریف و دولت چهاردهم
اما ظریف در دولت سیزدهم به دانشگاه تهران برای تدریس بازگشت و هر از چندگاهی به دعوت برخی از اصحاب رسانه در کلابهاوس به سوالات شرکت کنندگان پاسخ میداد و دوباره ناپدید میشد.
اما بعد از شهادت ابراهیم رئیسی و آغاز روند انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم، حدس گمانها درباره حضورش در انتخابات جلب توجه کرد. با اینکه بعد از اتمام دولت دوازدهم بسیاری از مردم از وی برای کاندیداتوری در انتخابات دعوت کردند اما وی نپذیرفت ولی ناگهان فایل صوتی چند ساعته وی در مصاحبه با سعید لیلاز از آرشیو مرکز مطالعات استراتژیک ریاست جمهوری درز کرد که این بار با واکنش رهبر انقلاب مواجه شد و وی از ایشان معذرت خواهی کرد.
اما دوباره درجریان ثبت نام برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری برخی از سیاسیون بخصوص اصلاح طلبان از وی خواستند که اعلام کاندیداتوری کند ولی بازهم ظریف نپذیرفت تا اینکه ناگهان نام مسعود پزشکیان به عنوان نامزد تایید صلاحیت شده از سوی نگهبان اعلام شد.
در همان ساعات اولیه که پزشکیان به عنوان کاندیدا معرفی شد تعدادی از خبرنگاران با پزشکیان صحبت کردند و از وی پرسیدند که در صورت پیروزی احتمالی در انتخابات آیا از ظریف در دولتش استفاده می کند که پزشکیان با استقبال از این موضوع گفت که باید متن هرکسی را که میخواهد برای ایران کار کند، کشید.
بعد از گذشت چند روز از شروع تبلیغات انتخاباتی، ناگهان اعلام شد که قرار است ظریف به همراه پزشکیان در برنامه تبلیغاتی وی که مربوط به سیاست خارجی است، شرکت کند و همه منتظر حضور ظریف بودند.
در این برنامه تنها به ظریف 15 دقیقه زمان رسید اما در این 15 دقیقه وی طوفانی به پا کرد که یکی از مهمترین دلایل شکست اصولگرایان از کاندیدای مورد حمایت اصلاح طلبان قلمداد میشود.
بعد از آن بود که ظریف گفت میخواهد کُتش را درآورد و وارد میدان انتخابات شد. پزشکیان که به استان اصفهان برای حضور در میان مردم سفر کرده بود، ظریف را برای اولین بار در میتینگی انتخاباتی با خود برد و بعد از آن بود که وی بصورت انفرادی تمامی وقت خود را برای تبلیغات به نفع پزشکیان گذاشت. حتی وی در روز رای گیری به همراه پزشکیان پای صندوق رای رفت و مردم را برای حضور در انتخاباتی که کمترین میزان مشارکت در جمهوری اسلامی را به همراه داشت، دعوت کرد.
پس از پیروزی پزشکیان، ظریف به عنوان رئیس شورای راهبری دولت چهاردهم، مسئول بررسی گزینههای وزارت شد و با تشکیل کارگروهی چندین ساعت بر روی گزینهها وقت گذاشت و افرادی را به رئیس دولت معرفی کرد که البته به گفته خود پزشکیان برخی از آنها مورد وثوق و تایید نظام و دستگاههای نظارتی قرار نگرفتند.
اما ظریف به مسیر خود ادامه داد و پزشکیان نیز بعد از مراسم تنفیذ و تحلیف وی را به عنوان معاون راهبردی خود معرفی کرد. همین موضوع باعث عصبانیت نمایندگان تندرو مجلس شد و از هر سو هجهها علیه وی آغاز شد، به شکلی که چند روز قبل از معرفی کابینه به مجلس، وی از سمتش استعفا داد از همین جاب ود که شایعات درباره عدم تایید صلاحیت وی از سوی دستگاههای اطلاعاتی براساس قانون مشاغل حساس و تابعیت آمریکایی فرزندان وی مطرح شد.
اما خبری از قبول استعفای وی از سوی رئیس جمهوری نبود تا اینکه کابینه بطور کامل با موافقت رهبر انقلاب از مجلس رای اعتماد گرفت و دولت در ابتدای هفته گرامیداشت دولت به دیدار رهبر انقلاب رفتند. اما در عکسهای اولیه چهره ظریف دیده نشد ولی بعد از چند دقیقه مشاهده شد که برای ظریف نیز صندلی گذاشته شده و وی به عنوان یکی از اعضای دولت در این جلسه حضور دارد.
پس از آن بود که حرفهای بسیاری درباره ظریف بخصوص در صحن مجلس تکرار شد و نمایندگان دوباره هجهها علیه وی را آغاز کردد، این بار سخن از این شد که نمایندگان به دنبال آچمز کردن دولت هستند و ظریف را تنها بهانه قرار داده اند.
این صحبتها در زمانی گفته میشد که دولت گرفتار جنگ مستقیم با اسراییل بر سر ترور اسماعیل هنیه در تهران و شهادت سیدحسن نصرالله در لبنان بود و از درون کشور نیز فشاری گسترده به دولت چهاردهم وارد میشد.
اما این بار همچنان ظریف مواضع ضد اسراییلی محکمی گرفت و کمی از فشارها به دولت کاسته شد اما در طی چند روز گذشته و سفر ظریف به داووس و گفت وگو با فرید زکریا دوباره هجمهها برضد وی آغاز شده است.
بهانه تندروها برای حمله به دولت
در محافل داخلی به خصوص اصولگرا براین اعتقادند که سخنان وی در این نشست نمیتواند تنها خوراک خارجی داشته باشد.
البته این مخالفت از سوی تندروها و آنهایی که نظراتشان از سوی تریبونهایی مانند کیهان منعکس میشود، بسیار تندتر بود و حتی به ناسزا هم رسیده است و دوباره وی را مانند دوران وزارتش در دولتهای یازدهم و دوازدهم زیر تیغ برده اند.
شاید ظریف معتقد است که ایرادی ندارد اگر مورد حمله واقع شود و منافع ملی مهم است و .... اما تجربه آنچه از عملکرد دوگانهساز بر سر مذاکرات و برجام ایجاد شد، نشان میدهد که این تجربه در ایران پاسخ نمیدهد. حمله به ظریف همان حمله به برجام شد.